Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Selfitis: Είναι η εμμονή με τις selfies ψυχική ασθένεια;

«Selfitis». Είναι ένας σχετικά καινούργιος όρος, στα ελληνικά ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον νεολογισμό «σελφίτιδα». Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο όρος προήλθε από ένα άρθρο - απάτη (ένα από τα γνωστά πια fake news) αλλά κάποιοι ψυχίατροι αποφάσισαν ότι μπορεί να αποκτήσει επιστημονική ισχύ. Όχι πάντως χωρίς αμφισβήτηση. 
Ο όρος, χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με την Telegraph, για πρώτη φορά το 2014, για να περιγράψει την ιδεοληπτική τάση ενός ατόμου να τραβάει selfies (να αυτοφωτογραφίζεται δηλαδή), σε ένα άρθρο που υποστήριζε ψευδώς ότι η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, εξέταζε την ταξινόμηση της «Selfitis» ως ψυχικής διαταραχής. 
Η φάρσα αυτή, ωστόσο, οδήγησε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και της Σχολής Διοίκησης Thiagarajar της Ινδίας, να διερευνήσουν αν υπάρχει κάποια πιθανότητα το φαινόμενο αυτό να αποτελεί ψυχική διαταραχή. 
Και τελικά κατέληξαν ότι η «Selfitis», είναι μια γνήσια ψυχική κατάσταση και ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται συνεχώς την παρόρμηση να αυτοφωτογραφίζονται και να ανεβάζουν τις selfies στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να χρήζουν βοήθειας. 
Προχώρησαν μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, επιβεβαιώνοντας ότι η «Selfitis» πράγματι υπάρχει και ανέπτυξαν ακόμη και μια κλίμακα αυτής της συμπεριφοράς, η οποία μπορεί, κατά τους ίδιους, να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης ενός ατόμου. 
Περισσότερα: tvxs