Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ο Φόβος περνά μπροστά από τον Ήλιο




Για τους λάτρεις των άστρων ! 

Δ. Σ.

Το ρόβερ Perseverance Mars χρησιμοποίησε το σύστημα κάμερας Mastcam-Z για να τραβήξει βίντεο του Φόβου, ενός από τα δύο φεγγάρια του Άρη, που επισκιάζει τον Ήλιο. Είναι η παρατήρηση με τη μεγαλύτερη μεγέθυνση και τον υψηλότερο ρυθμό καρέ μιας ηλιακής έκλειψης Φόβος που έχει ληφθεί ποτέ από την επιφάνεια του Άρη.

Αρκετά ρόβερ του Άρη έχουν παρατηρήσει τον Φόβο να περνά μπροστά από τον Ήλιο τα τελευταία 18 χρόνια. Το Spirit and Opportunity έκανε τις πρώτες παρατηρήσεις το 2004. Το Curiosity το 2019 ήταν το πρώτο που κατέγραψε βίντεο από την εκδήλωση. Κάθε φορά που παρατηρούνται αυτές οι εκλείψεις, επιτρέπουν στους επιστήμονες να μετρούν τις ανεπαίσθητες μετατοπίσεις στην τροχιά του Φόβου με την πάροδο του χρόνου. Οι παλιρροϊκές δυνάμεις του φεγγαριού έλκουν το βαθύ εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη, καθώς και τον φλοιό και τον μανδύα του. Η μελέτη του πόσο μετατοπίζεται ο Φόβος με την πάροδο του χρόνου αποκαλύπτει κάτι σχετικά με το πόσο ανθεκτικό είναι ο φλοιός και ο μανδύας και επομένως από τι είδους υλικά είναι κατασκευασμένα.


Η αποστολή Mars 2020 Perseverance αποτελεί μέρος της εξερευνητικής προσέγγισης της NASA από τη Σελήνη στον Άρη, η οποία περιλαμβάνει αποστολές Artemis στη Σελήνη που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.