Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΕΛΛΑΔΑ – 2021”


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 31/2020 ΑΠΟΦΑΣΗΣ του ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 7ης Συνεδρίασης της 9/11/2020

Εισήγηση  Προέδρου κ. Ιωσήφ Γανώση

Ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε το μεγάλο εγχείρημα της χώρας μας και της Κεντρικής Κυβέρνησης που επιχειρείται με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του 1821.

Ένα εγχείρημα το οποίο θα επιχειρήσει να ακτινοβολήσει από άκρη σε άκρη της επικράτειας και στον απανταχού ελληνισμό.

Μια προσπάθεια μεγάλης δράσης που έχει ως στόχο να φωτίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αγώνα του έθνους μας αλλά και τη συμβολή του στο σημερινό γίγνεσθαι.

Μια προσπάθεια που μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις έχει σκοπό εκτός από την προβολή των ιστορικών γεγονότων, να μεταλαμπαδεύσει τον ρόλο της ελληνικής διασποράς στον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, στη σύλληψη της μεγάλης ιδέας με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, στις αιτίες και τις αφορμές που το αίσιο τέλος του πολέμου της ανεξαρτησίας μάς κατέστησαν αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης και του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Μια προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας στη διατήρηση της ελληνικής μας πατριωτικής συνείδησης μαζί με τους κατά τόπους ηρωικούς αγώνες των αγωνιστών. Του ρόλου των μεγάλων προσωπικοτήτων του Ελληνισμού όπως του Ιωάννη Καποδίστρια και των Φαναριωτών αλλά και των Πατέρων του Γένους και των μεγάλων οραματιστών του Αδαμάντιου Κοραή, του Ρήγα Φεραίου και άλλων.

Αλλά και μια προσπάθεια καταγραφής του επιρρεπή χαρακτήρα μας στα εμφύλια πάθη και τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Όλο αυτό, λοιπόν, το εγχείρημα, που θα προβληθεί και διαμέσου του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας, χρειάζεται επιμελή, επίμονη και πολυάνθρωπη συμμετοχή για να μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία.

Στο κομμάτι που μας αναλογεί σας κάλεσα, σήμερα, για να συζητήσουμε και να προετοιμάσουμε εκείνες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες, ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας, με συλλόγους και φορείς, να προβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νεότερη ιστορία του τόπου μας στη σημερινή πραγματικότητα.

Μετά την ανάρτηση στο site της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ερμιονίδας, της πρόσκλησης, με καταληκτική ημερομηνία την 15η Νοεμβρίου 2020, σε πρόσωπα συλλόγους και φορείς της περιοχής μας για υποβολή προτάσεων επετειακών εκδηλώσεων, σας κάλεσα, σήμερα, σε συνεδρίαση, παρότι δε μας εστάλη αρμοδίως η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Με γνώμονα ότι η πόλη μας έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια λόγω:

α)Της 3ης Εθνοσυνέλευσης

β)της ιστορικής διαδρομής της οικογένειας των Μητσαίων στα απελευθερωτικά δρώμενα του πολέμου, με την συνεχή συμμετοχή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες ανεξαρτησίας έως τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13),

γ)Της ύπαρξης και της λειτουργίας του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου και

δ)Της ύπαρξης του Καποδιστριακού Σχολείου, ενός από τα δύο σωζόμενα (το 2ο στο Άργος) του νομού Αργολίδας,

Και την πεποίθηση ότι η Κοινότητά μας πρέπει σε πλήρη ετοιμότητα οργάνωσης, συμμετοχής και ιδεών να σταθεί ανάλογα στο ύψος των περιστάσεων, καταθέτω στο Συμβούλιο τις παρακάτω προτάσεις:

1η ΠΡΟΤΑΣΗ: Συνεργασία και συνδιοργάνωση μετά από πολύμηνες συζητήσεις που ως Πρόεδρος της Κοινότητας και μέλος του Ερμιονικού Συνδέσμου είχα με το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας για τους Ερμιονίτες οπλαρχηγούς Μητσαίους. Ως Κοινότητα πρόθεσή μας είναι να αναλάβουμε τη φιλοξενία και την υποδοχή των απογόνων που βρίσκονται διάσπαρτοι ανά την επικράτεια και να υποστηρίξουμε την εκδήλωση με φίλους και εθελοντές σε τεχνικά θέματα.

2η ΠΡΟΤΑΣΗ: Επιθυμία της Κοινότητας μας είναι η επέτειος της πρώτης μάχης του Βαλτετσίου να εορτασθεί για πρώτη φορά και στην πόλη μας, περίπου ενάμιση με δύο μήνες μετά την αντίστοιχη επετειακή εκδήλωση στο Βαλτέτσι. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμήσουμε τη συγκεκριμένη μάχη και να συνεορτάσουμε στον τόπο μας με τους συμπατριώτες μας και συμπολίτες μας αυτή τη μεγάλη ιστορική στιγμή της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Επιπλέον να τιμηθεί και να αναδειχθεί η ιστορική γνώση καθώς στη μάχη του Βαλτετσίου έλαβαν μέρος οι οπλαρχηγοί Ερμιονίτες Γιάννης και Σταμάτης Μήτσας με τα παλικάρια τους που ακολούθησαν πιστά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στην ίδια μάχη πολέμησε και έπεσε ο Γιάννης Δεληγιάννης, ορμώμενος από την Τσακωνιά, παππούς του γενάρχη της οικογένειας των Δεληγιάννηδων της Ερμιόνης, συμβολαιογράφου Γιάννη Δεληγιάννη.

Το πλάνο που έχουμε για τη συγκεκριμένη συζήτηση, εάν και εφόσον είναι πρόθυμοι οι του Συλλόγου των απανταχού Βαλτετσιωτών, η Κοινότητα Βαλτετσίου και ο Δήμος Τριπόλεως, περιλαμβάνει:

α)Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών,

β)Περιφορά της εικόνας του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαλτετσίου στο μνημείο των Ηρώων,

γ)Αγώνας δρόμου αντοχής με αφετηρία το Καταφύκι (σημειολογική είσοδος των Βαλτετσιωτών στην περιοχή μας) και προορισμό τον Ιερό Ναό της Παναγίας, ενορία όλων των Ερμιονιτών εκ Βαλτετσίου. Κατόπιν στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών – Ι.Λ.Μ.Ε., κάθοδος στο μνημείο των Ηρώων της πόλης και διαμέσου της παραλίας κατάληξη στην οικία των οπλαρχηγών Μητσαίων στα Μανδράκια,

δ)Τοποθέτηση πινακίδων επί της οδού Βαλτετσίου στα οικοδομικά τετράγωνα και αποκαλυπτήρια της πρώτης πινακίδας «Οδός Βαλτετσίου», που προτείνεται να είναι μαρμάρινη,

ε)Συγκέντρωση το απόγευμα της ίδιας μέρας στο αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος με κεντρική ομιλία σχετική με τη μάχη του Βαλτετσίου,

στ)Υπογραφή πρωτοκόλλου φιλίας, κοινωνικής συνοχής και συμπατριωτικής συνείδησης μεταξύ του Δήμου Ερμιονίδας – Δήμου Τριπόλεως και των Κοινοτήτων Ερμιόνης, Θερμησίας, Βαλτετσίου.

ζ)Απονομή αναμνηστικών μεταλλείων,

η)Δεξίωση των Επισήμων καλεσμένων και των παρευρισκομένων με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πρόσωπα.

3η ΠΡΟΤΑΣΗ:

Εθιμοτυπική επίσκεψη και εκδρομή στο Μέτσοβο, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι επικρατούσες συνθήκες λόγω covid-19, στις 31 Οκτωβρίου 2021, καθώς ο πρόγονός μας/συμπατριώτης και συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού Σταμάτης  Μήτσας υπήρξε ο απελευθερωτής και τιμάται ιδιαιτέρως από τον Δήμο Μετσόβου.

Παρακαλούμε τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Γεωργόπουλο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την αρμόδια Επιτροπή, να στηρίξουν τις ως άνω προτάσεις μας. Παράλληλα θα χρειαστεί ανάλογη οικονομική πίστωση εκ μέρους του Δήμου και του Νομικού Προσώπου για τα παρακάτω:

  • Αγορά σημαιοστολισμού με την επαναστατική σημαία του ”ΚΑΤΩ ΝΑΧΑΓΙΕ”, του τοπικού οικόσημου ”ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”, της ελληνικής επανάστασης και της γαλανόλευκης.
  • Αγορά ή κατασκευή θυρεών για τη διακόσμηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, του μνημείου Ηρώων, του περιβάλλοντα χώρου των Ταξιαρχών και του Ι.Λ.Μ.Ε., της πλατείας του Καποδιστριακού, του Πνευματικού Κέντρου και του δρόμου από το λιμάνι (ΓΙΩΤ ΚΑΦΕ) έως το Κοινοτικό Κατάστημα.
  • Τοποθέτηση ιστίων για σημαιοστολισμό έναντι της οικίας Μητσαίων στα Μανδράκια.
  • Ανάθεση – κατασκευή αναμνηστικών μεταλλίων με απεικόνιση των δύο πρώτων σφραγίδων της Ερμιόνης, απαραίτητων στις επίσημες τελετές καθ’ όλη την επετειακή περίοδο.
  • Χρηματοδότηση – οικονομική πίστωση για τη μουσική και ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων.

Ως έναρξη του επετειακού έτους για την πόλη μας προτείνουμε την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου, επέτειο της 3ης Εθνοσυνέλευσης. Η διοργάνωσή της, ως προς το τελετουργικό, μπορεί να γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Ερμιονίδας που είχαμε συντάξει για το 2019.

Τέλος, μετά τις ευχαριστίες και την ενημέρωση του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Γεωργόπουλου για την πρότασή μας στο προηγούμενο Κοινοτικό Συμβούλιο με θέμα: Την αποπεράτωση του Ιερού Ναού Ταξιαρχών, διαμέσου του φορέα ”ΕΛΛΑΔΑ 2021 και ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της υλοποίησής του, διαμέσου προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Να μην παραβλέψουμε, ωστόσο, και την ανάπλαση των εξωτερικών χώρων που συμπεριελάμβανε η πρόταση μας.

Επιπροσθέτως δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τη δυνατότητα απορρόφησης χρημάτων και να εντάξουμε την αποκατάσταση του Καποδιστριακού σχολείου και των στρατώνων, έργο το οποίο απεντάξαμε από το Τεχνικό μας Πρόγραμμα του 2020-2021, για πρακτικούς λόγους.

Για την πλήρη επιτυχία των προαναφερομένων ως αυτοδιοικητικοί έχουμε την πολιτική ευθύνη ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης μας αλλά και ολόκληρου του Δήμου Ερμιονίδας. Με σύμπνοια, συνεργασία και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες μπορούμε να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021