Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Νέα προσπάθεια για τα απορρίμματα

Οποιαδήποτε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα των αστικών μας απορριμμάτων, των ανακυκλώσιμων, αλλά και των μπαζιών οικοδομικών εργασιών (που το ξεχνάμε συνέχεια), να λυθεί εντός της Ερμιονίδας, έχει προαπαιτούμενα:

Η αρχή είναι "Ο Ρυπαίνων Πληρώνει". Δεν υπάρχει αρχή "Ο Ρυπαίνων τα πετάει στον γείτονα".
Πριν λοιπόν καθοριστεί ο εντός της Ερμιονίδας νέος χώρος που θα δεχθεί την όποιας μορφής εγκατάσταση υπάρχει ανάγκη μιας τεκμηριωμένης εισήγησης πολύ απλής: Τι αστικά απορρίμματα, τι ανακυκλώσιμα τι μπάζια παράγει ο κάθε οικισμός το καλοκαίρι και τον χειμώνα και τι τα εξοχικά ανά Κοινότητα.
Από κει βγαίνει ποιος ρυπαίνει. Και αν το καλοκαίρι το Πορτοχέλι με τα εξοχικά του παράγει 100 φορές περισσότερα απορρίμματα κ.λ.π. από το Ηλιόκαστρο, ε, αυτό να πληρώσει και όχι το Ηλιόκαστρο.
Γιατί όλοι θέλουν να προσέλθουν και να βρουν λύση χωρίς να φέρνουν μαζί τους στοιχεία;
Έκτος και αν θέλουν να παράγουν από κοινού επιστολές προς ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια, περιγράφοντας τους καημούς της Ερμιονίδας, που εκ των προτέρων ξέρουν που θα καταλήξουν.
Όποιον ρωτήσετε στην Ερμιονίδα για το ως άνω θέμα θα σας απαντήσει ότι τα περισσότερα αστικά απορρίμματα, ανακυκλώσιμα και μπάζια παράγονται στον χώρο των παλαιών Κοινοτήτων Κρανιδίου, Πορτοχελιού, Ερμιόνης, Κοιλάδας. Το πόσο από τον καθένα χώρο μπορεί να μη το ξέρουν, αλλά θα σας πουν ότι τα άλλα χωριά συνολικά δεν παράγουν σχεδόν τίποτα.

Ας προσέλθουν όλοι λοιπόν διακηρύσσοντας, εκάστη παράταξη, το αυτονόητο: Ο χώρος, οι οι χώροι που θα δεχθούν όποιας μορφής εγκαταστάσεις για αστικά απορρίμματα, ανακυκλώσιμα και μπάζια θα βρίσκονται υποχρεωτικά εντός των χώρων των τεσσάρων αυτών Κοινοτήτων. Και από τη συζήτηση θα προκύψει αν θέλουμε οριστική λύση διαχείρισης εντός της Ερμιονίδας, ή προσωρινή εντός, μέχρι να λειτουργήσει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας. Και εδώ προσκομίζονται στοιχεία που να πείθουν.

Χωρίς μία τέτοια κοινή διακήρυξη τι θα συζητήσουν; Μόνο τη κολοκυθιά μπορούν να παίξουν.

Γιατί πλέον έχετε όλοι καταλάβει ότι λύσεις που πάνε τα απορρίμματα σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ εκτός Ερμιονίδας δεν υπάρχουν, και η λύση του εξωτερικού είναι για κλάματα.
Όσο για τη λύση του Περιφερειακού σχεδιασμού είναι πολύ ακριβή για την Ερμιονίδα, πέρα του πότε θα υλοποιηθεί, πέρα του ποια θα είναι τελικά αυτή.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος