Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ας μεταναστεύσουν άλλοι

Λίγα λόγια λοιπόν για τον πολιτισμό της μεταπολίτευσης, τον λαϊκισμό της αριστεράς και την σοβαρότητα των δύο υπεύθυνων δυνάμεων του τόπου. Χύμα και όπως μου έρχονται. Ενδεικτικά αποσπάσματα της εικοσαετίας 1990-2010, σε μορφή παραληρήματος και δίχως ίχνος σοβαρότητας:
Πριν από δέκα και περισσότερα χρόνια στη Μύκονο. Λαλιώτης, Κωστόπουλος καπνίζουν τα πούρα τους (στο sea satin ή μπορεί να θυμάμαι και λάθος). Στο τραπέζι ακόμη, μερικά εξαιρετικά κορίτσια. Απ’ το ηχείο ακούγεται το τότε σουξεδάκι της Βίσση. Κάποιες χορεύουν. Οι κύριοι κοιτούν. Όλο το μεγαλείο της πασοκίλας σε ένα ενσταντανέ. / Δέκα βουλευτές υπό τον Κόκκαλη σε ένα στρογγυλό τραπέζι διαμαρτύρονται για την – φυσικά – άδικη τιμωρία της έδρας του Θρύλου για 10 αγωνιστικές. / Ο Μαντούβαλος χρόνια αργότερα ονομάζει τον συνδυασμό του για τις δημοτικές εκλογές «Πειραιάς πόλη θρύλος». Ο ίδιος τον ίδιο πάνω κάτω καιρό σε πάρτι μετά από πασαρέλα του Γαβαλά με ύφος χιλίων καρδιναλίων περιφέρεται δεξιά αριστερά. Στο ίδιο πάρτι ο τρόπος και το ντύσιμο κι άλλων βουλευτών. / Αβραμόπουλος. / Ο Τσουκάτος και το εκατομμύριο. Στην τσέπη ή στο ταμείο του Πασόκ; Ποιό είναι χειρότερο; / Ο Νεονάκης σε τηλεοπτικό παράθυρο να ωρύεται για το λαϊκισμό των δημοσιογράφων λέγοντας ότι το ποσό το οποίο λένε ότι κέρδισε στο χρηματιστήριο δεν είναι 64 εκ. Ευρώ, όπως ειπώθηκε. Μιλάμε για πολύ λιγότερα εκατομμύρια. Λες και είναι δυνατόν να παίζει στο χρηματιστήριο σύμβουλος του πρωθυπουργού. / Ο Βουλγαράκης διακρίνει ανάμεσα σε νόμιμο και ηθικό. / Βουλευτές των δύο κομμάτων καλεσμένοι φοιτητικής παράταξης σε πάνελ για τα ναρκωτικά. Το τί ακούσαμε δε λέγεται. Το βράδυ οι ίδιοι άνθρωποι στα τοπικά μπουζούκια. / Ηγετικό στέλεχος της νδ επί πρωθυπουργίας Καραμανλή λέει σε τηλεοπτική εκπομπή: «δύο πράγματα θα πω στα παιδιά
μου, να μην γίνουν ομοφυλόφιλοι και να μην πάρουν ναρκωτικά». / Σε αντίθεση με τις αοριστολογίες, τον στείρο αρνητισμό και την έλλειψη προτάσεων της αριστεράς, σαφής και περιεκτικός Μπένυ από τον Ιούνιο του 2005 : «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, προοδευτικό, λαϊκό, αυθεντικό κόμμα που εκφράζει ένα ριζοσπαστικό και μεταρρυθμιστικό πνεύμα. Εκφράζει πάντα τους μη προνομιούχους της σημερινής εποχής, είναι δηλαδή ένα κίνημα κατά των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού και με βάση αυτές τις αρχές προσδιορίζεται και η θέση μας ως προς τη σχέση κράτους-οικονομίας, κράτους-κοινωνίας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αρα, εμείς δεν προσδιοριζόμαστε αρνητικά αλλά θετικά» / Ο Αγγέλου γνωρίζει ή δεν γνωρίζει τον Θέμο Αναστασιάδη. Ο Θέμος Αναστασιάδης μετά απ’ όλα αυτά έχει καλεσμένους στο στούντιο τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μάνο Ελευθερίου. Ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας τραγουδάνε για τους μετανάστες στον Αγ. Παντελεήμονα. Χωρίς ντόπιους ή μετανάστες, αλλά με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που απόλαυσε την συναυλία. Η Άννα Βαγενά απολαμβάνει την ίδια μέρα την αστυνομική παρουσία. / Ο Χατζηνικολάου κάνει προνομιακούς συνομιλητές του κατά σειρά τη Γαρμπή και τη Βίσση, τον Βγενόπουλο και τελικά μιας και είναι τέτοιες οι μέρες τον Καζάκη. / Ο Λοβέρδος ως υπουργός υγείας, με τα νοσοκομεία να βράζουν, κάνει στους δημοσιογράφους αστεία για τον Θρύλο. Πριν και μετά, τακτικές παραστάσεις στο πλευρό της Όλγας Τρέμη με τίτλο: όχι δεν θα σας πειράξουμε τα δικαιώματα. Αυτά είναι υπέρβολές των δημοσιογράφων. Αυτά πέρσι. Φέτος με νέο έργο: Οι μεταρρυθμίσεις/απολύσεις έχουν καθυστερήσει. Εγώ είμαι σκληρός και θα τις κάνω. / Ονόματα που φτάνουν από μόνα τους. Πρωτόπαππας, Γιακουμάτος. / Σε πράιμ τάιμ Μπουμπούκα και Μπουμπούκος χορεύουν, παρουσιάζουν και γαμούν το indymedia. / Καναλάρχες – εφοπλιστές καταγγέλουν την ανομία και φυτεύουν δέντρα. Καναλάρχες – εργολαβοι καταγγέλουν την ανομία και βγάζουν σπυράκια με το συνδικαλισμό. Και οι δύο εκπέμπουν σε δημόσια συχνότητα την οποία δεν πληρώνουν. / Η Πιπιλή σε ριάλιτυ χορού. / Οι δύο τελευταίοι πρωθυπουργοί. Ο ένας υπογράφει για τις ταυτότητες. Σφραγίδα πίστεως σε δημόσιο έγγραφο. Ο άλλος μιλάει για Δανία του Νότου και πουλάει ευαισθησία και παρελθόν, αναφερόμενος στην «εξορία» του. / Ο Καρατζαφέρης μιλάει ανοιχτά για Αγια Σοφιά και χαιρετάει με το περιστέρι – θεία χάρη στον ώμο του. Ύστερα επαινείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως σοβαρή και υπεύθυση στάση. / Ο Πλεύρης και οι μετανάστες. / Και πάει λέγοντας.
Όλοι οι παραπάνω, εκφραστές φυσικά της αριστερής ιδεολογίας. Της λαϊκίστριας αριστεράς που ευθύνεται για την άθλια κουλτούρα της μεταπολίτευσης.
Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι του ενός κόμματος (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και λοιποί), αυτοί που οδήγησαν τον τόπο στην πνευματική, ψυχική, πολιτιστική και κυριολεκτική πτώχευση, αποτελούν τώρα τον μόνη σοβαρή λύση, την μόνη υπεύθυνη εναλλακτική που θα εκσυγχρονίσει και θα σώσει την Ελλάδα. Μας χτυπούσαν επί χρόνια τα πόδια και τώρα οι ίδιοι μας λένε ότι πρέπει να μας κόψουν το πόδι για να σωθεί το σώμα. Αυτοί οι ίδιοι, όχι άλλοι. Οι νηφάλιοι, οι ψύχραιμοι, οι σοβαροί.
Η μόνη σοβαρή, ψύχραιμη και νηφάλια κίνηση εκ μέρους τους θα ήταν να παραιτηθούν. Η αξιοπρεπής θα ήταν και να μεταναστεύσουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Να πάρουν και τα υπερπολύτιμα λεφτουδάκια τους, δεν έχω πρόβλημα ας τους δώσουμε και κάτι παραπάνω, και να φύγουν από δω. Ας πεινάσουμε μόνοι, ελεύθεροι και πολιτισμένοι.
Οι πασοκονεοδημοκράτες όμως, τον πούλο.
το βυτίο