Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μέσα από την αφήγηση των συμμαθητών του



Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του κορυφαίου έλληνα κινηματογραφικού δημιουργού Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Η επέτειος αυτή στάθηκε η αφορμή για το Σύλλογο Αποφοίτων του B΄ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών για να διοργανώσει μια εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στον παλιό απόφοιτο του ιστορικού σχολείου της οδού Αχαρνών, στη διάρκεια της οποίας φίλοι και συμμαθητές του μεγάλου σκηνοθέτη, επώνυμοι και διακεκριμένοι ο καθένας στον τομέα του, μίλησαν για τη σχέση τους μαζί του και αναπόλησαν την εποχή που διαμόρφωσε καθοριστικά την προσωπικότητα του.

Η εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της οικογένειας του τιμώμενου, έγινε στο εμβληματικό κινηματογράφο τέχνης «Αλκυονίς» της Πλατείας Βικτωρίας, στην ίδια αίθουσα που φιλοξένησε το 1970 την πρώτη προβολή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του «Αναπαράσταση».

Στην εκδήλωση που επιμελήθηκε ο συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λαμπρίδης – απόφοιτος κι αυτός του ίδιου σχολείου – προβλήθηκαν αποσπάσματα από ταινίες του κορυφαίου δημιουργού που φωτίζουν τη σχέση του με τον αθηναϊκό χώρο και ανακαλούν εφηβικές του μνήμες.

Όπως γράφουν οι διοργανωτές στο κείμενο της πρόσκλησης:

«Πολλές οι τιμές που έχουν αποδοθεί και θα συνεχίσουν να αποδίδονται στον Θόδωρο Αγγελόπουλο για το έργο του και την προσωπικότητά του. Θα είχε να προσθέσει κάτι μια εκδήλωση ακόμα; Ίσως όχι, αλλά εμείς, οι «συμμαθητές» του, αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε για εκείνον, να ανασύρουμε αναμνήσεις από την κοινή μας ζωή και την εποχή που η γνώση μπόλιαζε το ταλέντο του. Αυτό θα κάνουν, ανάμεσα σε άλλους, και οι Χρήστος Γιανναράς, Άγγελος Μαρόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Σεϊτανίδης, Αλέκος Φασιανός, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Επειδή είμαστε περήφανοι που, χάρη στο ιστορικό Δεύτερο Γυμνάσιο, μπορούμε σήμερα να λέμε ότι πραγματικά κάτι μοιραστήκαμε κι εμείς μαζί του. Και πάνω απ’ όλα, επειδή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παραμένει «πρωταγωνιστής» στη ταινία της "συμμαθητικής" μας ζωής».

Δείτε στο βίντεο που συνοδεύει το θέμα αποσπάσματα από την εκδήλωση, ενώ μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο www.blod.gr
του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στη διεύθυνση:
http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1878


Newsroom ΔΟΛ
 
Έλλη Βασιλάκη