Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΔΕΝ είναι βάλτος

Σχετικά με τις δημοσιεύσεις:
Εδώ  και Εδώ 
..... Για τον υδροβιότοπο της Ερμιόνης συμφωνώ απόλυτα. Περιμένω με αγωνία, να δω αν υπάρξει στο τέλος επενδυτής που να βλέπει ανάπτυξη σε ένα βάλτο. Ή εάν βγάζουμε τα πάντα, άκριτα και χωρίς σχεδιασμό και εκτίμηση "στο σφυρί"........ (Παναγιώτης Γούτος ).


..... Φυσικά πρέπει να γίνει σαφές ότι η έκταση του υγροβιότοπου στους Αγιους Αναργύρους στην Ερμιόνη πρέπει μείνει ώς έχει..(υδροβιότοπος δλδ)..όπως και η απρόκοπτη πρόσβαση όλων στα παραλιακά μέτωπα της περιοχής..... (Ιχνηλάτες).

Δεν είναι βάλτος. Όλοι οι της περιοχής την γνωρίζουμε ως "Λιμνοθάλασσα των Ποτοκιών", ποτέ των Αγίων Αναργύρων . Ως λιμνοθάλασσα των Ποτοκιών την γνώρισα τη δεκαετία του 1950 και ως τέτοια την περιέγραφε ο παππούς μου Βασίλειος Κανέλλης που είχε από πάνω το περιβόλι, όπως και ο μπαρμπα Δημήτρης ο Κόντος. Τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα υπήρχε μπούκα με γεφυράκι πάνω από το οποίο περνούσαν όσοι πήγαιναν για κουβέρτα. Η σύσταση του νερού της ήταν πάντα ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ αφού η θάλασσα μπαινόβγαινε ασταμάτητα. Τα ψάρια της ήταν τα της θαλάσσης που μπαινοβγαίνανε. Τα έχω ξαναγράψει αυτά. Από τότε μέχρι σήμερα η έκτασή της έχει διευρυνθεί, γιατί η θάλασσα έχει ανέβει περί τους 10 πόντους (επιστημονικά τεκμηριωμένο). Η δε σημερινή μορφή της είναι επίσης Λιμνοθάλασσα.
Άρα το μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν όλη) της έκτασης που "πουλιέται" είναι θάλασσα που για να κτιστεί πρέπει να πάρει άδεια για μπάζωμα. Αν ήτανε βάλτος θα τον επιχωματώνανε χωρίς άδεια, ό,τι έγινε στα Φλάμπουρα δηλαδή.
Υδροβιότοπος είναι, με δική του ξεχωριστή πανίδα και χλωρίδα που πρέπει να προστατευθεί, όπως και καταφύγιο πτηνών μεταναστευτικών και μη. Νομίζω όμως ότι δεν είναι επίσημος υδροβιότοπος με ΦΕΚ, και πρέπει ο Δήμος να κάνει ενέργειες για να ανακηρυχθεί.

Άρα το "ταμείο" που θέλει να την πουλήσει για να είναι σωστό πρέπει  να γράφει: Έκταση γης τόση, μαζί με έκταση λιμνοθάλασσας τόση, φυσικός υδροβιότοπος. Να δούμε ποιος θα την πάρει.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Οι φωτ.απο το αρχείο της Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης