Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος :H ΔΕΥΑΕΡ και το πόσιμό της.


Όταν ανοίγουμε τις βρύσες μας το μόνο που σκεφτόμαστε είναι ότι πληρώνουμε για ένα νερό που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ. Δεν είναι πόσιμο τουλάχιστον εδώ και 30 χρόνια.

Αυτό λέγεται ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ μιας επαρχίας που θέλει να λογαριάζεται ως πολιτισμένη. Γιατί οι παππούδες και πατεράδες μας θεωρούσαν ως πρώτο στοιχείο πολιτισμού να έχουν βρύση με πόσιμο νερό στο σπίτι τους. Να έχουν λουλούδια και λεμονιά στην αυλή τους. Η μεγαλύτερη γιορτή στα χωριά μας ήταν, όταν πρωτότρεξε νερό στη βρύση της γειτονιάς.

Και η τελευταία τιμή ανήκει στην Κοινότητα Ερμιόνης και στους τότε Κοινοτάρχες της, που με ένα τεράστιο για την εποχή έργο έφεραν το θαυμάσιο νερό από τα Δισκούρια στην Ερμιόνη, ώστε κάθε Παρασκευή να πιάνουμε καλό νερό σε δοχεία για πόσιμο και να πλένουμε τα ρούχα μας. Τιμή, γιατί έδειξαν και σύνεση στην οικονομική διαχείριση του νερού, ώστε να το έχουμε πάντα έστω κάθε Παρασκευή.
Και το νερό αυτό δεν χάλασε, δεν έγινε υφάλμυρο, αλλά γέμισε μικρόβια από τους "στεγανούς" βόθρους των γύρω εξοχικών που φύτρωναν σαν μανιτάρια, δηλαδή χάλασε από τις .... παρενέργειες του τουριστικού μας προϊόντος. Η τελευταία λοιπόν αναλαμπή πολιτισμού.

Σε αυτό το ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ είμαστε καταδικασμένοι από Νομαρχία, από Περιφέρεια, από αρμόδια και συναρμόδια Υπουργεία, αλλά κυρίως από τον Δήμο μας και την ΔΕΥΑΕΡ μας που πότε φτιάχνουν μία, πότε δύο, πότε τρεις αφαλατώσεις θαλασσινού νερού και πότε αφαλάτωση ..... υπογείων υφάλμυρων υδάτων (!!!).
Το ποιος ήρθε πρώτος .... σε ψήφους ποιος έφυγε από δω και πήγε απο κει, ποιος..... δικαιώθηκε κ.λ.π. είναι για μικρά παιδιά. Αυτό που αισθανόμαστε όλοι είναι ότι ο Δήμος δεν δικαιούται ηθικά να εισπράττει τέλη ύδρευσης για το νερό που μας παρέχει, η ποιότητα του οποίου φαίνεται στις αναλύσεις που κάνει, σαν της φωτογραφίας.
Και ας βγει ο Δήμαρχος ή ο οποιοσδήποτε της Αντιπολίτευσης να πει γραπτώς ότι ναι σας δίνουμε πόσιμο, από αυτό πίνει όλο το προσωπικό του Δήμου και φυσικά ο Δήμαρχος και όλοι οι αιρετοί, αλλά εσείς επιμένετε να προτιμάτε τα εμφιαλωμένα.
Κανονικά πρέπει να επέμβει η Υγειονομική Υπηρεσία, ο συνήγορος του Πολίτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της και να επιβάλλει βαριά πρόστιμα, όπως έκανε και με τις χωματερές.  Μόνο τότε θα συνετιστούμε.

Ερώτηση 1: Αν ο Δήμος εμφιαλώσει  αυτό το νερό που μας παρέχει ως πόσιμο, ποια υπηρεσία θα του δώσει άδεια διάθεσης ως πόσιμου και όχι ως καθαρτικού;

Ερώτηση 2: Αν τώρα, που έχουμε την συγκυρία να έχουμε Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας, η Αντιπολίτευση της Περιφέρειας να είναι και αυτή, διαφωνούσα μεν, αλλά από παλιά της ΝΔ, η πλειοψηφία του Δήμου μας είναι της ΝΔ όπως και τουλάχιστον της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, όταν πέραν αυτού έχουν ψηφιστεί και από πλήθος πολιτών - δημοτών έστω με τη λογική του "το μη χείρον βέλτιστον", αν τώρα που στην Περιφέρεια και στην Τοπική μας Αυτοδιοίκηση υπάρχει αυτή η πολιτική συγκυρία, δεν καταφέρει να λύση ο Δήμος μας οριστικά το πρόβλημα του πόσιμου νερού, πότε περιμένει να το λύσει;  Όταν Περιφερειάρχης θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, Δήμαρχος Ερμιονίδας της ΝΔ  με κυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ;
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ΤΩΡΑ υπάρχει πολιτική ευκαιρία για τον Δήμο μας και πρέπει να την εκμεταλλευτεί.

Βασίλης Γκάτσος