Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025

Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΣΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ Ι ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Η Ερμιονίδα στο αγωνιστικό καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ

Η Ερμιονίδα, με τόπο διεξαγωγής την Ερμιόνη, εντάσσεται επίσημα στο αγωνιστικό καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ για τη σεζόν 2025–2026, φιλοξενώντας την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 τον Περιφερειακό Αγώνα Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος & Δημόσια οδό της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου, παράλληλα με το 1st ERMIONIDA CROSS COUNTRY RUNNING 2026.

Οι Περιφερειακοί Αγώνες Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος & Δημόσια οδό του ΣΕΓΑΣ αποτελούν την Α’ φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος. Στον αγώνα της Ερμιόνης μπορούν να συμμετέχουν σωματεία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και σωματεία άλλων ΕΑΣ από όλη τη χώρα, ενισχύοντας τη δυναμική της φετινής περιφερειακής διοργάνωσης.

Παράλληλα, το 1st ERMIONIDA CROSS COUNTRY RUNNING 2026 υποδέχεται όλους τους δρομείς χωρίς δελτίο ΣΕΓΑΣ, που θέλουν να ζήσουν μια αυθεντική εμπειρία αγώνα δρόμου σε ανώμαλο έδαφος και δημόσια οδό, και μπορούν να γίνουν μέρος μιας ιστορικής πρώτης διοργάνωσης στην Ερμιονίδα.

«Περισσότερο από ένας αγώνας… Κάθε βήμα, μια κοινή εμπειρία για ΟΛΟΥΣ!»

📅 Δεν έχεις δελτίο ΣΕΓΑΣ; Έχεις ERCCR26 εδώ 👉raceid.com/el/races/14056/about
 Εγγραφές έως Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026
🎽 Ειδικές Early Bird τιμές έως 7 Δεκεμβρίου 2025

Βασίλης Γκάτσος Τα Μαντράκια και ο νέος αχινός.


Καιρός κάλμα. Περπατώντας  όλο το κρηπίδωμα στα Μαντράκια, από ανατολικό μόλο μέχρι μαντράκι Φολώκα, τέσσερα πράγματα εντυπωσιάζουν:

1). Δεν υπάρχουν καθόλου φύκια στον εγγύς του κρηπιδώματος βυθό. Μια αχνή σκόνη, ουσιαστικά τσιμεντόσκονη, επικάθηται επί του  βυθού.
2). Δεν υπάρχουν τα γνώριμά μας ψάρια στον βυθό: Πέρκες, χύβες, κοκωβιοί, σπάροι, λεβέρες, γαρίδες, καβούρες κ.λ.π. Ούτε χταπόδια. Ερημία που λέμε.
3). Δεν υπάρχουν πορφύρες, καρτσίνες, θρουμπίλια.
4). Δεν υπάρχουν οι γνωστοί μας αχινοί. Ένα ξενόφερτος αχινόςαπό τον Ινδικό Ωκεανό του είδους Diadema Setosum έχει απλωθεί στον βυθό. Ζει μέχρι τα 95 μέτρα βάθος. Έχει πολύ μεγάλα αγκάθια που στα άκρα τους φέρουν δηλητήριο. Ο αχινός αυτός έχει έρθει από τη διώρυγα του Σουέζ και περί το 2010 άρχισε να απλώνεται στα Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ανατολική Πελοπόννησο. 

Ο εγγύς βυθός στα Μαντράκια, ακόμα και με το μπάζωμα (χώματα και πέτρες) που έγινε πριν τη γενική τσιμεντόστρωση και το τσιμεντένιο κρηπίδωμα, ήταν γεμάτος φύκια, ψάρια και χταπόδια. Γιατί σήμερα αυτή η ερημία, παρόλο που η θάλασσα είναι πεντακάθαρη πλέον;

Ψάχνοντας λίγο το θέμα ιδού κάποια συμπεράσματα:

Η χώρα οδεύει προς δυναμικό αφανισμό


Όπως εξηγούμε στο ποιες είμαστε: 
Ό,τι δημοσιεύουμε δε σημαίνει ότι το υιοθετούμε. Μας ενδιαφέρει, όμως, να ακούγονται όλες οι απόψεις.
Επιλέγουμε και αναδημοσιεύουμε ότι μας ενημερώνει, μας συγκινεί, μας εμπνέει, μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, να αναρωτιόμαστε, να αμφιβάλλουμε.

Το  video με τον Κο Σίμο το είδαμε στο palabourtzi 

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025

17 Νοεμβρίου

 


17 Νοεμβρίου


Βαριά σιωπή διάτρητη απ΄τους πυροβολισμούς, πικρή πολιτεία,  

αίμα, φωτιά, η πεσμένη πόρτα, ο καπνός, το ξύδι, 

ποιός θα πει περιμένω μέσα απ' το μέσα μαύρο. 

Μικροί σχοινοβάτες με τα μεγάλα παπούτσια μ΄έναν επίδεσμο φωτιά στο κούτελο,

κόκκινο σύρμα, κόκκινο πουλί και το μοναχικό σκυλί στ΄ αποκλεισμένα προάστια

ενώ χαράζει η χλωμότερη μέρα πίσω απ΄τα καπνισμένα αγάλματα 

κι ακούγεται ακόμη η τελευταία κραυγή διαλυμένη στις λεωφόρους

πάνω απ΄τα τανκς  μέσα στους σκόρπιους  πυροβολισμούς.

Πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε; Πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;


| Γιάννης Ρίτσος | Ημερολόγιο μιας εβδομάδας | Ποιήματα, τόμος Ζ | εκδόσεις Κέδρος |


| Artwork: Κώστας Μαλάμος

Από Βιβλιοπωλείο Μικρό Καράβι  |

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025

ΑΠΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ - 15/11/25 ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 


Σάββατο 15/11 Θέατρο Αρτίκι στο Κρανίδι

Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2025-26
ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Συνομιλώντας με Προσωπικότητες - Κείμενα - Συγγραφείς»

Το Σάββατο 15/11 στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ, έδρα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας στο Κρανίδι, θα γίνει η 2η εκδήλωση του κύκλου «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ», αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Θ.Ο.Ε. διοργανώνει ειδική εκδήλωση, 
με τίτλο «Πολυτεχνείο ‘73: 52 χρόνια μετά - Αναστοχασμός μιας πραγματικότητας» 
και ομιλητή το Δημήτρη Χατζησωκράτη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου,  
το Σάββατο 15 Νοεμβρίου και ώρα 18.30, στο πλαίσιο του κύκλου «Πνευματικές Συναντήσεις στην Ερμιονίδα».

Την ομιλία του κ. Χατζησωκράτη θα πλαισιώσει μουσικό αφιέρωμα, με το Θοδωρή Μπρουτζάκη στο πιάνο και τον Βαγγέλη Τζελέπη και Μέλη του Θ.Ο.Ε. στο τραγούδι.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πληροφορίες: 698 698 2224.
f Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 13/11/25 ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

 


ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΕΡΙΩΝΗ 

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2025-26
ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Συνομιλώντας με Προσωπικότητες - Κείμενα - Συγγραφείς»

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου ώρα 18.00 στο ΦΟΥΓΑΡΟ Artcenter, Ναύπλιο, θα γίνει Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη «Θάνατοι στη Χούντα: δολοφονίες, αντιδικτατορική δράση, ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1969-1974»

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου εγκαινιάζει έναν κύκλο παρουσιάσεων-διαλέξεων, που τιτλοφορείται «Πνευματικές Συναντήσεις Συνομιλώντας με Προσωπικότητες - Κείμενα - Συγγραφείς», με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό.

Οι δύο από αυτές τις συναντήσεις θα διεξαχθούν εκτός τειχών, στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της διεύρυνσης και διάχυσης του έργου του Θ.Ο.Ε. στο Νομό Αργολίδας. 

Η πρώτη εκδήλωση αφορά την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη «Θάνατοι στη Χούντα: δολοφονίες, αντιδικτατορική δράση, ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1969-1974», την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 18.00, στο ΦΟΥΓΑΡΟ Artcenter. 

Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Αργολίδας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας και τις Εκδόσεις Τόπος. 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Δήμητρα Γ. Μπεχλικούδη, Δρ Φιλολογίας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: Συνομιλώντας με Προσωπικότητες - Κείμενα - Συγγραφείς»Πρόκειται για ένα θεσμό που πρωτοδημιούργησε ο αείμνηστος καθηγητής και μέντοράς μας, Κώστας Γεωργουσόπουλος, εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην  Ερμιονίδα», τον οποίο επαναφέρουμε.

Το πρόγραμμα αφορά πρόσκληση προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα της επιστήμης και των τεχνών, προκειμένου να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό θέματα από την επιστήμη τους, την τέχνη τους ή τα βιώματά τους, με απώτερο στόχο την ενημέρωση, τον προβληματισμό, την ευαισθητοποίηση και την ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις αυτές είναι διαλεκτικές και διαδραστικές.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι Χορηγοί: ZAG KATAΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ (Χρυσός Χορηγός του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας για τη Χειμερινή Περίοδο 2025-26), ΚΤΕΛ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - ZAFIRIS BUS & TRAVEL SERVICES (Διακεκριμένοι Χορηγοί) και τα ξενοδοχεία ΙΠΠΟΛΥΤΗ, ΝΑΥΣΙΜΕΔΩΝ, CARPE DIEM & GRAN SARAI (Χορηγοί Φιλοξενίας). Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας τους ευχαριστεί θερμά για τη συνεισφορά τους. 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πληροφορίες: 698 698 2224.
f Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας

Υπεύθυνη για τον Τύπο: Δανάη Σαλεπούλα, Σύμβουλος Επικοινωνίας, 6979796194, dsalepoula@gmail.com

 

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025

Ανοιχτή Παρουσίαση της νέας αθλητικής διοργάνωσης «ERMIONIDA CROSS COUNTRY RUNNING»

 


Αγαπητές και αγαπητοί,

Ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ερμιονίδας ΔΡΥΟΠΕΣ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης ΠΟΡΦΥΡΑ σας προσκαλούν στην ανοιχτή παρουσίαση της νέας αθλητικής διοργάνωσης «1st ERMIONIDA CROSS COUNTRY RUNNING 2026», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στις 17:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Λυκείου Κρανιδίου.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει στο κέντρο της τις αξίες της οικογένειας, της συμπερίληψης και της κοινότητας, με στόχο να ενώσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και εμπειρίας, αναδεικνύοντας παράλληλα το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Ερμιονίδας.

Η παρουσία σας είναι σημαντική, καθώς η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες, συλλόγους, φορείς και κατοίκους, με σκοπό να γνωρίσουμε, να συζητήσουμε και να συν-διαμορφώσουμε τον τρόπο συμμετοχής όλων.

Σας περιμένουμε!

Για πληροφορίες: ermionidaccr@gmail.com
Εγγραφές & στοιχεία διοργάνωσης: https://raceid.com/el/races/14056/about

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025

Δελτίο Τύπου Ν.Ο.ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 


Με μεγάλη χαρά και περηφάνια ο Ναυταθλητικός μας Όμιλος συμμετείχε στον Open Πανελλήνιο Διασυλλογικό Αγώνα κατηγοριών Optimist και ILCA4 - Β’ Κύπελλο Νοτίου Ελλάδος, που διοργάνωσε με επιτυχία ο Ναυτικός Όμιλος Σπετσών. ⛵️( @nautical_club_spetses )

Θερμά συγχαρητήρια στους αθλητές μας Πανανάκη Αντρέα, Σκούρτη Μαγδαλινή και Φουκαλά Νικολέτα για την προσπάθεια και το ήθος τους, που μας έκαναν για άλλη μια φορά

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025

«Ιδιωτικοποιήστε τα πάντα» Του Γιάννη Λακούτση

 


 «Ιδιωτικοποιήστε τα πάντα»

           Του Γιάννη Λακούτση 


Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του 1990. Από τότε μέχρι σήμερα σχεδόν τα πάντα έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, οδικοί άξονες, και τώρα με τον ΕΛΤΑ και οι επικοινωνίες. Το επόμενο βήμα θα είναι να περάσει και το νερό στους ιδιώτες. Με άλλοθι τη λειψυδρία πρόκειται να μεταφερθούν κρίσιμες υποδομές νερού σε μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα. Το νερό από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται βήμα-βήμα σε πεδίο κερδοσκοπίας. Τι απομένει; Η φύσηΣτις 4 Νοεμβρίου του 2008με αφορμή τις πυρκαγιές εκείνης της περιόδουδημοσιεύεται στην εφημερίδα  ΤΟ ΒΗΜΑ ένα άρθρο/ πρόταση περί ιδιωτικοποίησης της φύσης. Μια πρόταση του καθηγητή Κοινωνιολογίας, Κ.Τσουκαλάαπό τους  πιο φανατικούς θεωρητικούς του «εκσυγχρονισμού» της περιόδου 1996-2004, και αργότερα ευρωβουλευτή της  ΚυβέρνησηςΤσίπρα. Μερικά αποσπάσματα από τη «ρηξικέλευθη» αυτή πρόταση: [Η καθολική ιδιωτικοποίηση της φύσης είναι λοιπόν η μόνη μέθοδος που θα μας σώσει από το αδιέξοδο… Με πολλή συντομία λοιπόν θα αναπτύξω μια σειρά από καταπελτώδεις, νομίζω, συλλογισμούς, έναντι των οποίων δεν χωρεί ούτε απάντηση ούτε αντεπιχειρηματολογία.«Δημόσια αγαθά» για ποιους; Είναι πια καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως η φύση, η θάλασσα, τα νερά και τα δάση δεν αποτελούν αυτό που κάκιστα και καταχρηστικά έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε «δημόσια αγαθά». Αυτά δηλαδή που υποτίθεται «ανήκουν» σε όλους από κοινού, αλήθεια ποιος τους τα έδωσε και τι θα πει «όλοι»; και αυτά τα οποία κατ’ επέκτασιν γεννούν στον καθένα το κακώς νοούμενο «δικαίωμα»  να απολαμβάνει ελευθέρως και κατά βούλησιν  δίχως να δίνειλογαριασμό σε κανέναν άλλο. Πέραν του εγγενώς παραλόγου αυτής της άποψης που αναμασά παρωχημένες σοσιαλίζουσες ανοησίες, οι εφαρμογές της είναι εντελώς

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025

Πρόσκληση – Πρόγραμμα: 13η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου στο Κρανίδι

 



Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ και ο Δήμος Ερμιονίδας σας προσκαλεί στην Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου.

Οι εθελόντριες του Ι.Λ.Κ.Κ. σας καλούν να γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις με ελαιόλαδο φτιαγμένες από τις ίδιες με αγάπη στην παράδοση και τιμώντας το ευλογημένο και εξαιρετικό  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ .
Σας περιμένουμε ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΉ το μεσημέρι στο πάγκο του Ι.Λ.Κ.Κ.

Ομιλία-Παρουσίαση στο ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Ομιλία-Παρουσίαση στο ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


Πράσινο μοντέλο ανάπτυξης


Την Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2025, το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου, υποδέχθηκε στην αίθουσα

εκδηλώσεων του σχολείου τον Δρ. Αμδίτη Άγγελο, ερευνητή του ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ,

επικεφαλής του I-SENSE GROUP και Πρόεδρος στο ITS Hellas( βιώσιμη κινητικότητα στον

τομέα των ευφυών συστημάτων μεταφοράς). Η ομιλία του είχε ως θέμα

'Κυκλική Οικονομία στην Πράξη: Έξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων και Νερού για ένα

Βιώσιμο Μέλλον’ .Στην διάρκεια της ομιλίας τονίστηκε η βιώσιμη διαχείριση και

επαναχρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων. Ο Δρ. Αμδίτης Άγγελος εξήγησε στους

μαθητές και μαθήτριες ότι με την κυκλική οικονομία ενισχύεται η παραγωγικότητα των

πόρων, μειώνεται στο ελάχιστο η χρήση νέων πόρων και μηδενίζονται τα απόβλητα ή

επαναχρησιμοποιούνται ως παραγωγικοί πόροι χρήσιμων νέων υλικών.


Η κατανόηση διαχείρισης πόρων και ανακύκλωσης αποτελούν πράσινες δεξιότητες που οδηγούν σε νέες λύσεις παραγωγικότητας πόρων. Τονίστηκε ότι στα προϊόντα < δεν

υπάρχει τέλος της χρησιμότητα τους >. Αντίθετα, με την κυκλική οικονομία ,ότι θεωρείτο απόβλητο , τώρα θεωρείται < πρώτη ύλη> σε ένα επόμενο προϊόν. Η κυκλική οικονομία αποτελεί μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, οικονομικής επιτυχίας και δημιουργίας νέων

επαγγελμάτων. Στόχος είναι τα υλικά τα οποία επιστρέφουν να είναι αποδοτικά

οικονομικά και ασφαλή για τους πολίτες.


Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Αμδίτη Άγγελο για την αποδοχή της πρόσκλησης μας καθώς

και για την εξαιρετικά χρήσιμη ομιλία του , για τον τρόπο που παρουσίασε το θέμα στο

μαθητικό κοινό. Τον ευχαριστούμε για το κάλεσμα του να κάνουμε πράξεις για το μέλλον

του πλανήτη , και για να έχουμε μια νέα προοπτική στο θέμα της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης υδάτινων πόρων.


Ελπίζουμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για μια μελλοντική συνάντηση με άλλα

φλέγοντα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.


Για το ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


Η Διευθύντρια


Στογιάννου Ελένη κλ. ΠΕ05

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025

Πρόσκληση_ Εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ερμιόνη

 


Λάδι και απεριτίφ

 


ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ.

Ένα απεριτίφ 12 ευρώ είναι μια χαρά, ένα κοκτέιλ 15 επίσης. Κανείς δεν ζητά εκπτώσεις, κανείς δεν λέει "ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ".

Όταν όμως μιλάς για ένα λίτρο έξτρα παρθένο λάδι στα 10/12 ευρώ - που αποκτήθηκε με σκληρή δουλειά, με τα χέρια στο χώμα, με τον ήλιο ανοιχτό και τις νύχτες να δουλεύουν - τότε ξαφνικά γίνεται «ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗ.

Είναι η αξία της τίμιας δουλειάς που έχει ξεχαστεί.

Πίσω από αυτό το λίτρο λάδι, υπάρχει μια οικογένεια, υπάρχει μια ιστορία, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα στη γη, στην ποιότητα και στον σεβασμό αυτού που τρώμε.

Και όσο υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να ξοδεύουν στην εμφάνιση αντί για ουσία, θα συνεχίζουμε να χάνουμε το νόημα των πραγματικών πραγμάτων.

( via    Tutto il web d'Italia )

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025

Βασίλης Γκάτσος : Τα σχέδια του Δήμου μας για το πόσιμο νερό είναι απόρρητα;

 Έτσι στα ξαφνικά αναβιώνουν τα σχέδια για τρεις αφαλατώσεις;

Είναι σύμπτωση το ότι η Πρωτεύουσα μένει σιγά σιγά αλλά σταθερά από πόσιμο νερό, αφού έργα δεν έγιναν, και τώρα ΕΥΔΑΠ και Κράτος τρέχουν .... με χαρά, και υπόσχονται νερό πόσιμο αλλά και άρδευσης και σε άλλους τρεις νομούς;
Οι 3 αφαλατώσεις είναι για να έχουμε νερό πόσιμο ή απλά να μετέχουμε της χαράς της ΕΥΔΑΠ και κυρίως της ΝΔ;
Και αφού ήδη αρχίζει η χρηματοδότησή τους δεν είναι ώριμοι οι Δημότες να γνωρίζουν πού θα εγκατασταθούν; Ή μήπως είναι στα χαρτιά ακόμη;
Γιατί παραξενεύει το γεγονός ότι η Αντιπολίτευση δεν έχει πει τίποτα σχετικά: Εγκρίνει; Συμφωνεί απόλυτα; Έχει συνεργαστεί με την συμπολίτευση και έχουν συναποφασίσει; Έχει πάρει αποφάσεις το ΔΣ;
Γι' αυτό λέμε μη μείνουμε για άλλη μια φορά στα σχέδια, με τη χαρά να περισσεύει. Υπάρχει και το κακό προηγούμενο του Ανάβαλου που ωρίμασε, χρηματοδοτήθηκε, αλλά από τα χαρτιά και τα σχέδια δεν ξεκώλησε.

Και για να σοβαρευτούμε:

1).  Δεν είναι να φοβόμαστε την άλμη ή ό,τι άλλο. Μιλάμε για μόλις 6000 κ.μ. την ημέρα, άντε και άλλα 2000 κ.μ. την ημέρα από τις ήδη αδειοδοτημένες των νέων πολυτελών ξενοδοχείων που μάλιστα διασπείρονται σε διάφορες θέσεις. Και αυτές είναι χρήσιμες, μόνο που η  ΔΕΥΑΕΡ δυστυχώς δεν φρόντισε να πάρει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για τους δημότες και τον Δήμο.

2). Οι μικρές μονάδες αφαλάτωσης είναι σε κοντέινερς, και τοποθετούνται πολύ γρήγορα. Είναι δε εύκολα επεκτάσιμες. Το κυριότερο: Τη λειτουργία, επίβλεψη, συντήρηση, την έχει ειδικευμένη εταιρεία, δηλαδή ο Δήμος μοιάζει σαν αγοραστής νερού.

3). Για την παραγωγή 6000 κ.μ./ ημέρα χρειάζονται το πολύ 6000 Χ 4 KWh = 24 MWh. Επειδή έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια, συμφέρει τον Δήμο να φτιάξει ένα ηλιακό πάρκο ισχύος 30 MW με πολύ ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, γιατί θα τροφοδοτεί και την παραγωγή πόσιμου νερού που είναι κοινωνικό αγαθό, συνοδευόμενο από μπαταρίες αποθήκευσης ρεύματος. Αν θέλουμε να είμαστε και πρωτοπόροι.

4). Για να είμαστε σωστοί, 6000 κ.μ. μόνο τον Αύγουστο χρειάζονται. Όχι τον χειμώνα.

5). Η μεγάλη μονάδα στα Χώνια προφανώς θα τροφοδοτήσει και το Γκολφ, το ΑΜΑΝΖΟΕ και την επένδυση στο ξενοδοχείο στο Σαλάντι. Τώρα την δέχονται στη Κοιλάδα;

6). Η αφαλάτωση θα σταματήσει την άντληση 6000 κ.μ. /ημέρα ιδιαίτερα το καλοκαίρι και θα βελτιώσει ποσότητα και ποιότητα υπόγειων υδάτων. Μπορεί δε επεκτεινόμενη να γίνει η αρχή της λύσης και του μεγάλου αρδευτικού ζητήματος της Ερμιονίδας, προβλήματος που έχει διαλύσει την οικονομία του τόπου.

7). Ναι, 45 χρόνια "πίνουμε" υφάλμυρο νερό. Το ότι έτσι στα ξαφνικά "ξεκινάμε" χωρίς να γνωρίζουμε τόσο καιρό τα σχέδια του Δήμου, περιορίζει τις ελπίδες μας, πόσο δε μάλλον την πίστη μας στην Περιφέρεια και στα αρμόδια Υπουργεία. Μήπως είναι ένα λεκτικό αντιστάθμισμα, γιατί πώς να το κάνουμε: Ακούγεται πολύ παράξενο και αντιλαϊκό στα ξαφνικά κάθε ξενοδοχείο να αδειοδοτείται για μονάδα αφαλάτωσης για να εξυπηρετείται η πλούσια πελατεία του και οι της Ερμιονίδας απόγονοι ενδόξων προγόνων να βλέπουμε με ζήλια.

Σημείωση: Επί χρόνια, όχι χωρίς κόπο, έχω γράψει πολλά άρθρα για την αφαλάτωση στην Ερμιονίδα, μερικά των οποίων απλώθηκαν παντού. Έχω δουλέψει μονάδα 2000 κ.μ./ ημέρα, αρχικά ισραηλίτικη περί το 1994, μάλλον πειραματική, με πολλά προβλήματα, μετά άλλης εταιρείας πολύ καλύτερης, αλλά σήμερα τα πράγματα είναι πάρα πολύ, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά,προηγμένα. Χαίρομαι που βοήθησα να παρθούν αποφάσεις.

Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την πρώτη Μονάδα Αφαλάτωσης στον Δήμο Ερμιονίδας, στο Πορτοχέλι

 Κρανίδι, 30.10.2025

Δελτίο Τύπου

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, ο Δήμος Ερμιονίδας ανακοινώνει ότι, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔΑ/117645/2934/29-10-2025απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρου Παπασταύρου, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 806.000,00 ευρώ προς τη Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας, για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού δυναμικότητας 1.000 m³/ημέρα, που θα καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης του Πορτοχελίου Ερμιονίδας.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον Δήμο μας, καθώς με τη συγκεκριμένη απόφαση ξεκινάει η οριστική επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος 45 ετών, αυτό της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή μας.

Με τη σημερινή εξέλιξη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ερμιονίδα, ένα κεφάλαιο ευημερίας, ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

Η νέα μονάδα αφαλάτωσης θα εξασφαλίσει σταθερή, καθαρή και ποιοτική υδροδότησηγια την περιοχή του Πορτοχελίου συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η χρηματοδότηση του έργου βασίζεται στην ολοκληρωμένη μελέτη και στα τεύχη δημοπράτησης που έχουν ήδη εκπονηθεί από την Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας.

Το έργο αυτό εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Ερμιονίδας για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής μας.

Πολύ σύντομα αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης της μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην περιοχή “Χώνια”, δυναμικότητας 4.000 m³/ημέρα, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης της Κοιλάδας και του Κρανιδίου και ακολουθεί η έγκριση της χρηματοδότησης μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 m³/ημέρα στην Ερμιόνη.

Η Δημοτική Αρχή με  συνέπεια, επιμονή και συνεργασία, κατάφερε να πετύχει τη χρηματοδότηση για ένα έργο ζωτικής σημασίας, που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα του πόσιμου νερού στην περιοχή του Πορτοχελίου και έτσι ένα όνειρο δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς  τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που τέθηκε από τον Δήμαρχο το θέμα, κατανόησε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Ερμιονίδα και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής για την επίλυσή του.

Ευχαριστίες απευθύνει ακόμα προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αργολίδας κ. Βασίλη Σιδέρη και στον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας κ. Αριστείδη Μπίμπα, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην προώθηση και ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου.

Η Ερμιονίδα προχωρά μπροστά, με έργα ουσίας, με σχέδιο και προοπτική για το μέλλον!

Γραφείο Δημάρχου