Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Καθυστερούν οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων

Νέες καθυστερήσεις στην εκτέλεση πτήσεων με υδροπλάνα σημειώνονται, ενώ η ελληνική πραγματικότητα εμφανίζεται ανέτοιμη να υποδεχτεί το νέο μέσο. Υστερα από πολύμηνες καθυστερήσεις εκδόθηκε η πλειονότητα των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που επιτρέπουν πλέον την αδειοδότηση των υδατοδρομίων.
Εκκρεμεί ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση μιας ακόμη ΚΥΑ, που ρυθμίζει τα ζητήματα τροφοδοσίας καυσίμων των υδροπλάνων, ωστόσο δεν αποκλείεται να μη φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη ούτε το φετινό καλοκαίρι.
Οι τεχνικοί φάκελοι για τις αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων έχουν υποβληθεί, ωστόσο στην πράξη δεν φαίνεται να εφαρμόζεται τελικώς η πρόβλεψη του νόμου που ήθελε την έγκριση των φακέλων εντός 65 ημερών.
Και αυτό γιατί ένας εκ των εμπλεκομένων φορέων, που είναι το λιμενικό, διατυπώνει ενστάσεις όσον αφορά τεχνικά ζητήματα ορισμένων υδατοδρομίων. Συγκεκριμένα τα κωλύματα στην έγκριση των υδατοδρομίων της Κέρκυρας και του Λαυρίου αφορούν το αίτημα της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» για δημιουργία εναλλακτικών – πέραν του κεντρικού – θαλασσοδιαδρόμων εντός των
λιμένων.
Πρακτικά ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας εναλλακτικών διαδρόμων, οι οποίοι πρέπει να εγκριθούν από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές. Στην προκειμένη περίπτωση ο χώρος εντός των λιμένων κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έντονων καιρικών φαινομένων το καλοκαίρι (δυνατούς ανέμους) που αποτρέπουν την προσθαλάσσωση σε ανοιχτό υδατοδρόμιο. Ο χώρος εντός του λιμανιού είναι πιο προστατευμένος και προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας μέσα στο έτος.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας, έχουν υποβληθεί στις λιμενικές αρχές Κέρκυρας και Λαυρίου τα σχετικά αιτήματα, τεκμηριωμένα και συνοδευόμενα μάλιστα από τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας που ακολουθούνται σε περιπτώσεις διατήρησης θαλασσοδιαδρόμου εντός λιμανιών.
Η εταιρεία μάλιστα έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος από το υδατοδρόμιο του Λαυρίου, όπου δεν δημιουργήθηκε εναλλακτικός διάδρομος, επιμένει στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης δεύτερου, προστατευμένου χώρου προσθαλάσσωσης.
«Κατά την προηγούμενη λειτουργία του υδατοδρομίου στο Λαύριο, ο δυνατός άνεμος, δεν επέτρεπε σε πολλές περιπτώσεις την προσθαλάσσωση, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλές ακυρώσεις πτήσεων» εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τάσος Γκόβας.
Οσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα εκτέλεσης των πρώτων πτήσεων, ο κ. Γκόβας τονίζει ότι «στόχος μας είναι να εκτελέσουμε τις πρώτες πτήσεις τον Ιούνιο», ωστόσο παραμένει αβέβαιο ακόμη εάν τελικώς θα καταστεί εφικτή η υλοποίηση του προγραμματισμού αυτού, με δεδομένη την εκκρεμότητα που υπάρχει με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων.
Σε περίπτωση όμως που εκδοθούν οι άδειες τουλάχιστον για τα υδατοδρόμια Κέρκυρας, Παξών και Λαυρίου θα μπορούν να εκτελεστούν οι πρώτες πτήσεις που θα αφορούν το Ιόνιο αλλά και το Αιγαίο, με έμφαση σε πρώτη φάση τον Αργοσαρωνικό.
Υπάρχει η δυνατότητα προσθαλάσσωσης σε υδάτινο πεδίο (μη αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο το οποίο όμως πληροί ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές) με την προϋπόθεση ενημέρωσης των κατά τόπους λιμενικών αρχών δύο ώρες νωρίτερα και τη συνεχή επικοινωνία του πιλότου με το λιμενικό καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.
Σε περίπτωση λειτουργίας του υδατοδρομίου του Λαυρίου θα μπορεί η εταιρεία να εκτελεί πτήσεις τσάρτερ (δεν επιτρέπεται η εκτέλεση τακτικών πτήσεων σε υδάτινα πεδία παρά μόνο σε αδειοδοτημένα υδατοδρόμια) σε νησιά του Αργοσαρωνικού (π.χ. Υδρα, Σπέτσες) και του Αιγαίου (π.χ. Σαντορίνη, Μύκονο, Φολέγανδρο, Ιο). (kathimerini)
dimokratiki