Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Άρωμα Συνεταιρισμού στην Αργολίδα

Την ίδρυση μιας μορφής συνεταιριστικής οργάνωσης (Ομάδας Παραγωγών ή συνεταιρισμού) για τη μεταποίηση, αξιοποίηση και διάθεση των αρωματικών και φαρμακευτικών που καλλιεργούν, δρομολογούν οι Νέοι Αγρότες της Αργολίδας.
Μέσα σε έξι βήματα οι Νέοι Αγρότες της Αργολίδας σκοπεύουν να έχουν ολοκληρώσει τις πρώτες κινήσεις που χρειάζονται για τη διευθέτηση και του παραγωγικού και του τυπικού μέρους του εγχειρήματός τους ενώ οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν στις 4 Νοεμβρίου σε ημερίδα στο Ναύπλιο. Μεταξύ άλλων, απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα για τους άλλους καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένο το σχέδιό τους. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην άτυπη συνάντηση των ιδρυτικών μελών, που πραγματοποιήθηκε στο Λυγουριό στις 21 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στα εξής πρώτα βήματα:
1. Να συστήσουν τυπική μορφή (συνεταιρισμό ή ομάδα) στην
Αργολίδα για την καλλιέργεια, μεταποίηση, αξιοποίηση και εμπορία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
2. Να στοχεύσουν στην προσαρμογή των παραγόμενων τελικών προϊόντων στην αγορά του εξωτερικού.
3. Η δομή που θα συσταθεί να είναι ανοικτή για να δεχθεί και άλλους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές αρωματικών-φαρμακευτικών.
4. Να επιδιώκουν τη συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την ΕΝΑ Αργολίδας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
5. Να αξιοποιήσουν την έρευνα και τεχνογνωσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλων διαθέσιμων πηγών έρευνας και εφαρμογών.
6. Να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ίδρυση και αποτελεσματική λειτουργία του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου.
Οι συμμετέχοντες επέλεξαν τριμελή συντονιστική επιτροπή για τη δρομολόγηση των αποφάσεων και για την επιλογή της αποτελεσματικότερης και προσφορότερης τυπικής δομής και πιθανών στόχων, αποτελούμενη από τους: Βαγγέλη Μπινιάρη (Δήμαινα), Δημήτρη Πεπόνα και Παύλο Στριφτό (Πόρτο Χέλι). Η Γεωργία Δρόσου –Παγίδα, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας, δρομολόγησε τις επόμενες κινήσεις που είναι:
● Ανοικτή στο ευρύ κοινό εκδήλωση ενημέρωσης για τα όσα αντλήθηκαν στην Επίσκεψη Μάθησης στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων (4 Νοεμβρίου, 18.00 μ.μ., αίθουσα της Π.Ε. Αργολίδας στο Ναύπλιο).
● Επιδίωξη συμμετοχής στον απολογισμό-προγραμματισμό της ΠΕΝΑ, στο Λιτόχωρο Πιερίας, στις 11 Νοεμβρίου.
● Συμμετοχή του Δημήτρη Γιώργα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών, στις Βρυξέλλες, στις 6 Δεκεμβρίου, με την αποστολή της ΠΕΝΑ.
● Πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους καλλιεργητές για να συμμετέχουν στη σύσταση της δομής, στις 18 Νοεμβρίου 2012, στις 18.00 μ.μ., στο Λυγουριό.