Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η Ερμιονίδα αλλάζει σελίδα......

Του Βασίλη Γκάτσου
Ή μάλλον στην Ερμιονίδα μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό γυρίζουν τη σελίδα.
Ο ρόλος του νέου δήμου Ερμιονίδας περιορίζεται, σε εποχές βαθύτατης κρίσης, στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας, όπως μέχρι πρότινος και των πρώην δύο δήμων. Δεν διαφαίνεται ρόλος δημιουργού των βασικών υποδομών ανάπτυξης του δήμου Ερμιονιδας, δηλαδή των υποδομών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν διαφαίνεται όμως και ρόλος ελκυστήρος, δηλαδή συντονισμένης προσπάθειας συμμετοχής των τεσσάρων μερών (οικισμών, εξοχικών, πλούσιων ιδιοκτησιών, επιχειρήσεων) στις τοπικές υποθέσεις. Μάλλον διαφαίνεται ρόλος παρατηρητή και φτωχού συγγενή.
Τρέχουν όμως τα πράγματα και σε περίοδο κρίσης επιταχύνουν.
Οι πλούσιες ιδιοκτησίες ισχυρών οικονομικών παραγόντων τραβάνε στην επαρχία μας πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τεράστια γη προορισμένη για πολύ ακριβές κατοικίες, γήπεδα γκολφ και άλλα. Πλέον ένα μεγάλο ξενοδοχείο θα έχει δίπλα του ένα μεγάλο χωριό πολυτελών κατοικιών με όλες τις υποδομές και το ξενοδοχείο θα παίζει το ρόλο του κέντρου διασκέδασης, αγοράς κ.λ.π. Φαίνεται λοιπόν ότι η μοίρα των παλαιών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, τουλάχιστον αυτών με μεγάλη ιδιοκτησία γης, δεν θα είναι το κλείσιμο αλλά η μετεξέλιξή τους σε αυτό που είπαμε πριν.
Άρα πάμε για μια περιοχή πανέμορφη, με το διαμάντια Πόρο, Ύδρα, Δοκό, Σπέτσες, Επίδαυρο, Ναύπλιο δίπλα και γύρω της που μετατρέπεται σε τοποθεσία ακριβού τουρισμού και ακριβής διαμονής. Διαισθάνομαι ότι η Ύδρα ήταν των καλλιτεχνών, η Μύκονος των νεόπλουτων και η
Ερμιονίδα των όντως πλούσιων, δηλαδή Μόντε Κάρλο, Κυανή Ακτή και Καραβαϊκή. Ποιος μας πιάνει δηλαδή.
Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, τι ρόλο θα έχουν τα χωριά μας, οι μόνιμοι κάτοικοι, η γη μας και η θάλασσα; Ποιες σχέσεις θα αναπτυχθούν με τα νέα ακριβά χωριά και ξενοδοχεία; Θα είμαστε απλοί παρακολουθητές από τα καφενεία; Θα είμαστε βασικοί προμηθευτές εξαιρετικών προϊόντων και υπηρεσιών; Γιατί όσο και ακριβά και να είναι τα πεντάστερα και οι κατοικίες στα νέα χωριά, υπηρετικές και απλές υπηρεσίες θα βρουν φυσικά στο χαμηλά αμειβόμενο μετανάστη από τα Βαλκάνια και τις χώρες έξω από την ΕΕ.
Νέα εποχή, νέοι ορίζοντες και: Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος