Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΕ-ΟΤΑ, Οικολόγοι: Ιδού η εναλλακτική πρόταση για τα σκουπίδια

Την εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, η οποία, όπως είπαν, «αντίθετα από αυτή της κυβέρνησης, που θα τριπλασιάσει τα δημοτικά τέλη, θα οδηγήσει στη μείωσή τους», δημοσιοποίησαν και επίσημα εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και Οικολόγοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες για το θέμα της εκχώρησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρότεινε μια ολοκληρωμένη πρόταση με επτά σημεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, μεταξύ των οποίων η λειτουργία του υφιστάμενου Εργοστάσιου Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης με πλήρη δυναμικότητα, η δημιουργία 2 νέων εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης, δυναμικότητας 127.500 τόνων/χρόνο, και 3 κομποστοποίησης, η επέκταση και αναβάθμιση των κάδων χαρτιού, η καθιέρωση των ρευμάτων οργανικών, η χωροθέτηση και δημιουργία τοπικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) -πέραν των ήδη στη διαδικασία της κατασκευής έξι- στην Αττική. Όσον
αφορά στη δημιουργίας δεύτερου Ε.Μ.Α.Κ. στα Άνω Λιόσια, με δυναμικότητα που θα επιλεγεί ανάλογα με τα πρώτα αποτελέσματα από την ένταση της ανακύκλωσης, η ΠΟΕ-ΟΤΕ κατέστησε σαφές την ανάγκη διερεύνησης ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους στην Τ.Α., η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση και την απερχόμενη εκτελεστική επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.) δημιουργία 4 εργοστασίων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα θα καταστεί άχρηστη επένδυση, «το κόστος θα μετακυλιστεί στον πολίτη για πολλά χρόνια», ενώ η διάθεση της λειτουργίας των εργοστασίων «σε ιδιώτη, σε συνδυασμό με τη νέα αντιλαϊκή πολιτική, σημαίνει -τουλάχιστον- τριπλασιασμό των δημοτικών τελών για 25 χρόνια».
Πηγή:aftodioikisi.