Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ συμμετέχοντας στην 10 γιορτή ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΆΔΟΥ Δημιούργησε 100 στεφανια ΕΛΙΑΣ στολίζοντας τα καταστήματα του ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ. Στόλισε το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ την πλατεία ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ το άγαλμα της ΜΗΤΕΡΑΣ και το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ.Έδωσε γιορτινή εικόνα.ΟΙ εθελόντριες υποστηρίζοντας την παράδοση του Κρανιδίου και  το Αρίστης ποιότητας ελαιόλαδο
με παράδοση Ιστορική .Κάθε γωνία και λιοτρίβι ο θόρυβος των ελαιοτριβείων ηχούσε στούς δρόμους .
Τα ζώα της εποχής μετέφεραν τις ελιές και το λάδι .Η οικοδέσποινα περίμενε να γλυκάνει τους ελαιοτριβείς με γλυκό κουταλιού και ποτό.οι δρόμοι μοσχομύριζαν λάδι και πυρήνα .Οι βάρδιες ελαιοτριβείο ήσαν 24ωρες. Υπήρχε πατάρι στο ελαιοτριβείο που κοιμούνται το βράδυ.Οι εργαζόμενοι κατάκοποι με μαυρισμένες μακριές ποδιές και χέρια σκασμένα από την πυρήνα το καυτό νερό και την ταλαιπωρία .Τα παιδάκια πηγαίνουν να φάνε ψητό ψωμί με λάδι.


Το λάδι αποθηκευόταν σε πήλινα μεγάλα κιούπια με επικάλυψη γυαλιού.Παρέμενε δροσερό και ανέπαφο στον χρόνο τον χειμώνα έπηζε σαν βούτυρο όλα τα σπίτια είχαν τις αποθήκες τους καθαρές και γεμάτες με αγαθά για όλο το χρόνο.

Η περίοδος αυτή ήταν σωστό πανηγύρι!!