Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Γιάννης Τσαρούχης


Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 13 Ιανουαρίου 1910.
Κοιτούσα πολύ τον ουρανό όταν ήμουν μικρό παιδί. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από τον ουρανό υπήρξαν το θεμέλιο της αισθητικής
και των κριτηρίων μου. 

Από 7 χρονών μου άρεσε να ζωγραφίζω σε μεγάλες κόλλες χαρτί με παστέλ.
Πήρα μαθήματα σχεδίου από έναν Γάλλο ζωγράφο που λεγόταν Πικ και ήταν ειδικευμένος για παιδιά. Του έδωσα την εντύπωση πως ήμουν ανεπίδεκτος μαθήσεως και σταμάτησα.
Εγκατάλειψα το παστέλ και άρχισα να ζωγραφίζω με ακουαρέλα νεκρές φύσεις ή τοπία, κατά προτίμηση κτήρια αλλά και προσωπογραφίες.
19 χρονών πήγα να δουλέψω στον Φώτη Κόντογλου. Γίνηκα ένας καλός βοηθός και ένας πειθαρχημένος μαθητής. Ούτε η φιλία, ούτε η συνεργασία έμεινε παντοτινή. Μετά 4 χρόνια πήραμε διαφορετικό δρόμο, μα αυτό είναι μια συμβατική φράση που δε μπορεί να εκφράσει την πλούσια πραγματικότητα. Δεν είναι παράξενο, όταν κάνεις να φυτρώνουν φτερά στους ανθρώπους, να τους δεις μια μέρα να πετάξουν και να φύγουν από σένα; 

Το Παρίσι υπήρξε ένα μεγάλο σχολείο για μένα, αλλά είχα και μια εξαιρετική καθηγήτρια. Τη μοναξιά μου. Είναι μια καθηγήτρια που σου δίνει μεγάλη ελευθερία να βλέπεις και να κρίνεις.
Σπούδασα στη Σχολή Καλών Τεχνών για 7 χρόνια. Πήρα ιδέες από άλλους καλλιτέχνες και τις ενσωμάτωσα στο έργο μου.
Για μια δεκαετία η βιοπάλη ήταν μεγάλη.  Αρκεί να σας πω ότι ένα από τα όνειρά μου, ήταν να αποκτήσω μια σκούπα για να σκουπίζω το ατελιέ μου. Το σκούπιζα με χαρτόνια. Δεν ήμουν άπορος αλλά ό,τι κέρδιζα με πολύ κόπο, το ξόδευα πάλι στη Ζωγραφική

Ένας ζωγράφος πρέπει να είναι πειθαρχημένος και ειλικρινής με τον εαυτό του. Μόνο όταν κάποιος έχει πειθαρχία ανακαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της ζωής. Δραπετεύει από τα πάθη και τις αδυναμίες και φτάνει στην αντικειμενικότητα. 
Η Ζωγραφική είναι η ζωή με χρώματα. Είναι οι εμπειρίες της ζωής που μας επέτρεψαν να τις ζωγραφίσουμε.
Ανακάλυψα ότι ο μόνος τρόπος ζωής για μένα, είναι η ίδια η Τέχνη. Η Τέχνη κάνει πράγματα με τα οποία ξεχνά κανείς τον Θάνατο. 
Όταν δεν τον ξεχνάς, είναι κακή η Τέχνη. Αποτυχημένη.


Γιάννης Τσαρούχης

Πηγές: 
tovima. gr συνέντευξη στον Γιώργο Γκιλσόν.
dimosiografia. com συνέντευξη στη Σοφία Ιορδανίδου.
Περιοδικό Λέξη
dimartblog. com
characters. gr


photo:
Αρχείο Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

Έλλη Βασιλική