Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ανδριανός δελτίο τύπου για την επέτειο της α' Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο


Ανδριανός για την επέτειο της α' Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο: Τη σημασία της α' Εθνοσυνέλευσης οφείλουμε όλοι να την έχουμε κατά νου, αλλά και να τη διαφυλάττουμε με τις δράσεις και την στάση μας.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για την α' Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο. Ο κ. Ανδριανός στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Θέλω πρώτα απ' όλα, να καλωσορίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Επίδαυρο, τους επισήμους που τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή επέτειο. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ προσωπικά στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που με την συμμετοχή του σήμερα στέλνει το μήνυμα της έμπρακτης αναγνώρισης της  σημασίας που έχει η Α' Εθνοσυνέλευση τόσο για την Ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας, όσο και ειδικότερα για την πολιτική και κοινοβουλευτική μας Ιστορία. Κι αυτή τη σημασία οφείλουμε όλοι να την έχουμε κατά νου, αλλά και να τη διαφυλάττουμε με τις δράσεις και την στάση μας.

Πράγματι, η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου είναι η καταστατική πράξη γέννησης του νέου ελληνικού κράτους. Είναι η ιστορική στιγμή που οι επαναστατημένοι Έλληνες πατριώτες διακήρυξαν σε ολόκληρο τον κόσμο την απόφαση για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά πάνω στα οποία θα δομηθεί η νέα αυτή πολιτική κοινωνία.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος, τα πιο δημοκρατικά, φιλελεύθερα και προοδευτικά πολιτειακά κείμενα της εποχής τους, ενέταξαν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την νέα πολιτεία στη δύση και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και την ενέταξαν όχι ως παρακολουθητή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, αλλά ως τον αποκατεστημένο πια, ελεύθερο και ανεξάρτητο, προνομιακό θεματοφύλακα και συνεχιστή των θεμελιωδών αρχών και αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο δυτικός πολιτισμός.

Οι παραστάτες της Α' Εθνοσυνέλευσης είχαν ασφαλώς πλήρη επίγνωση της ιστορικής στιγμής. Γνώριζαν καλά ότι η διεθνής συμπάθεια προς τον ελληνικό αγώνα, το συγκινητικό ρεύμα του φιλελληνισμού, συνεπάγεται ταυτόχρονα την ευθύνη οι νέοι ελεύθεροι Έλληνες να ανταποκριθούν στο ειδικό βάρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνισμού, και του ρόλου του ως φάρος προσανατολισμού και νοηματοδότησης.

Και οφείλουμε να κρατάμε κατά νου ότι, παρά τις συχνές και αυτοκαταστροφικές εμφύλιες διαμάχες, που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και την έκβαση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, παρά την αδυναμία που διαχρονικά επιδεικνύουμε οι Έλληνες – γιατί πρέπει να το παραδεχθούμε αυτό – να διαχειριστούμε την ελευθερία μας όταν αυτή δεν απειλείται από κάποιον εξωτερικό εχθρό, η Ελλάδα, από το 1821 μέχρι και σήμερα, βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ποτέ δεν θυσίασε στο βωμό των πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελίωσε την ίδια της την ύπαρξη, οι Έλληνες ποτέ δεν διστάσαμε να αγωνιστούμε για το σωστό και το δίκαιο.

Και σήμερα λοιπόν, σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα και την κοινωνία μας, αυτή η κληρονομιά της Α' Εθνοσυνέλευσης μας δεσμεύει, μας δείχνει το δρόμο και μας γεμίζει με αποφασιστικότητα.

Ο βασικός προσανατολισμός της πατρίδας μας είναι ακλόνητος – και είναι ακλόνητος γιατί ακριβώς στηρίζεται σε αδιαμφισβήτητες, διαχρονικές αρχές. Και το χρέος της δικής μας γενιάς είναι διπλό: αφενός, να αποδείξουμε ότι έχουμε διδαχθεί από την Ιστορία μας, να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε τα ίδια τραγικά λάθη ξανά και ξανά. Και αφετέρου, να δώσουμε το δικό μας, σύγχρονο και πειστικό περιεχόμενο, στο πνεύμα της δημοκρατίας, του φιλελευθερισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης που διαπνέει την Α' Εθνοσυνέλευση όπως και κάθε μεγάλη ιστορική στιγμή του Γένους μας.

Αυτή θα είναι και η καλύτερη απόδοση τιμής στους ήρωες προγόνους μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, αφιέρωσαν τη ζωή και το έργο τους για τη δική μας ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια”.