Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Οργισμένη γοργόνα


Το ιστορικό άγαλμα της γοργόνας της Κοπεγχάγης διαμαρτύρεται για την παγκόσμια αναλγησία για το κλίμα και αποφασίζει να καταδείξει χωρίς αναστολές, κρυφά συμφέροντα και βασικούς υπεύθυνους βραβεύοντας..
Οι υποψήφιοι για το βραβείο
  Αμερικάνικη Συμμαχία για Ηλεκτρισμό από «Καθαρό» Άνθρακα ACCCE, για την ανάμειξή της σε σκάνδαλο υπονόμευσης του νομοθετικού πακέτου των ΗΠΑ για το κλίμα και για την απόκρυψη της λόμπινγκ δράσης της.
   Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου API για την οργάνωση εκστρατείας πολιτών δήθεν αντίθετων στο νομοθετικό πακέτο των ΗΠΑ για τι κλίμα
  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας CEFIC, για το επιτυχές λόμπινγκ του στην εξασφάλιση δωρεάν αδειών από το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σχέδιο Εκπομπών Αερίου και για την επιτυχία του στην αποδυνάμωση των κλιματικών πολιτικών, σε επίπεδο τόσο ΕΕ όσο και ΟΗΕ.
   Διεθνής Ομοσπονδία Αερομεταφορών IATA, για τη συμβολή της στο λόμπινγκ των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών ενάντια στη νομοθεσία για το κλίμα και τις αποπροσανατολιστικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών.
   Διεθνής Ομοσπονδία Εμπορίας Εκμπομπών IETA,για την προώθηση μίας διεθνούς αγοράς για τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου και της επέκτασης του «Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης» τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία σχετική εγγύηση για τη μείωση των εκπομπών
Monsanto και «Στρογγυλή Τράπεζα για την Υπεύθυνη Σόγια» RTRS, για την προσπάθειά της να αναδείξει τη μεταλλαγμένη σόγια ως φιλική προς το περιβάλλον και κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο.
   Shell για τις επενδύσεις σε εξαιρετικά επικίνδυνα για το περιβάλλον εγχειρήματα, όπως η εξόρυξη αργού πετρελαίου από τις ασφαλτούχες άμμους του Καναδά, για την προώθηση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα σαν λύση για την κλιματική αλλαγή, καθώς και για την υπονόμευση των πρωτοβουλιών για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
   Sasol για την καμπάνια υπέρ της τεχνικής της δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα ως της πλέον αποτελεσματικής λύσης για τους παραγωγούς υγρών καυσίμων από κάρβουνο και φωταέριο.

Το βραβείο της Οργισμένης Γοργόνας οργανώνεται από τις ΜΚΟ:
ATTAC Denmark
Corporate Europe Observatory
Focus on the Global South
Friends of the Earth International
Oilchange International
Spinwatch