Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Οι ΕΛΜΕ καταγγέλουν δίωξη καθηγήτριας στο Λεβίδι

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ
Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ καταγγέλλει την άδικη πειθαρχική δίωξη και τη θέση σε αυτοδίκαιη αργία της συναδέλφου Ευστρατίας Λιακοπούλου, Διευθύντριας του Γυµνασίου Λεβιδίου.
Η συνάδελφος τέθηκε σε αργία από 21/1/2014 ενώ η σχετική απόφαση της επιδόθηκε 24/2/2014. Για έναν ολόκληρο µήνα δηλαδή η συνάδελφος παρουσιαζόταν κανονικά στο σχολείο και επιτελούσε όλα τα διδακτικά και εξωδιδακτικά της καθήκοντα, ενώ είχε τεθεί σε αργία, γεγονός το οποίο αγνοούσε.
Η συνάδελφος, παραπέµπεται στο πειθαρχικό συµβούλιο µε παραποιηµένο το δικαίωµα της απολογίας και το δικαίωµα υπεράπισης από δικηγόρο. Η διοίκηση, προκειµένου να στοιχειοθετήσει εις βάρος της αδικήµατα, διέταξε ΕΔΕ µετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης και την απολογία της και δεν σεβάστηκε το αίτηµα εξαίρεσης της ερευνήτριας, που υποβλήθηκε από τη συνάδελφο. Κατά την εξέταση της συναδέλφου στην Ε.Δ.Ε., της αρνήθηκαν τη δυνατότητα να εξεταστεί µε δικηγόρο, όπως επιβάλλουν οι κείµενες διατάξεις. Με µόνη την παραποµπή της, η συνάδελφος τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία, χωρίς να υπάρχει καταδικαστική απόφαση εις βάρος της.
Υπερασπιζόµαστε το Σύνταγµα που απαιτεί: Καµία ποινή χωρίς πειθαρχική απόφαση. Με το νέο πειθαρχικό δίκαιο το τεκµήριο της αθωότητας καταργείται και η «αυτοδίκαιη» αργία, µαζί µε την όποια διοικητική αυθαιρεσία, επικρέµεται ως απειλή εναντίον κάθε συναδέλφου. Στο πλαίσιο αυτό είµαστε όλοι δυνητικά ένοχοι και το δηµόσιο σχολείο απειλείται να µετατραπεί σε χώρο φόβου και υποταγής.
    Καταγγέλλουµε τον ανησυχητικά µεγάλο αριθµό πειθαρχικών υποθέσεων που παρατηρείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες διαταράσσουν την εκπαιδευτική ζωή και δηµιουργούν αρνητικό κλίµα στα σχολεία.
    Υπερασπιζόµαστε την τήρηση της διαδικαστικής νοµιµότητας, που πάντα ήταν και πρέπει να είναι δικλίδα ασφαλείας, πολύ περισσότερο σήµερα, που οι δημόσιοι υπάλληλοι στο σύνολό τους δέχονται σκληρή και άδικη επίθεση.
    Δηλώνουµε τη συµπαράστασή µας στη διωκόµενη συνάδελφο.
    Ζητάµε την αποκατάσταση της νοµιµότητας στην πειθαρχική διαδικασία, το σεβασµό του δικαιώµατος στην απολογία και στην υπεράσπιση από δικηγόρο.
    Ζητάµε την άµεση ανάκληση της αυτοδίκαιης αργίας, την επιστροφή της συναδέλφου στο σχολείο και την παύση κάθε πειθαρχικής της δίωξης.
Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ