Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

«Έφυγε» ο συνθέτης Νίκος ΜαμαγκάκηςΠέθανε τα ξημερώματα μία μεγάλη φυσιογνωμία της ελληνικής μουσικής, με διεθνή καταξίωση: ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1929. Σπούδασε μουσική με τον Καρλ Όφ στο Μόναχο. Ο Νίκος Μαμαγκάκης έγραψε ηλεκτρονική μουσική, όπερα, έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, σπουδαίους κύκλους τραγουδιών, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το έργο του "Αναρχία" παρουσιάστηκε από την περίφημη συμφωνική ορχήστρα της Βοστόνης. Μελοποίησε Κορνάρο, Χωρτάτση, Ρίτσο, Βάρναλη.
Έντυσε με τη μουσική του δεκάδες ελληνικές ταινίες, όπως "Εκδρομή" του Τάκη Κανελλόπουλου, "Σιλουέτες" του Κωστή Ζώη, "Πρόσωπο με Πρόσωπο" Ροβήρου Μανθούλη, "Η αρχόντισσα και ο αλήτης" και "Η Δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά" του Ντίνου Δημόπουλου, "Μπορντέλο" του Νίκου Κούνδουρου και "Λούφα και Παραλαγή" του Νίκου Περάκη.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης επρόκειτο να παρουσιάσει το Φθινόπωρο το βιβλίο του,  αφιερωμένο στη θρυλική μορφή της κρητικής μουσικής, Ανδρέα Ροδινό, με τον οποίο ήταν πρώτα ξαδέλφια.

  http://www.ertopen.com

Έλλη Βασιλάκη