Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σε τρεις γυναίκες το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

.tanea 
Στην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ - την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη αρχηγό κράτους της Αφρικής - στη Λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και στην Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρο της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, απονεμήθηκε σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης για το 2011.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επέλεξε τις συγκεκριμένες προσωπικότητες «για τον ειρηνικό αγώνα που δίνουν για την ασφάλεια των γυναικών και την προάσπιση του δικαιώματός τους στην πλήρη συμμετοχή στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης».

Η 72χρονη Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ εκλέχθηκε πρόεδρος της Λιβερίας το 2005 με ποσοστό 59%.


Με την εκλογική αναμέτρηση εκείνης της χρονιάς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Λιβερίας, η οποία επί χρόνια υπήρξε το επίκεντρο ενός πολέμου που εξαπλώθηκε στη δυτική Αφρική, επηρεάζοντας τα γειτονικά κράτη της Σιέρα Λεόνε, της Γουΐνέας και της Ακτής Ελεφαντοστού.

Η Τζόνσον Σέρλιφ, την οποία επονομάζουν «σιδηρά κυρία» διεκδικεί μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Λιβερίας, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου.

Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας που την θαυμάζει, η οικονομολόγος αυτή, η οποία έχει εργαστεί για τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, πέτυχε την παραγραφή του χρέους της Λιβερίας, κατάφερε να προσελκύσει τους επενδυτές και να ανοικοδομήσει τις κύριες υποδομές τις πρωτεύουσας Μονρόβια.

Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι δεν έχει εργαστεί αρκετά για την εθνική συμφιλίωση σε μια χώρα όπου οι εθνοτικές αντιπαλότητες είναι ισχυρές. Υπογραμμίζουν ότι λίγοι εγκληματίες πολέμου έχουν διωχθεί, εκτός από τον πρώην πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα που διέπραξε στη Σιέρα Λεόνε.