Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ (ΚΙΚΗ ΒΕΝΤΟΥΡΗ- ΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ) ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ

ΠΗΓΗ: www.greekschannel.com

Σοκ και οργή προκάλεσαν όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού αλλά σε όλο το πανελλήνιο οι καταγγελίες της Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, τον οποίο και κατονόμασε στη συνέχεια. Οι καταγγελίες της δύο φορές Ολυμπιονίκη, το 2004 και το 2008, προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων: Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης και της σεξουαλικής κακοποίησης της Μπεκατώρου παύθηκε από αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και από μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ διεγράφη και από τη Ν.Δ. –ήταν πρόεδρος 


Τοπικής Οργάνωσης–, ενώ μια σειρά από αθλήτριες αποκάλυψαν κι αυτές ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από άλλους αθλητικούς παράγοντες στη διάρκεια της καριέρας τους. Του θέματος επιλήφθηκε και η Δικαιοσύνη, καθώς με αφορμή τις καταγγελίες Μπεκατώρου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, θα διατάξει τη Δευτέρα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στη θέση του θύματος, πλάι στην καταγγέλλουσα Σοφία Μπεκατώρου, υπάρχει ο ίδιος ο ελληνικός αθλητισμός, η ίδια η ιστιοπλοΐα με τη λαμπρή ιστορία και τις επιτυχίες της με τα εθνικά χρώματα. Το Greeks Channel συνομίλησε αποκλειστικά με την έτερη αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, την Αγγελική Βεντούρη-Σέρφα, και τη γενική γραμματέα της Ομοσπονδίας Νίκη Αναστασίου. Δύο γυναίκες και μάνες που αγαπούν την ιστιοπλοΐα και έχουν δαπανήσει χρόνο και κόπο για την καταξίωσή της και που πλέον βλέπουν εμβρόντητες να γκρεμίζεται ο κόσμος τους και να αμαυρώνεται το αγαπημένο τους άθλημα. Προσπαθώντας και οι ίδιες να συνέλθουν από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, μας μίλησαν για τα συναισθήματά τους, για τον κατηγορούμενο αλλά και για την ίδια την ιστιοπλοΐα, την ανάγκη ανασυγκρότησης προκειμένου να μείνουν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστοι οι αθλητές που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς. Και η ευχή τους, να εξελιχθούμε σε μια τέτοια κοινωνία ώστε η Σοφία να είναι το τελευταίο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα μας.

Ερ.: Δεν μπορώ να μη ρωτήσω πρώτα απ’ όλα πώς νιώθετε μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου;

Αγγελική Βεντούρη: «Είμαι συγκλονισμένη, είναι τεράστια η θλίψη μου και πραγματικά έχω σοκαριστεί. Είμαι στο πλευρό της Σοφίας, και της κάθε επώνυμης ή ανώνυμης Σοφίας, που έχει …βιώσει ένα τόσο τραγικό συμβάν. Είμαι σε κατάσταση σοκ. Νιώθω θιγμένη ως γυναίκα, θιγμένη ως μάνα κοριτσιού που μέχρι πρότινος έκανε ιστιοπλοΐα, θιγμένη ως εκπρόσωπος σωματείου αναπήρων που έχω κορίτσια στο σωματείο μου και που είμαι υπεύθυνη γι’ αυτά».Νίκη Αναστασίου: «Μου φαίνεται απίστευτο, γιατί η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που τουλάχιστον στην Ελλάδα ποτέ δεν μας έχει απασχολήσει με ένα περιστατικό, με μια φήμη, με έναν ψίθυρο που να λέει ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έλαβα μέρος στην ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με θέμα «start to talk/σπάσε τη σιωπή», στην οποία η Σοφία Μπεκατώρου διάβασε το κείμενο-καταγγελία, το οποίο ήταν συνταρακτικό. Αυτό εμένα με συγκλόνισε».

Ερ.: Εσείς ενημερωθήκατε για τη σεξουαλική κακοποίηση της ολυμπιονίκη από την εξομολόγησή της στην ημερίδα;

Νίκη Αναστασίου: «Εκεί το άκουσα για πρώτη φορά! Φαντάζεστε πόσο άσχημα ένιωσα, γιατί αυτή η πληροφορία δεν είχε φτάσει ποτέ στην Ομοσπονδία. Θα μπορούσε να φτάσει με κάποιον τρόπο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που να ήξερε κάτι για να μας ενημερώσει, ούτως ώστε να αντιδράσουμε. Ως γυναίκα, που επί πολλά χρόνια ήμουν στο γυναικείο κίνημα, που έχω δώσει πολλούς αγώνες για τα γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα των δύο φύλων, καταλαβαίνετε πόσο με πληγώνει».

Αγγελική Βεντούρη: «Για πρώτη φορά το είδα στην τηλεόραση. Όταν άκουσα από τα κανάλια τη Σοφία, το δικό μας κορίτσι, να περιγράφει μία τόσο απεχθή και τραυματική εμπειρία, ξέσπασα σε κλάματα. Η οργή και η αγανάκτηση με κατακυρίευσε. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, και όλα αυτά τα χρόνια το χρυσό μας κορίτσι, η γυναίκα που μας έκανε τόσο υπερήφανους, να βρίσκει την ψυχική υπερδύναμη να κουβαλά τραυματικά και μέσα στη σιωπή μία τόσο φρικιαστική ιστορία».

Ερ.: Με τον φερόμενο ως θύτη αυτής της αποτρόπαιας πράξης γνωρίζεστε και συνεργαστήκατε. Σας εξέπληξε το γεγονός ότι πρωταγωνιστεί αρνητικά σε μια τέτοια υπόθεση;

Αγγελική Βεντούρη: «Φυσικά και με εξέπληξε το γεγονός! Έμεινα άναυδη μόλις άκουσα το όνομα. Δεν περίμενα ποτέ ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι τέτοιο… Φανταστείτε πώς νιώθω, γιατί μέχρι χθες με αυτόν τον άνθρωπο ήμασταν συνεργάτες και φίλοι. Και σήμερα δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω. Ένας άνθρωπος ευγενικός, οικογενειάρχης με παιδιά και με εγγόνια να κρύβει αυτό το πρόσωπο…να έχουμε όλοι μας παραπλανηθεί σε τέτοιο βαθμό»

Νίκη Αναστασίου: «Και εγώ έχω συνεργαστεί πολλά χρόνια μαζί του, υποστήριζε πολύ το έργο της Ομοσπονδίας, πάρα πολύ δραστήριος και στον όμιλό του που είναι πρόεδρος αλλά και στην Ομοσπονδία. Πραγματικά, μου είναι απίστευτο ότι είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της επίθεσης, αυτής τις κακοποίησης. Περιμένω να ακούσω τι θα πει, ποια θα είναι η δική του εκδοχή για την υπόθεση».


Ερ.: Ως Ομοσπονδία ήρθατε σε επικοινωνία με την κυρία Μπεκατώρου μετά τις αποκαλύψεις;

Νίκη Αναστασίου: «Προσπάθησα αρκετές φορές να επικοινωνήσω με τη Σοφία. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία να μην απαντά στις εκατοντάδες κλήσεις που δέχεται. Καθημερινά ζούμε μια φοβερή αναστάτωση στην Ομοσπονδία, ένας τεράστιος προβληματισμός για το πώς θα χειριστούμε το θέμα. Από τη μία υπάρχει η πλευρά της αθλήτριας και η φοβερή καταγγελία της… Το μόνο που ελπίζω είναι να μην υπάρχουν κι άλλες κοπέλες με παρόμοιες εμπειρίες… Και από την άλλη, είναι η διοίκηση της Ομοσπονδίας, είναι οι άνθρωποι που είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό το άθλημα. Και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, αφού είμαστε σε προολυμπιακή προετοιμασία κ εν μέσω κορωνοϊού. Την επόμενη ημέρα της ημερίδας, η Ομοσπονδία έβγαλε μία ανακοίνωση, η οποία σχολιάστηκε δυσμενώς για το ύφος της. Εμείς και ως γυναίκες και ως μάνες, από το βήμα που μας δίνετε, διαφοροποιούμαστε. Η Ομοσπονδία από εχθές έβγαλε μία ακόμα ανακοίνωση, που νομίζω ότι αυτή εκφράζει το σύνολο της Ομοσπονδίας. Αυτό που εκκρεμεί είναι να επικοινωνήσουμε άμεσα με τη Σοφία και θέλουμε να μας εμπιστευθεί».

Αγγελική Βεντούρη: «Κατανοώ απόλυτα πως είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στις προσπάθειες επικοινωνίας της Ομοσπονδίας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη Σοφία για την ψυχική της δύναμη, για το σθένος της να αποκαλύψει όσα βίωσε. Αυτά τα εικοσιτετράωρα που μεσολάβησαν από τις καταγγελίες της Σοφίας μέχρι σήμερα, έκανα μια έρευνα, μίλησα με αθλήτριες για να μάθω, να αλιεύσω κάποιο στοιχείο που μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτήν την κάθαρση. Πλέον είμαστε σε έναν κυκλώνα και πρέπει να τα ερευνήσουμε όλα. Αυτό που εγώ θέλω να πω, ως γυναίκα του διοικητικού συμβουλίου, είναι ότι τώρα πρέπει να ακουστεί η φωνή μας περισσότερο, πρέπει να ακουστεί η φωνή μας δυνατότερα. Τώρα πρέπει να βγούμε μπροστά η Νίκη Αναστασίου, εγώ και άλλες, και απευθύνουμε πρόσκληση σε όσες γυναίκες θέλουν να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια σε αυτήν την Ομοσπονδία. Οποιαδήποτε άλλη κοπέλα ή άνδρας έχει τυχόν υποστεί οποιαδήποτε σεξουαλική παρενόχληση, θέλουμε να σπάσει τη σιωπή και να μας το καταγγείλει. Αυτή τη στιγμή, είμαστε δύο γυναίκες και μία αναπληρωματική σε ένα εικοσαμελές ανδροκρατούμενο συμβούλιο. Ήρθε η ώρα και με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό οι γυναίκες να πάρουμε το τιμόνι! Η Ομοσπονδία πρέπει να σταματήσει να ανδροκρατείται με όλες τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Δεν είμαστε οι γυναίκες διακοσμητικό στοιχείο, ούτε μία γραμματειακή υποστήριξη. Τρέχουμε, παραμελούμε τις δικές μας οικογένειες, αφιερώνουμε τον χρόνο μας, τον κόπο μας, την ψυχή μας για τα παιδιά και την ιερή ιδέα του αθλητισμού».

Ερ.: Υπάρχουν κάποιες παραιτήσεις, πέραν του φερόμενου ως δράστη, και άλλων μελών της Ομοσπονδίας. Έχετε προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες; Τι πρέπει να γίνει για να μη μείνει ακέφαλη η Ομοσπονδία σε αυτήν την ολυμπιακή χρονιά;

Νίκη Αναστασίου: «Θα πρέπει οπωσδήποτε να ερευνηθεί τι έχει συμβεί σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της Μπεκατώρου, αλλά παράλληλα να ηρεμήσουμε και να κρατήσουμε ήρεμους και τους αθλητές. Επειδή η ιστιοπλοΐα φέρνει πάντα μετάλλια από τους Ολυμπιακούς, αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλοι και να φροντίσουμε αφενός να στηρίξουμε τη Σοφία, αφετέρου να αντεπεξέλθουμε στο καθήκον μας απέναντι σ’ αυτό το άθλημα, απέναντι στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Εδώ δεν πρέπει να παίξουμε παιχνίδια εξουσίας, πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να μπορέσουμε να προωθήσουμε το όνειρό μας, τα ελληνικά πανιά να είναι πάντα ψηλά».

Αγγελική Βεντούρη: «Εγώ θέλω να επαναλάβω ότι χρέος μας, όχι μόνο ως Ομοσπονδία αλλά ως Κοινωνία, είναι να σταθούμε δίπλα στη Σοφία. Και να κάνουμε όλοι ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξαναέχουμε τέτοιες υποθέσεις με θύμα τη Σοφία ή την Τοπαλούδη ή κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Ξέρετε, ο άντρας γεννιέται από μια γυναίκα, μεγαλώνει από μια γυναίκα, ερωτεύεται μια γυναίκα, παντρεύεται μια γυναίκα. Είναι θλιβερό να μη σέβεται τη γυναίκα…»