Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Γ. Μανιάτης: "Εξαντλούμε τη Γη στα μέσα του χρόνου!" ("Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 17/06/2022)

 

Με τον τρόπο που ζούμε, στις 28 Ιουλίου θα εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους που η Γη μπορεί να μας δώσει για όλο το 2022. Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει έως και 85 εκατ. θέσεις εργασίας, όμως θα απαιτήσει πολλαπλάσιες ποσότητες σε κοβάλτιο, λίθιο, χαλκό, τσιμέντο, χάλυβα, κ.α. Η Κίνα απορροφά τεράστιες ποσότητες, με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πολλαπλασιάζονται τα κύματα καύσωνα και οι φυσικές καταστροφές λόγω εκπομπών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_17.06.2022_1.jpg

Φέτος, η ημέρα εξάντλησης των πόρων της Γης με βάση το πως τους χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα, είναι η 28η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, ότι μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2022, θα έχουμε καταναλώσει ως ανθρωπότητα το σύνολο των πόρων που μπορεί να μας προσφέρει η Γη μέσα σε ένα έτος. Τους υπόλοιπους 5 μήνες, θα καταναλώνουμε πόρους από έναν ανύπαρκτο «άλλο» πλανήτη, μια ανύπαρκτη «δεύτερη» Γη. Το Κατάρ, μια μικρή και πλούσια χώρα, καταναλώνει τους πόρους με τη μεγαλύτερη παγκόσμια ταχύτητα. Αν όλη η ανθρωπότητα ζούσε όπως το Κατάρ, τότε οι φυσικοί πόροι της Γης θα εξαντλούνταν στις 10 Φεβρουαρίου κάθε έτους. Όμως, στην ίδια εξωφρενική ταχύτητα κατανάλωσης πόρων δυστυχώς, υπάγονται και χώρες όπως: ΗΠΑ, Δανία, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία κ.α. Η Κίνα βρίσκεται πίσω από τις παραπάνω χώρες.

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_17.06.2022_2.jpg

Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των κρατών – μελών για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2°C μέχρι το τέλος του αιώνα, θα πρέπει μέχρι το 2040,  τα 100 GW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών να έχουν υπερ-τριπλασιαστεί και να ξεπεράσουν τα 300 GW, με τη σημαντικότερη συμβολή να ανήκει στις αναδυόμενες οικονομίες Κίνας και Ινδίας, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη παραμένουν στους ίδιους σχεδόν με σήμερα ρυθμούς. Από την άλλη, το αισιόδοξο είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση προς αύξηση θερμοκρασίας έως 1.5 °C, μπορεί να προσφέρει στις κοινωνίες επιπλέον 85 εκατ. θέσεις εργασίας, είτε άμεσα στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας, είτε έμμεσα σε τομείς που σχετίζονται με τη μετάβαση.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_17.06.2022_3.jpg

Η Κλιματική φιλοδοξία για υλοποίηση του Σεναρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις για πολύ μεγαλύτερες παραγωγές των ορυχείων του χαλκού του λιθίου και του κοβαλτίου. Στο χαλκό απαιτείται η προβλεπόμενη παραγωγή των 20 εκατ. τόνων,  πρέπει να αυξηθεί στους 25 εκατ. τόνους, στο Λίθιο οι 900 χιλιάδες τόνοι πρέπει να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 2.500 χιλιάδες τόνους, ενώ στο Κοβάλτιο οι 200 χιλιάδες τόνοι πρέπει να διπλασιαστούν και να φτάσουν τους 400 χιλιάδες τόνους.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_17.06.2022_4.jpg

Η δημιουργία μεγάλων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών της τάξης των 500MW, τόσο σε φωτοβολταϊκά όσο και σε χερσαία και θαλάσσια αιολικά, απαιτεί πολλά εκατομμύρια τόνους πρώτων υλών, από γυαλί, σίδηρο, τσιμέντο, αλουμίνιο, χαλκό, χάλυβα και κ.α. Αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή εγκατάστασης πράσινης ενέργειας, θα πρέπει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία της με αυτές τις πρώτες ύλες, ώστε να μην εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από εισαγωγές από τρίτες χώρες.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_17.06.2022_5.jpg

Η Κίνα έχει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγει το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Όμως, καταναλώνει τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών με πρώτες το τσιμέντο, το αλουμίνιο, το νικέλιο, το χαλκό και τον άνθρακα. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_17.06.2022_6.jpg

Πακιστάν, Αλγερία, Ινδία, Αυστραλία, Καναδάς, Τουρκία είναι μερικές από τις χώρες που τα τελευταία πέντε χρόνια βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 49 °C.  Συνέπεια αυτών των έντονων κυμάτων καύσωνα αλλά, και της πλήρους ανατροπής των φυσιολογικών ατμοσφαιρικών συνθηκών λόγω εκπομπών αέριων ρύπων, είναι και η πρόκληση τεράστιου κόστους φυσικών καταστροφών το 2021 ($283δις), μαζί με τις απώλειες σε εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, λόγω τυφώνων, πλημμυρών, καταιγίδων και καυσώνων.