Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Dior, made in Greece! Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

 Diormade in Greece!

 

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία ΓιάνναΔασκαλάκη-Αγγελοπούλου μάς ξαφνιάζει και μας εκπλήσσει ευχάριστα στις δημόσιες εμφανίσεις της με τις στιλιστικές της επιλογές.

Κάποιοι ειρωνεύονται βλέποντας αυτές τις εικόνες ενώ άλλοι τις προσπερνούν ή τις υποβαθμίζουν. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που επιχειρούν να κατανοήσουν τα μηνύματά τους και κυρίως να αντιληφθούν πώς μπορεί να γίνεται η ζεύξη του παραδοσιακού με το μοντέρνο στον συγκεκριμένο τομέα. Γιατί, πρέπει να παραδεχθούμε, πως δεν είναι και τόσο εύκολο να συνταιριάξει κανείς και ταυτόχρονα να υποστηρίξει το μοντέρνο παντελόνι με τους ντουλαμάδες, τα γελεκάκια κάθε περιοχής και τις τσάντες «τσαρούχια», σήμα κατατεθέν πλέον των «επώνυμων» Ελληνίδων και όχι μόνο, εμπνευσμένα όλα από στολές μιας άλλης εποχής.

Οι εμφανίσεις της κυρίας Δασκαλάκη μάς κινητοποιούν να ενδιαφερθούμε και να γνωρίσουμε τις τοπικές μας ενδυμασίες. Ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας που κρύβει ξεχωριστή γοητεία, πλαστικότητα καθώς και υψηλή αισθητική, με τους απαράμιλλους σχεδιασμούς, τα χρώματα και τους συμβολισμούς.1

Γι αυτό μιλάμε για Ωδή στην Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό που εξυμνεί και αναδεικνύει την αρμονία της Αρχαίας και Νεότερης Ελλάδας και την αδιάκοπη συνέχεια και ενότητα του Ελληνισμού. 

Να δείτε, ειδικοί δεν είμαστε, που οι σπουδαιότεροι οίκοι μόδας αυτούς τους απίστευτους σε αρμονία συνδυασμούς θα τους υιοθετήσουν, θα τους «εκμεταλλευτούν» και ανάλογα θα τους προβάλουν. 

Ένα δεύτερο γεγονός που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι οι επιδείξεις του οίκου Dior που πραγματοποιήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τελευταία στην Αρχαία Νεμέα. Όλες φέρουν έντονη τη σφραγίδα της μακραίωνης Ελληνικής Ιστορίας και Παράδοσης, του κορυφαίου, δηλαδή, Ελληνικού Πολιτισμού. Φανταστικά τα μετάξια της Καλαμάτας και του Σουφλίου που αποτελούν το υλικό των δημιουργών και εκπληκτικά τα μοτίβα των ενδυμάτων που υφάνθηκαν στους ελληνικούς αργαλειούς και επιμελήθηκαν άριστες υφάντρες και ασυναγώνιστοι τεχνίτες της Πατρίδας μας. Dior, λοιπόν, made in Greece, όμως!

 

ΣΗΜ. Με αυτά τα στοιχεία και μηνύματα οργανώθηκε και η σχετική έκθεση το φετινό καλοκαίρι στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης, στην οποία έχουμε αναφερθεί.