










ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – STANDUP COMEDY «ΡΟΥΤΙΝΑ» από την ερασιτεχνική ομάδα “STATUS QUO”
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Με την υποστήριξη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, με αγάπη και σεβασμό στο θέατρο που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών, δεν παραλείπει να δίνει βήμα και χώρο έκφρασης σε νέους. Είμαστε πάντα προσηλωμένοι στο στόχο να συμβάλουμε ουσιαστικά στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας των νέων μας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και ανησυχίες τους και παρέχοντάς τους την εναλλακτική δημιουργικών τρόπων έκφρασης μέσω του θεάτρου. Ιδιαίτερη χαρά μας η συνεργασία και στήριξη ερασιτεχνικών ομάδων νέων ανθρώπων με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το θέατρο που υπηρετούμε πιστά κάποιες δεκαετίες ήδη.
Σας περιμένουμε!
Άγιος Λάζαρος: ο Τετραήμερος και φίλος του Ιησού!
Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου
Το Σάββατο, παραμονή της Κυριακής των Βαΐων, η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανάσταση
του Λαζάρου. Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν ο
αγαπημένος φίλος του Ιησού, ο οποίος έσπευσε στη Βηθανία, όταν πληροφορήθηκε τον
θάνατό του. Παρ’ ότι είχαν περάσει τέσσερις ημέρες(!) τον ανέστησε μ’ έναν Του λόγο,
«Λάζαρε, δεύρο έξω», προκαλώντας τον θαυμασμό των παρισταμένων και το μίσος των
εχθρών Του Φαρισαίων (Ιωάννου ια΄ 1 – 57). Σύμφωνα με την παράδοση ο άγιος Λάζαρος, που τότε ήταν 30 χρόνων, έζησε ακόμα 30 χρόνια. Έγινε ο πρώτος επίσκοπος Κιτίου (Λάρνακας) στην Κύπρο και λέγεται πως από την ημέρα της ανάστασής του και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ήταν σκυθρωπός και αγέλαστος, καθώς όσα είδε και βίωσε κατά την τετραήμερη παραμονή του στον Άδη ήταν «τρομερά»! Η μόνη φορά που
χαμογέλασε ήταν βλέποντας κάποιον να κλέβει ένα πήλινο αγγείο. «Το ένα χώμα κλέβει το
Ομάδα μαθητών της Α΄ Λυκείου του Σχολείου συνοδευόμενη από την Δ/ντρια του Σχολείου τους, Ευαγγελία Ηλιού, επισκέφθηκαν στις 26/2/2025 το ΙΛΜΕ για να συλλέξουν ιστορικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στην εκπόνηση προγράμματος για την κατασκευή και παρουσίαση μακέτας ενός καινοτόμου Μουσείου που θα ενώνει την πολιτιστική κληρονομιά με την σύγχρονη τεχνολογία.
Ενημερώθηκαν από την πρόεδρο του ΙΛΜΕ για την τοπική ιστορία, τη δομή και την οργάνωση του Μουσείου.
Οι μαθητές του ΓΕΛ Ερμιόνης παρουσίασαν την εργασία τους στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Πάντοβα (10/3/2025) με θέμα «Διαφυλάσσοντας το παρελθόν – Καλωσορίζοντας το μέλλον: Ανακαλύπτουμε, μελετάμε, προστατεύουμε του θησαυρούς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Οι μαθητές του Σχολείου συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους Χριστίνα Τούντα και Δημήτρη Παράσχο επισκέφθηκαν στις 27/2/2025 το ΙΛΜΕ,
Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία που είχα κάνει στην πρώτη εκδήλωση του ΙΛΜΕ. Ως θέμα είναι πάντα επίκαιρο.
Το ενδιαφέρον για τα μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας αναζωπυρώθηκε τελευταία με την ίδρυση της «Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα», που αριθμεί ήδη 48 μέλη, νομαρχίες και δήμους από όλη την Ελλάδα. Έχει κατατεθεί μάλιστα και πρόταση να καθιερωθεί η 24η Ιουνίου ως «Ημέρα των Κάστρων» με κατάλληλες εκδηλώσεις και εορτασμούς. Το ζητούμενο είναι η ανάδειξη, προβολή και δημιουργική αξιοποίηση όλων αυτών των θαυμάσιων κτισμάτων κατοικίας και άμυνας. Πολύ σύντομα θα έχουμε το πρώτο καλά οργανωμένο Μουσείο μέσα στο Κάστρο στο Χλεμούτσι της Ηλείας, (το σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας). Εκείνο που λείπει είναι η «στοργή» από το ευρύ κοινό, καθώς δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στον εθνικό μας κορμό ως αναπόσπαστα κομμάτια του ιστορικού μας τοπίου.
Η επισκεψιμότητα των κάστρων, που είναι μία από τις επιδιώξεις της «Ημέρας των Κάστρων», αυξάνει τις τουριστικές δυνατότητες κάθε περιοχής. Επιπλέον υπάρχουν σήμερα ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα για κάστρα και φρούρια σε όλη την Ευρώπη με ανταλλαγές εμπειρίας και καλλιέργεια επιστημονικού διαλόγου για την συντήρηση και μελέτη της ιστορίας τους.
Η νέα αυτή πραγματικότητα κάνει πολύ επίκαιρη την μελέτη και προβολή ενός από τα πιο μικρά αλλά με πλούσια ιστορία Κάστρα της Ελλάδας, το Κάστρο της Θερμησίας στην Ερμιονίδα. Και είναι ευτύχημα ότι τα τελευταία χρόνια η Τοπική αυτοδιοίκηση είχε την πρωτοβουλία να βελτιώσει την πρόσβαση προς το Κάστρο και να το φωταγωγήσει υποβλητικά.
Κάστρο Θερμησίας. Φωτογραφία από τον ιστότοπο, «Περιήγηση στα Μνημεία της Αργολίδας». Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Δύο χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά της Κοινότητας της Θερμησίας σε μικρή απόσταση από την ακτή του διαύλου Ερμιονίδας – Ύδρας υψώνεται ξαφνικά πάνω από καλλιεργημένα χωράφια και νεότερους πορτοκαλεώνες ένα συγκρότημα απόκρημνων ασβεστολιθικών βράχων με διεύθυνση νότια και ύψος 350 μ. περίπου. Τους βράχους αυτούς στεφανώνουν τα ερείπια του μεσαιωνικού Κάστρου της Θερμησίας.
Περισσότερα: https://argolikivivliothiki.gr
Και ο Δήμος και η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης.
Η Ελληνίδα ποιήτρια και στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, φιλοξενούμενη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η Λίνα Νικολακοπούλου σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κινηματογράφο στη σχολή Λ. Σταυράκου, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα θεάτρου. Από τη δεκαετία του '80 γράφει στίχους, συνεργαζόμενη με σπουδαίους συνθέτες. Τα τραγούδια της έγιναν διαχρονικές επιτυχίες. Έχει επιμεληθεί μουσικές παραστάσεις σε σημαντικά θέατρα και σκηνές, με μεγάλη καλλιτεχνική απήχηση. Είναι Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.
Το πρώτο κάλεσμα του Αρσενίου Κρέστα και του Διονυσίου Βούλγαρη
Από την <<Πέτρα της Νίκης και της τύχης>> στον <<Κάτω Ναχαγιέ>>
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Κρανίδι τιμά τους ήρωες της εθνικής μας
παλιγγενεσίας
Καλείσθε να μνημονεύσουμε τους συμπολίτες μας
Οι οποίοι έσπευσαν να ανταποκριθούν στον ιερό
Αγώνα της ελευθερίας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025, ΩΡΑ 19.00 μ.μ.
Στον Ιερό Ναό ΜΕΤΑΜΟΡΦΏΣΕΩΣ Του ΣΩΤΗΡΟΣ
(Χ Ρ Ι Σ Τ Ο )
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Κρανιδίου
Ιωάννης Ε. Στάγια
Υπό την αιγίδα του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
και την οργάνωση του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ φιλοξένησε το 14 Γυμνάσιο Περιστερίου . Οι 45 μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους, με αγάπη για μάθηση ενέταξαν με την διασκέδαση τους και την επίσκεψη σε Μουσεία και Ιστορικούς χώρους. Στο Ι.Λ.Κ.Κρανιδίου, θαύμασαν τις φορεσιές που φιλοξενούμε την χλιδή της εποχής ,τα κεντήματα, την απλότητα και την αυτάρκεια των προγόνων μας . Γνώρισαν την ιστορία της περιοχής και την συμβολή του Κατω Ναχαγιέ (Ερμιονίδας) στην απελευθέρωση τους Έθνους μας. Φωτογραφίθηκαν με τον Ήρωα μας Παπα-Αρσένη, άκουσαν την συμβολή του κλήρου στον αγώνα του 1821 και τον ηρωισμό των Κρανιδιωτών Ηρώων μας.<<ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ>>
Την φροντίδα που του άξιζε, την έχει.
Άλλαξε ήδη το τοπίο με τις εργασίες καθαρισμού που γίνονται από τον δήμο, μέσα στις δυο πρώτες μέρες.
Τα δέντρα ανάσαναν, γίνεται προσβάσιμο, ομόρφυνε.
Σε όσους συνέβαλαν σ αυτό, χίλια μπράβο!!
Για την Πρ.Εν. Πολ. Ερμιόνης
Ρίνα Λουμουσιώτη