Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Ο Απόλλων Γλύκας και ο Ηλίας Σιψάς σε μια έκθεση σπουδή πάνω στην τέχνη της φωτογραφίας στη Φινλανδία

SYZYGY

‘‘Spatial cuts and merging orbits’’

Απόλλων Γλύκας / Ηλίας Σιψάς

Επιμέλεια: Ζωή Κάλφα & Sebastian Boulter

Nykyaika Gallery, Tampere, Finland

Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουνίου - 5 Ιουλίου 2021




Η Nykyaika Gallery φιλοξενεί την έκθεση SYZYGY - Spatial cuts and merging orbits… μια διατομική έκθεση μεταξύ των καλλιτεχνών με έδρα την Αθήνα  Απόλλωνα Γλύκα και  Ηλία Σιψά,  σε συνεπιμέλεια της Ζωής Κάλφα και του  Sebastian Boulter.
​Σε ένα διάλογο μεταξύ φωτογραφίας και γλυπτικής.
 Η έκθεση είναι μια σπουδή πάνω στην τέχνη της φωτογραφίας∙ μια σπουδή που αμφισβητεί και αναθεωρεί τις τεχνικές ικανότητες, τις καλλιτεχνικές ιδιότητες και τις πολιτισμικές αντιλήψεις περί φωτογραφίας –τελικά, αμφισβητεί και αναθεωρεί τα όριά της φωτογραφίας.
Αξιοποιώντας τη μάλλον μη ελκυστική φήμη της φωτογραφίας-ως πιστή καταγραφή της πραγματικότητας-, ο Απόλλωνας Γλύκας και ο Ηλίας Σιψάς δημιουργούν ένα ολόκληρο σύμπαν από παράξενα όντα, νέες αντικειμενικότητες και χωρικές διευθετήσεις. Το κύριο υλικό τους προέρχεται από ένα αρχείο ανώνυμων φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κυρίως με σκοπό την τεκμηρίωση στιγμών της καθημερινής ζωής, παρά ως καλλιτεχνικές χειρονομίες.

Οι Σιψάς και Γλύκας αντιμετωπίζουν αυτές τις φωτογραφίες όπως πραγματικά είναι (ως υποτίθεται απεριόριστα αναπαραγώγιμες, αλλά, την ίδια στιγμή, πολύ εύθραυστα και δυνητικά παραγνωρισμένα αντικείμενα) μόνο για να διαταράξουν και να αντιστρέψουν αυτή την αντίληψη.
Τα αποτελέσματα που παράγουν μέσα από μια σειρά ιδιοφυών περικοπών και αναδιατάξεων του υλικού τους είναι δραματικά πολλαπλασιαστικά και εκπληκτικά, καθώς απογυμνώνουν αυτές τις φωτογραφίες από τα πλαίσια τους –δηλαδή, από τον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο της σύλληψής τους αλλά και, το πιο σημαντικό, από την προφανή σύνδεσή τους με το θάνατο. Διότι, όλες οι φωτογραφίες συνιστούν μια άβολη υπενθύμιση της τρωτότητας και της εφήμερης διάστασης όλων των υπάρξεων, είτε απεικονίζουν ανθρώπινες ή ζωικές ζωές, είτε κτίρια, αντικείμενα ή τοπία.
Η έκθεση 'SYZYGY Spatial cuts and merging orbits', φιλοξενείται στην gallery Valokuvakeskus Nykyaika στο Tampere προβάλλοντας σαφώς τις δικές της ιδιαίτερες αναφορές στην ελληνική ταυτότητα και την ελληνικότητα. Φιλοδοξεί έτσι να λειτουργήσει ως μια «ανοιχτή πόρτα», για μια γόνιμη πολιτισμική διάδραση και για διάλογο –όπως ακριβώς προτείνουν τα εκθέματα.


Επιμέλεια:
Ζωή Κάλφα (επιμελήτρια εκθέσεων - ιστορικός τέχνης)
Sebastian Boulter (καλλιτέχνης – επιμελητής εκθέσεων)


Φωτισμός: Liisa Makinen
Σχεδιασμός καταλόγου: Talc studio

Ειδικές ευχαριστίες στους:
Sebastian Boulter, Πάνο Ματθαίου και Βάσω Παναγιωτοπούλου(Talc studio), Pirjo Koskinen (Ομοσπονδία των Φινλανδικών συνδεσμων), Ville Kurki (φωτογραφίες), Ελληνική πρεσβεία Φινλανδιας, Γιώργο Σύρμα (MINU), Κώστα Κωστόπουλο

Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Ιουνιου, 2021, 16.00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουνίου εώς 5 Ιουλίου, 2021

Valokuvakeskus Nykyaika Gallery
Kauppakatu 14, 33210 Tampere, Finland
http://www.apollonasglykas.com/syzygy.html#.YNBpkEy_wdW