Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

AN, από ιχνηλάτες.

Σωστή άποψη, αλλά εμείς ψηφίζουμε πρόσωπα για να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις και όχι ελεγκτές κάθε τοπικής παρανομίας και μάλιστα να μετατρέπονται σε ενόχους, αν ψηφίσουν λάθος. Τι γνώση απαιτούμε από τον απλό πολίτη; Να έχει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος, έναν ειδικό νομικό σύμβουλο για να του λέει αν πρέπει ή όχι να ψηφίσει αλλιώς κινδυνεύει κ.λ.π.;
Αν ο Δήμος πρέπει να βάζει δικηγόρους και καταφεύγει ο ίδιος στη δικαιοσύνη επί παντός επιστητού ή για να εξασφαλίζεται νομικά ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι που έχουν ψηφίσει, τότε οι δημότες θα εργάζονται για τα δικηγορικά έξοδα και όχι για να ζήσει η οικογένειά τους.
Για φανταστείτε τον Δήμο να κάνει 200 μηνύσεις, για παράδειγμα, καταπάτησης ακτών, μετά δασών, μετά παραλήψεων της Περιφέρειας, του κράτους κ,λ,π, λες και οι ακτές, τα δάση και η Περιφέρεια είναι δικά του.
Νομίζω ότι όλα αυτά τα αδικήματα, έπρεπε να είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα. Ο Δήμος θα έκανε τότε καταγγελίες για αυτεπάγγελτη δίωξη και θα παρίστατο μόνον ως μάρτυρας χωρίς να κάνει κανένα απολύτως έξοδο. Ας τα βρει η δικαιοσύνη. Τι δουλειά θέλει ο δήμος να ξοδεύει χρήματα των πολιτών για να αποδείξει παραλείψεις της Περιφέρειας; Ποιος σύμβουλος είναι τόσο νομικά καταρτισμένος ώστε να γνωρίζει άριστα την υπόθεση και τι να ψηφίσει; Ας αφήσουμε στη μπάντα το ότι ο πολίτης οφείλει να γνωρίζει όλους τους νόμους του κράτους! Αυτά είναι υποκρισία.
Οι υποχρεώσεις τής εν λόγω επένδυσης είναι σαφείς από τον νόμο για το τι πρέπει να παραχωρήσει στον δήμο και με ποια μορφή. Αν ο Δήμος νομίζει ότι αδικείται (το συμφέρον του Δήμου δεν είναι ιδιωτικό, είναι δημοτικό = δημόσιο) ας κάνει καταγγελία, ώστε να επέμβει αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας και να βάλει την υπόθεση στο αρχείο ή να συνεχίσει.
Αλλιώς ο Δήμος είναι πλήρως αδύναμος και δεν μπορεί να τα βάλει με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, για τον απλό λόγο, ότι δεν έχει τα οικονομικά μέσα.
Δεν είμαι νομικός, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ψηφίζουμε έναν δημοτικό σύμβουλο με π.χ. γνώσεις δημοτικού, και απαιτούμε από αυτόν να ψηφίσει σωστά επί άκρως δυσκόλων νομικών υποθέσεων, αλλιώς κινδυνεύει να πάει μέσα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Εκτός και αν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι περιοριστεί μόνον στους αποφοίτους νομικών σχολών.

Έρρωσθε
Βασίλης Γκάτσος