Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ , Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ


Τετάρτη 17/2/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ , Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΕΡ

 

Συνδημότισσες και Συνδημότες 

Την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του προέδρου της κοινότητας Κρανιδίου κ. Ν. Αντώνιοζα προέκυψε το αίτημα της άμεσης αποκατάστασης του οδικού δικτύου από τον εργολάβο που εκτελεί το έργο της αποχέτευσης. Τόσο σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου της  Τετάρτης 10/02/2021 ,όσο και σε επίπεδο δημοσιευμάτων τέθηκε το σοβαρό πρόβλημα της άμεσης αποκατάστασης του οδικού δικτύου στο Κρανίδι, και στο Πορτοχέλι, στα πλαίσια εκτέλεσης αυτού του σημαντικού για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών , το έργο της αποχέτευσης.  

Ένα έργο πνοής , το αναγκαίο και χρήσιμο για όλους τους δημότες των δυο κοινοτήτων του Δήμου μας. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το επιβλέπει η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης με την συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας με την συμμετοχή του Δήμου μας μέσω της ΔΕΥΑΕΡ (Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ερμιονίδας).

Άρα ο εργολάβος έχει την υποχρέωση να τηρεί την σύμβασή του , στην οποία προβλέπεται , άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου , σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα , μέσα στα όρια ενός μήνα. Άρα η κατάσταση είχε ξεφύγει και ήταν πολύ χρήσιμη, η άμεση παρέμβαση του προέδρου της Κοινότητας Κρανιδίου και στην συνέχεια των δημοτικών συμβούλων που στηρίξαμε αυτήν την πρωτοβουλία. Την Παρασκευή έγινε ένα πρώτο βήμα αυτής της αποκατάστασης στην Πάνω Πλατεία Κρανιδίου , απαιτείται αναγκαία συνέχεια για να επιλυθεί σε όλη την έκταση του το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Επίσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις αρμόδιες υπηρεσίες της έχει την ευθύνη να ελέγχει την εκτέλεση του έργου , για την ποιότητα του και εάν εφαρμόζεται στην πράξη οι όροι της σύμβασης με τον εργολάβο στα πλαίσια της επιτροπής παρακολούθησης του. Άρα μας ενδιαφέρει η ποιοτική εκτέλεση του έργου αλλά και ο περιορισμός των προβλημάτων από την εκτέλεση του έργου , κυρίως όσο αφορά το οδικό δίκτυο.

Όμως ο Δήμος Ερμιονίδας μέσω της ΔΕΥΑΕΡ έχει ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του μέχρι σήμερα; Η συμμετοχή μας στο έργο μέσω της ΔΕΥΑΕΡ είναι περίπου 600.000 ευρώ πως θα γίνει η αποπληρωμή αυτής της υποχρέωσης; 

Το 2020 η σημερινή διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΥΑΕΡ σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου μετά από αίτημα μου από 29/01/2020  είχε δεσμευτεί για αίτημα δανεισμού της ΔΕΥΑΕΡ για πληρωμή αυτής της συγκεκριμένης υποχρέωσης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία τέτοια ενέργεια.

Μήπως επιβαρυνθούν και πάλι οι δημότες των Κοινοτήτων Κρανιδίου  και Πορτοχελίου με νέο extra, νέο «χαράτσι», ποσού 300 ευρώ ανά φρεάτιο υλοποιώντας την απόφαση της προηγούμενης δημοτικής περιόδου ,την οποία είχαμε καταψηφίσει όλες οι παρατάξεις της τότε αντιπολίτευσης, ενεργοποιώντας η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ τον κωδικό 73-07-00 του προϋπολογισμού για το έτος 2021 που προβλέπει έσοδα με την επιβάρυνση των δημοτών.

Άρα ο Δήμος μας απαιτείται να δώσει απαντήσεις ,πως θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στην σύμβαση και στον εργολάβο , και με ποιον τρόπο θα καλύψει την δικιά του συμμετοχή , για να έχει ισχυρό λόγο όταν θα πρέπει να παρεμβαίνει για την σωστή εκτέλεση του έργου και την τήρηση των όρων της σύμβασης

Ήρθε η ώρα να μας πουν την αλήθεια ,πως θα πληρωθεί η υφιστάμενη οικονομική υποχρέωση της ΔΕΥΑΕΡ προς τον εργολάβο , με ποιον τρόπο και πότε. Φτάνουν τα μισόλογα και οι μισές αλήθειες. Οι δημότες απαιτείται να ενημερωθούν άμεσα. 


 



Με εκτίμηση

Τάσος Λάμπρου

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας