Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ


Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Σε σκηνοθεσία Αιμιλίας Βάλβη

το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20.30.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τον περασμένο Ιούλιο στην Ερμιονίδα η νέα του θεατρική παραγωγή “Αγαμέμνων” του Αισχύλου, ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας την παρουσιάζει και «εκτός τειχών», για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους,

σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ερμιονίδας -Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας, την ΚΕΔΑΜ -Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Άργους-Μυκηνών και την Π.Ε. Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  

Είσοδος 10€. Εισιτήρια θα πωλούνται στο ταμείο του θεάτρου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 698 698 2224.


Ο «Αγαμέμνων» είναι η φετινή παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας (Θ.Ο.Ε.) στην αρχαία τραγωδία και συνιστά τη δέκατη, συστηματική και σε ετήσια βάση, απόπειρα ενασχόλησης του Ομίλου μας με το αρχαίο δράμα. Η τραγωδία ανέβηκε στη θερινή σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ” στο Κρανίδι τον Ιούλιο 2023, ως προ-φεστιβαλική εκδήλωση στο πλαίσιο του επετειακού, 10ου Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”, της κορυφαίας πολιτιστικής εκδήλωσης της Ερμιονίδας που επιμελείται ο διακεκριμένος καθηγητής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Και αυτό το φετινό του ραντεβού με το αρχαίο δράμα, ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας το αντιμετώπισε με δέος και σεβασμό. Γι αυτό, αφέθηκε στα χέρια ικανών και καταξιωμένων επαγγελματιών: τη σκηνοθεσία και την προσαρμογή του κειμένου ανέλαβε η Αιμιλία Βάλβη, την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο ταλαντούχος Σπύρος Τσάρας, ενώ το φωτισμό και τον ήχο επιμελήθηκε και πάλι ο Ίωνας Ξυπολιάς.

 

Η δυνατότητα παρουσίας του Θ.Ο.Ε. στο εμβληματικό Αρχαίο Θέατρο του Άργους με ένα από τα κορυφαία έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μας γεμίζει δέος και χαρά και αποτελεί για εμάς μοναδική ευκαιρία να εκτείνουμε την ακτίνα δραστηριότητάς μας για ακόμα μια φορά στην Αργοναυπλία, αλλά και σε όλο το νομό Αργολίδας, με στόχο την ευρύτερη προσέγγιση του Αργολικού κοινού και την έκθεση του δημιουργικού μας έργου σε αυτό.

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στάθηκαν στο πλάι μας, συνδράμοντας το νέο αυτό εγχείρημα: η συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσής μας είναι καθοριστική. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την ΚΕΔΑΜ, για την υποστήριξη και την έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας, το Δήμο Ερμιονίδας και την Π.Ε. Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνοδοιπόρους επί σειρά ετών στη δημιουργική μας πορεία, καθώς επίσης τους Xορηγούς μας: το Μέγα Χορηγό της παράστασης Σ.ΦΙ.Π. ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ που βρίσκεται αδιάλειπτα στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια, το Διακεκριμένο Χορηγό ZAG ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ που φέτος το καλοκαίρι ήταν και ο Μέγας Χορηγός του 10ου Φεστιβάλ «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», τους Χορηγούς ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΡΚΟ ΔΙΔΥΜΩΝ & ΜΑΧΑΙΡΑ ΜΑΡΙΝΑ για τη συνεχή τους στήριξη, καθώς και τους Χορηγούς Εισιτηρίου της παράστασης GOLDEN LAND GOUTOS & GOUTOS CONSTRUCTIONS, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην υλοποίηση της μεταφοράς της. 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

«ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» του Αισχύλου

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

«Ντροπή επάνω στη ντροπή και δύσκολο να κρίνεις. Δίνεις και παίρνεις. Σκοτώνεις και σκοτώνεσαι. Υπάρχει νόμος: Θα πάθεις ότι πράξεις»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επεξεργασία: Αιμιλία Βάλβη

Μουσική: Σπύρος Τσάρας

Κοστούμια / Επιμέλεια σκηνικού: Αιμιλία Βάλβη

Φωτισμοί: Ίων Ξυπολιάς

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αγαμέμνων: Δημήτρης Σίδερης

Κλυταιμνήστρα: Νάντια Κωστελένου

Φύλακας: Κώστας Πεντεδέκας

Κήρυκας: Αναστάσης Φουέντες

Κασσάνδρα: Μαρία Παπαϊωάννου

Αίγισθος: Παντελής Τόδωρης

Χορός: Γιάννης Καϊμασίδης, Αργυρώ Μέξη-Κωστελένου, Ιωάννα Μέξη, Αλίκη Πάζιου, Κώστας Πεντεδέκας, Αναστάσης Φουέντες

«… Καθώς θα περπατώ στο πορφυρό χαλί, κανείς θεός ας μη μου ρίξει από ψηλά του φθόνου βλέμμα…», Αισχύλου «Αγαμέμνων», Μτφ. Κ. Χ. Μύρης.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

Ο θίασος. Εν αρχή ην…

Το συνάφι. η συντεχνία, τα σώματα που εκτίθενται και ενσαρκώνουν μια ιστορία.

Η Ιστορία του «Αγαμέμνονα» με ξεπερνά. Έχει τις ρίζες της στο αρχέτυπο ενώ ταυτόχρονα εγείρει τα πιο σύγχρονα  οντολογικά  μας προβλήματα. Πώς να ενσαρκωθεί, σε μια θεατρική σκηνή, το πέρασμα από την Μητριαρχία στην Πατριαρχία και πώς η αγωνία να μην ανατραπεί η ευαίσθητη Δημοκρατία; Και με τί εργαλεία, εμείς οι μικροί, να αναμετρηθούμε με τη μεγάλη παράδοση του αρχαίου δράματος, στην τελειότερη μορφή του, με την Ορέστεια του Αισχύλου…

Ο θίασος λοιπόν. Μια ομάδα πλανόδιων, ανέστιων, απόκληρων, αιρετικών, παντώς καιρού μέσα στους αιώνες, θεατρίνων, καταπιάνεται με τον «Αγαμέμνονα». Αυτό είναι όλο. Οι θεατρίνοι, που διαρκώς βάλλονται και αντιστέκονται, δημιουργούν ποίηση από το τίποτα. Εκτοξεύουν μέσα από τα πνευμόνια τους στον αέρα λέξεις όπως: Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Ισότητα, Σεβασμό, Πολιτεία, Καλό.

Η πρωταρχική και ανεπεξέργαστη ορμή δέκα ανθρώπων να παίξουν θέατρο. Κι εγώ -ενδέκατη μαζί τους- προσπάθησα -στο λίγο χρόνο της πρόβας- να αφουγκραστώ την ανάγκη τους, να σεβαστώ αλλά και να επεκτείνω τα όριά τους, να παρασυρθώ από τη συλλογικότητα και να δώσω μία μορφή σε αυτή την ιστορία  -που για λίγο καιρό έγινε δική μας. Ο δικός Μας «Αγαμέμνονας».

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, μου έδωσε την χαρά να επιβεβαιώσω πως η συλλογικότητα μέσα από την Τέχνη του Θεάτρου είναι Αγαθό. Όπως το νερό. Όπως η ανάσα. Όπως το όνειρο.

Δημήτρη, Νάντια, Κώστα, Αργυρώ, Μαρία, Αναστάση, Αλίκη, Παντελή, Γιάννη, Ιωάννα, Ίωνα…

Ευχαριστώ.

 

Αιμιλία Βάλβη

Ιούνιος 2023

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ του Θ.Ο.Ε. Δημήτρη Σίδερη

Ήδη περπατάμε το χρόνο το δέκατο, πάνω στα χνάρια της τέχνης, της υψηλής τέχνης, αυτής που σε  βελτιώνει, που σε αλλοιώνει και σε μεταμορφώνει. Πέρα από το κατά γενική ομολογία αξιόλογο και υπέροχο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που με πολύ κόπο και μεράκι, δημιουργήσαμε όλα τα μέλη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, με την καλλιτεχνική εποπτεία του Κώστα Γεωργουσόπουλου, που το εμπνεύστηκε και την αμέριστη στήριξη της αείμνηστης Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, ο φετινός χρόνος ο  δέκατος,  με  βρίσκει  να ξανασυναντώ τον Αγαμέμνονα, του Αισχύλου αυτή τη φορά. Ο πρώτος πριν από 12 χρόνια, ήταν του Ευριπίδη στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι. Ο φετινός Αισχύλειος «Αγαμέμνονας» αποτελεί μια εμβληματική παράσταση, έμπνευση  και  πρόταση  της  Αιμιλίας  Βάλβη, που τον σκηνοθετεί. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους όλων των  μελών  του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, την Αιμιλία, για το υπέροχο «ταξίδι» που μας χάρισε, γιατί αλλάξαμε κλίμακα και επίπεδο. Κι όπως λέει ο Καβάφης, «… εδώ που φθάσαμε, λίγο δεν είναι…».

Πέρα από την Αιμιλία, ευχαριστώ: τον Σπύρο Τσάρα για την έξοχη,  και πολύ δεμένη με την άποψη της σκηνοθέτη, μουσική  της  παράστασης, τον  Ίωνα τον Ξυπολιά  για τους αισθαντικούς φωτισμούς και για τη συμβολή του μαζί με το Γιώργο το Μαγκλάρη, στην κατασκευή των σκηνικών. Ευχαριστώ όλα τα μέλη του Θ.Ο.Ε., τόσο αυτά που ερμηνεύουν τους ρόλους της παράστασης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη μας για τη συμμετοχή στα τεκταινόμενα του Θ.Ο.Ε. και για τη στήριξή τους. Ευχαριστώ τη Δανάη Σαλεπούλα, σύμβουλο επικοινωνίας του Ομίλου μας, για τη στήριξη και την προσφορά της. Ευχαριστώ τον εμπνευστή του Φεστιβάλ και ακούραστο υποστηριχτή και συμπαραστάτη μας, τον κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο, πρώτα απ’ όλα για την αγάπη του και ύστερα για όσα μας έχει προσφέρει, αλλά και για όσα εξακολουθεί να μας προσφέρει. Ευχαριστώ το Σύλλογο Φίλων Πορτοχελίου για τη συνεχή και αδιάλειπτη στήριξη και προσφορά του. Ευχαριστώ τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς χορηγούς και υποστηρικτές μας, γιατί χωρίς τη  βοήθειά τους, το όραμά μας θα έμενε ανεκπλήρωτο. Τέλος ευχαριστώ τους πολίτες, αλλά και τους φίλους της Ερμιονίδας, χάρη στους οποίους υπάρχουμε, δημιουργούμε και αγωνιζόμαστε να κάνουμε τον τόπο μας ξεχωριστό, χώρο τέχνης και πολιτισμού.

Ιούνιος 2023

Δημήτρης Ι. Σίδερης

Πρόεδρος του Θ.Ο.Ε. & της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»

 

 

Για το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας,

Δανάη Σαλεπούλα

Σύμβουλος Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Χορηγικών Πόρων

6979796194

dsalepoula@gmail.com

_____________________________________________

 

ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας (Θ.Ο.Ε.) είναι το διάδοχο σχήμα της παλιάς ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας που πριν από 30 χρόνια, στην περίοδο 1985-1992, έσπειρε τον πρώτο σπόρο θεατρικού πολιτισμού στην περιοχή της Ερμιονίδας. Επανεμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη της Ερμιονίδας το 2009, με την παράσταση των Α. Γιαλαμά-Κ. Πρετεντέρη «Μιας Πεντάρας Νιάτα», αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού.

Στόχος του Θ.Ο.Ε. είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, κυρίως όμως η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου, που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών.

Η πλούσια δραστηριότητά του και το ταλέντο των μελών του έχουν συγκεντρώσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας και η καλή του φήμη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του νομού Αργολίδας.

Το Φεβρουάριο 2018 συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Ηράκλειο Κρήτης με το έργο του Φ. Γκαρθία Λόρκα «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», αποσπώντας τρία βραβεία (κοινού καλύτερης παράστασης - επιτροπής καλύτερης παράστασης - ενδυματολογίας) και έπαινο ερμηνείας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θεατρική Παραγωγή

2010 «Δάφνες & Πικροδάφνες», «Μπαμπάδες με ρούμι» και «Ματωμένος Γάμος»

2011 «Φιλουμένα Μαρτουράνο» και «Λεωφορείο ο Πόθος»

2012 «Η Τελετή» και «Τρωάδες»

2013 «Η Χαρτοπαίχτρα», « Έχω απόψε Ραντεβού» και « Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

2014 «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» και «Αταίριαστο Ζευγάρι»

2015 «Σιγά τα Αίματα», «Δον Καμίλλο» και «Ικέτιδες»

2016 «Οι Αγροίκοι», «Εκκλησιάζουσες» και «Γκόλφω For Ever»

2017 «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Ο Θόδωρος και το Δίκαννο» και «Αντιγόνη»

2018 «Φλαντρώ» και «Τα Κίτρινα Γάντια», «Έρωτα Εσύ…προ-αναγγέλοντας τη Μήδεια»

2019 «Μιας Πεντάρας Νιάτα», «Νικόλαος Γαλάτης», «Μήδεια» και «Χαμάμ Γυναικών». 

2020 «Ηλέκτρα»

2021 «Γυναίκες της Ανατροπής»

2022 «Ο Πειρασμός»

2023 «Γαμήλιο Εμβατήριο», «Αγαμέμνων»

 

Έδρα του Θ.Ο.Ε. – Πολυχώρος Πολιτισμού ΑRTίκι «Μαράϊκε Ηλίου Ντε Κόνινγκ»

Τον Αύγουστο του 2014 ο Θ.Ο.Ε. εγκαινίασε ως έδρα του τον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι «Μαράϊκε Ηλίου Ντε Κόνινγκ», που φέρει τιμητικά το όνομα της Μεγάλης του Χορηγού.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης -σε κομβικό σημείο ανάμεσα στην Ερμιόνη, το υπερπολυτελές Aman Zoe Resort, το κοσμικό Πόρτο Χέλι και την Κόστα, απ’ όπου γίνεται η σύνδεση της Πελοποννήσου με τις Σπέτσες- και που από πρώην αποθήκη διαμορφώθηκε σε θέατρο υψηλών προδιαγραφών, για να στεγάσει την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα κατ’ αρχήν του ίδιου του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, αλλά και για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρύτερης κλίμακας και, κυρίως, το ετήσιο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει κορυφαία ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

Διαθέτει υπαίθριο χώρο χωρητικότητας έως 1.500 άτομα με εξωτερικό μπάρ και χειμερινή σκηνή 100 θέσεων.

 

Κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός η καθιερωμένη ετήσια διοργάνωση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»

Από το 2104 και κάθε καλοκαίρι, ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, με συνδιοργανωτές το Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, διοργανώνει το Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», υπό την επιμέλεια και άγρυπνη καθοδήγηση του εμπνευστή του, Kαθηγητή και Κριτικού θεάτρου κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου.

Με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων του ελληνικού θεάτρου και της ελληνικής μουσικής σκηνής και έχοντας πλέον αναγνωριστεί ως η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση της Ερμιονίδας, το Φεστιβάλ-θεσμός «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» συγκεντρώνει κάθε χρόνο ένα κοινό εξαιρετικά υψηλής στάθμης, συμβάλλοντας στην πολιτιστική και τουριστική τόνωση της περιοχής, μέσα από την προσπάθεια προώθησης της καλλιέργειας και διάδοσης του θεατρικού πολιτισμού, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας στους επισκέπτες του τόπου μας.