Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Βιβή Σκούρτη: Αφυπνιστείτε


 Αφυπνιστείτε

Το «Σεντόνι» είναι μια υπέροχη ακρογιαλιά, ένας μικρός κόλπος λίγα χιλιόμετρα από την Ερμιόνη. 

Στρωμένη με άμμο και μικρά βότσαλα, σε ξετρελαίνει η φυσική της ομορφιά, η ησυχία, τα καθαρά ρηχά, ανοιχτόχρωμα και ζεστά νερά της.

Είχα αρκετά χρόνια να την επισκεφθώ και έμεινα έκπληκτη από τις δυσάρεστες αλλαγές.

Δυστυχώς και αυτή η τοποθεσία δεν ξέφυγε από την οικιστική δραστηριότητα. Δεν ξέφυγε από την ιδιωτικοποίηση της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παραλίας.

Καταλήφθηκε από πέτρινους πανύψηλους τοίχους. Έως την θύρα του περίκλειστου τοίχου ο δρόμος προσεγγίζεται με άσφαλτο. Πέρα από εκεί στενός χωματόδρομος (δε χωρούν δυο αυτοκίνητα), με βαθιά κοιλώματα που αν δεν διαθέτεις υψηλό Ι.Χ. δεν μπορείς να κατέβεις.

Στο άλλοτε ακατέργαστο περιβάλλον ξεπροβάλλουν πολυτελείς κατοικίες με έκδηλες παρανομίες και ένας ιδιωτικός μόλος, που ελλιμενίζεται ιδιωτικό σκάφος αναψυχής.

Φυσικά τοπία που καταστρέφονται!

Τόσα χρόνια δεν ακούστηκε καμιά φωνή διαμαρτυρίας, καμιά κραυγή κατοίκου, φορέα, παράγοντα του δημοσίου συμφέροντος ενάντια στην καταστροφική μορφή «ανάπτυξης», παρά μονάχα από μια Ερμιονίτισσα που μένει χρόνια στην Αθήνα.

Καμιά φωνή ενάντια στην απληστία του οικονομικά ισχυρού-ισχυρών,  που λειτούργησαν με ιδιοκτησιακούς όρους, θεωρώντας προκλητικά ότι τους ανήκουν γη και θάλασσα κι αέρας ή μήπως και οι άνθρωποι;

Αυτός ο τόπος, αυτή η παραλία μας ανήκει.

Ανήκει στις ζωές μας, στην ποιοτική ζωή των παιδιών μας και ως ξεροκέφαλοι θα επιμένουμε.

Μας κλέβουν τις ζωές μας, γι’ αυτό αφυπνιστείτε!