Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Επετειακό ιστορικό πανόραμα Ερμιονίδας (έτος 2024) του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Επετειακό ιστορικό πανόραμα Ερμιονίδας 

(έτος 2024)

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Είναι φορές που το «παιχνίδι» των συμπτώσεων στο πέρασμα των χρόνων εκπλήσσει και τους πιο ευφάνταστους ανθρώπους. Είναι φορές που μια σειρά από σημαντικά γεγονότα, θρησκευτικά, ιστορικά, κοινωνικά συμβαίνουνταυτόχρονα την ίδια μέρα ή τον ίδιο μήνα ή τον ίδιο χρόνο. Τότε αυτές οι συμπτώσεις αποτελούν ορόσημα στη ζωή των ανθρώπων καθώς συμπληρώνονται 10ετίες ή 100ετίες ή 1000ετίες από το γεγονός.

Είναι καλό να τα θυμόμαστε και να τα αναδεικνύουμε, γιατί ότι δεν εορτάζεται ξεχνιέται. Ένας τέτοιος χρόνος για την Ερμιονίδα είναι το 2024 που ήδη διανύουμε. Φέτος λοιπόν συμπληρώνονται:

1. Διακόσια (200) χρόνια από τη γέννηση (1824) του Γεωργίου Ιωαν. Μίληση από το Κρανίδι, του σπουδαιότερου πολιτικού της Ερμιονίδας του 19ου αιώνα. Ο Γ. Ι. Μίλησης εκλέχθηκε οκτώ φορές βουλευτής Ερμιονίδας και μία Αργολιδο-Κορινθίας. Διετέλεσε δυο φορές Υπουργός Παιδείας από 15-10-1875 έως 26-11-1876 και από 1-12-1876 έως 26-2-1877 στις κυβερνήσεις του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και υπήρξε ένας προοδευτικός πολιτικός με όραμα για την εκπαίδευση και την Παιδεία της Χώρας. Επί της υπουργικής του θητείας ιδρύθηκε το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Διδύμων (1876) ενώ το ίδιο έτος προήχθη το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) Κρανιδίου από μονοτάξιο σε πλήρες (3/τάξιο).
2. Διακόσια (200) χρόνια από την εγκατάσταση στο Κρανίδι,στις 3 Ιανουαρίου 1924, του Προέδρου του Εκτελεστικού Γεωργίου Κουντουριώτη και των άλλων μελών του Εκτελεστικού. Έτσι το Κρανίδι γίνεται η έδρα της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας, όπως είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια όταν η Διοίκηση είχε εγκατασταθεί στην Ερμιόνη. Ήδη από τις 3 Δεκεμβρίου 1823 είχε γίνει η μεταφορά του Βουλευτικού (Βουλής και Γερουσίας) από το Άργος στο Κρανίδι. Πρόεδρος του Βουλευτικού ανέλαβε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ενώ Αντιπρόεδρος ήταν ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεοδώρητος, ο οποίος διηύθυνε όλες τις εργασίες. Όπως με πληροφόρησε ο σεβαστός ιερέας Γκίκας Παπαδημητρίου, το σπίτι όπου στεγάστηκε η Προσωρινή Διοίκηση στο Κρανίδι κατεδαφίστηκε και σήμερα είναι οικόπεδο στην Κάτω Πλατεία του Κρανιδίου. Το σπίτι αυτό το είχε εντοπίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κομίνης, όταν υπηρετούσε στο Γυμνάσιο Κρανιδίου.
3. Εκατόν πενήντα (150) χρόνια από τον θάνατο (27 Φεβρουαρίου 1874) του καπεταν- Σταμάτη Αδριανού Μήτσα, ξεχωριστού ήρωα της Ερμιόνης στην Επανάσταση του 1821 και αργότερα Συνταγματάρχη και Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου επί πέντε περιόδους.  
4. Εκατό (100) χρόνια από τον θάνατο του μέγιστου πολιτικού της Ερμιονίδας Εμμανουήλ Παντ. Ρέπουλη στενού συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, Υπουργού των Εσωτερικών και Οικονομικών αλλά και Αντιπροέδρου στις Κυβερνήσεις του. Ο Εμμ. Ρέπουλης εκλέχθηκε επτά φορές βουλευτής, δύο Ερμιονίδας και πέντε Αργολιδοκορινθίας,ενώ την τελευταία φορά δεν προσήλθε στη Βουλή για λόγους υγείας. Απεβίωσε στις 14 Μαΐου 1924.

Είναι ασφαλώς σημαντικό και χρήσιμο τα γεγονότα αυτά της τοπικής μας ιστορίας να αναδειχθούν από αρμόδιους φορείς Δήμο, Κοινότητες, Σχολεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους. Ας μην μένουμε όμως μόνο εκεί. Είναι πιο σημαντικό να εισπράττουμε μηνύματα και διδάγματα από τα γεγονότα, ώστε η ζωή μας να γίνεται πιο ανθρώπινη και ουσιαστική.