Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Δήμαρχος Ερμιονίδας: Βγήκαμε νικητές από την 1η φάση αντιμετώπισης της πανδημίας

Βγήκαμε νικητές από την 1η φάση αντιμετώπισης της πανδημίας

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Την Δευτέρα 4 Μαϊου 2020 και ώρα 20:00 παύουν να ισχύουν στο Δήμο Ερμιονίδας τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.
Στην περιοχή μας από την 20η Απριλίου δεν έχουμε κανένα νέο κρούσμα, ενώ παράλληλα έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος αριθμός τεστ στους κατοίκους, τα οποία ήταν όλα αρνητικά μέχρι σήμερα.
Θεωρούμε δεδομένο, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και  χωρίς κάποιο απρόοπτο, ότι ο Δήμος Ερμιονίδας θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της υπόλοιπης Ελλάδας, όπου έχει ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την καθολική υποστήριξη, την υπεύθυνη στάση και την πιστή εφαρμογή από μέρους σας των περιοριστικών μέτρων, που είχε σαν αποτέλεσμα όλοι μαζί ενωμένοι να βγούμε νικητές και αλώβητοι από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. 
Ιδιαίτερα ευχαριστώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν σε όλη την 1ηφάση αντιμετώπισης της πανδημίας, τους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, τους Αστυνομικούς, τους Λιμενικούς, τους Πυροσβέστες, τους Χορηγούς μας, τους Εθελοντές, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τις Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, τους Προέδρους και τους Συμβούλους των Κοινοτήτων, και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους.

Νιώθω την ανάγκη να κάνω ειδική μνεία σε αυτούς τους Δημοτικούς Υπαλλήλους που ενώ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δικαιούνται άδεια, εκείνοι προτιμούν να μην κάνουν χρήση αυτού του προνομίου και μέχρι σήμερα εργάζονται κανονικά ρισκάροντας την υγεία τους.
Βέβαια από την πλευρά μας λάβαμε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των δημοτικών υπαλλήλων αφού σύμφωνα με τις οδηγίες των Αρχών τους χορηγήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ενώ τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα έκλεισαν για το κοινό και η εξυπηρέτηση των πολιτών γινόταν μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις δια ζώσης.
Ο Δήμος Ερμιονίδας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας λειτούργησε υπεύθυνα, οργανωμένα, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και με βασικό μέλημα την προστασία της υγείας των Δημοτών και των κατοίκων της περιοχής μας.
Πριν κλείσουν τα σχολεία, έγιναν απολυμάνσεις στα σχολικά κτίρια όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι οποίες θα επαναληφθούν πριν ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
Κλείσαμε άμεσα όλες τις παιδικές χαρές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις και ξεκινήσαμε μια σειρά απολυμάνσεων στα Δημοτικά και Κοινοτικά καταστήματα, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στις Εκκλησίες, στα δημόσια οχήματα και στους κοινόχρηστους χώρους (κεντρικούς δρόμους, πλατείες, πάρκα, λιμάνια) ολόκληρης της επικράτειας του Δήμου μας.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει  3 απολυμάνσεις και θα επαναληφθούν. 
Λάβαμε ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους απόρους, μοιράζοντας τρόφιμα σε εκατοντάδες οικογένειες που είχαν ανάγκη.
Δημιουργήσαμε 24τετράωρη τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης με στόχο την ψυχική ενδυνάμωση των δημοτών και των κατοίκων της περιοχής αυτή τη δύσκολη περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
Λάβαμε μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως οι Ρομά, όπου στον καταυλισμό τους έγινε καθαρισμός απορριμμάτων και βαρέων υλικών και στη συνέχεια έγιναν 3 απολυμάνσεις του καταυλισμού. Διανεμήθηκαν τρόφιμα και εμφιαλωμένα νερά σε όλες τις οικογένειες βάσει των αναγκών τους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα μέτρα που πρέπει να τηρούν αυτήν τη περίοδο. Όλες οι παραπάνω δράσεις θα επαναληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.  
Δημιουργήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια μεταφρασμένα σε δύο γλώσσες (Ινδικά και Πακιστανικά), με όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται την περίοδο της πανδημίας, τα οποία διανεμήθηκαν στους οικονομικούς μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή μας, με σκοπό την όσο δυνατόν καλύτερη ενημέρωσή τους.  
Ζητήσαμε έγκαιρα, στις αρχές Απριλίου με δύο έγγραφά μας προς τις αρμόδιες αρχές, την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας και του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, με σκοπό την εφαρμογή των μέτρων προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Ξενοδοχείο Γαλαξίας και την εξασφάλιση των απαιτούμενων συνθηκών υγιεινής διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φιλοξενούμενων προσφύγων σε αυτό.
Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα κρούσματα στο ξενοδοχείο Γαλαξίας, ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Ερμιονίδας λειτούργησε άψογα και συντονισμένα, με αποτέλεσμα το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης να εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία μέχρι σήμερα.
Το ξενοδοχείο Γαλαξίας συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη αποκλεισμό και απόλυτη στεγανοποίηση, μέχρι νεωτέρας εντολής από τον Ε.Ο.Δ.Υ. και την Πολιτική Προστασία.
Αφού βγήκαμε νικητές από την 1η φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, συνεχίζουμε όλοι μαζί, με την ίδια υπευθυνότητα που επιδείξαμε ως σήμερα να τηρούμε τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά την 2η και πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας.
Κρατάμε τις αποστάσεις, πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, φοράμε μάσκες εκεί που επιβάλλεται και αποφεύγουμε το συγχρωτισμό πολλών ατόμων. 
Ο Δήμος Ερμιονίδας θα συνεχίσει να δρα συντονισμένα βάσει του επιχειρησιακού του σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, με κύριο και πρώτιστο μέλημα την υγεία των Δημοτών και των κατοίκων της περιοχής.   
Είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη.

Γιάννης Γεωργόπουλος
Δήμαρχος Ερμιονίδας