Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

2014: Έτος Μίληση – Ρέπουλη



2014: Έτος Μίληση – Ρέπουλη
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Η φετινή χρονιά 2014 είναι για το Δήμο μας μια ιστορική επετειακή χρονιά για δύο λόγους:
Φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από τη γέννηση του Γεωργίου Ι. Μίληση (1824), επιφανούς πολιτικού άνδρα από το Κρανίδι, του σημαντικότερου της επαρχίας Ερμιονίδας κατά τον 19ο αιώνα. Ο Γ.Ι.Μ. χρημάτισε δυο φορές Υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Συμπληρώνονται, επίσης, φέτος και 90 χρόνια από το θάνατο του Εμμανουήλ Ρέπουλη (1924), «τετιμημένου τέκνου της Ελλάδος», όπως τον αποκάλεσε ο Ε. Βενιζέλος. Ο Ε.Ρ. χρημάτισε για πολλά χρόνια Υπουργός των Εσωτερικών και των Οικονομικών αλλά και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Θεωρούμε πως είναι σκόπιμο να ανακηρυχθεί η φετινή χρονιά ως έτος Μίληση – Ρέπουλη. Να προγραμματιστούν ανάλογες εκδηλώσεις, ώστε να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στους δύο εκλεκτούς συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας. Η λησμονιά τέτοιων προσωπικοτήτων και του έργου τους είναι από τα μεγαλύτερα «λάθη» που κάνει ο χρόνος, όταν μάλιστα ρέει ως ποταμός λήθης.
Αυτά και χωρίς να παραγνωρίζουμε ή να υποβαθμίζουμε τις όποιες έως τώρα ενέργειες έχουν γίνει από το Δήμαρχό μας, Δημήτρη Καμιζή, για την ανάδειξη των επιφανών προσωπικοτήτων του τόπου μας, με κορυφαία την έκδοση του βιβλίου «ΚΕΙΜΕΝΑ (επιστολές, άρθρα, ομιλίες)» του Εμμανουήλ Ρέπουλη.