Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

Εκ του πρακτικού της υπ΄ αριθμ. 6ης/2020  Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης

ΘΕΜΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ : «Πρόταση  για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης”

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 29/2020

Στην Ερμιόνη σήμερα την 3η  Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη  και ώρα 13:30’, το Κοινοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση στο Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης, ύστερα από την υπ’ αριθμ. 10104/3-11-2020  πρόσκληση του προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης κ. Γανώση Ιωσήφ

Ο κ. Πρόεδρος λαβών το λόγο αναφέρει:

Την 27/10/2020 εκδόθηκε η Πρόσκληση ΑΤ14 για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” στον άξονα προτεραιότητας “Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός” με τίτλο ” Ελλάδα 1821- Ελλάδα 2021″

Καλούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για την υποβολή προτάσεων για δράσεις και έργα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται έως 31/12/2023 με δυνατότητα παράτασης

Ως έναρξη υποβολής των αιτημάτων ένταξης ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ορίζεται η 31/3/2021  , η οποία δύναται να λήξει σε χρόνο νωρίτερο, σε περίπτωση εξάντλησης του προς διάθεση προϋπολογισμού.

Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα έρχεται  σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου

Το Κοινοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την συζήτηση του κατεπείγοντος θέματος

 

Ο Πρόεδρος συνεχίζει

Σκοπός είναι η ανάδειξη του ιστορικού έπους μέσω έργων και δράσεων,  και συμβάλλει  στην προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο των προτεινόμενων παρεμβάσεων μπορούν να υλοποιηθούν έργα βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος , διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων καθώς και δράσεις που αφορούν στην αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση υποδομών.

Τα έργα που προτείνονται πρέπει να αποτελούν από μόνα τους ολοκληρωμένες και λειτουργικές προτάσεις είτε να συνδέονται με υφιστάμενο σχεδιασμό/ υποδομές  ώστε να προκύπτει ένα ενιαίο ολοκληρωμένο και λειτουργικό αποτέλεσμα.

 

Η εισήγηση  που καταθέτω σήμερα προς το Κοινοτικό Συμβούλιο είναι να καταθέσουμε πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο που να αφορά την αποπεράτωση των εργασιών στο Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, προκειμένου να καταστεί και πάλι στην ολοκληρωμένη του διάσταση.

Το αίτημα για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών συνδέεται με την Επανάσταση του 1821 διότι:

Η Ερμιόνη φιλοξένησε από 18 Ιανουαρίου του 1827 έως 17 Μαρτίου 1827 της εργασίας της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, οι οποίες είχαν διακοπεί στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και συνεχίστηκαν στην Τροιζήνα.

Στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών που είναι απέναντι ακριβώς από το σπίτι της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης όπου άρχισαν οι εργασίες,   δεήθηκαν οι πληρεξούσιοι του Έθνους μας.

Επί πλέον στα 190 χρόνια του εορτασμού  της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη παραβρέθηκε στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών και στην δοξολογία ο π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Πουλόπουλος.

Απαραίτητο και αυτονόητο είναι  να συμπεριληφθεί  στην πρόταση μας και η ανάπλαση του αύλειου χώρου περιμετρικά του Ιερού Ναού και του κήπου  όπου βρίσκονται οι προτομές των Γιάννη και  Σταμάτη Μήτσα, οπλαρχηγών της Ερμιόνης στην Επανάσταση του 1821, ώστε να γίνει η σύνδεση του με το Ι.Λ.Μ.Ε. , όπου ορκίσθηκαν οι πληρεξούσιοι του Έθνους μας.

 

Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την θρησκευτική και ιστορική συνείδηση των συμπολιτών μας  και είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης μας. Η  ύπαρξη του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών και τα ιστορικά του δρώμενα ήταν η αιτία που η Κοινότητα Ερμιόνης το 1994 μετονομάστηκε σε Δήμο Ερμιόνης

 

Σας ενημερώνω  ότι   έχουμε  έλθει σε επαφή με τον εφημέριο π. Ιωάννη Αμπελά και με τον μηχανικό  του έργου  κ. Αντωνόπουλο Αντώνιο, οι οποίοι μετά από προσπάθειες πολλών ετών έχουν καταφέρει να έχουν σήμερα όλες τις εγκρίσεις της εκτέλεσης του έργου και εκκρεμεί  η εύρεση της χρηματοδότησης και  απομένει στην Δημοτική Αρχή και στην τοπική επιτροπή για τις δράσεις της επετείου για τα 200 χρόνια του 1821 να δρομολογήσουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πόλη της  Ερμιόνης σε αυτή την συγκεκριμένη δράση   έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης και της  αδιάκοπης συμμετοχής της ιστορικής οικογένειας των οπλαρχηγών Μητσαίων  καθ΄ όλη την διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων 1821  και 1912 -13  και  δικαιούται τα ανάλογα οφέλη.

Αναγνωρίζουμε και δεν  παραβλέπουμε και την  συμμετοχή στα τότε ιστορικά  δρώμενα για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας  όλης της περιοχής του  “Κάτω Ναχαγιές” …

Αυτονόητο είναι ότι   θα χρειαστεί στενή συνεργασία και ενημέρωση Δήμου – εφημέριου του Ιερού Ναού Ταξιαρχών  και του  κ. Αντωνόπουλου

Χρήσιμο και ουσιαστικό – εάν η πρόταση μας υιοθετηθεί – είναι να ζητηθεί η βοήθεια του Σεβασμιότατου κ.κ. Εφραίμ  Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας,  ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής του Δήμου Ύδρας, κορυφαίου τόπου μεταξύ των ιστορικών πόλεων της Επανάστασης του 1821

 

Ο κ. Μέξης  εκ μέρους της μειοψηφίας  επανέλαβε εμπλούτισε   και συμφώνησε με τις απόψεις του Πρόεδρου

 

Το Κοινοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει σχετικά.

Αποφασίζει  ομόφωνα

1) Εγκρίνει την συζήτηση του θέματος ως κατεπείγον

2) Να καταθέσει  πρόταση  προς την  Δημοτική Αρχή και στην τοπική επιτροπή για τις δράσεις της επετείου για τα 200 χρόνια του 1821 να δρομολογήσουν τις απαραίτητες ενέργειες που  αφορούν την αποπεράτωση των εργασιών στο Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, προκειμένου να καταστεί και πάλι στην ολοκληρωμένη του διάσταση.

Η παρούσα Απόφαση θα διαβιβαστεί   στον Δήμο Ερμιονίδας, στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης , Τροιζηνίας και Ερμιονίδας κ.κ. Εφραίμ και στον εφημέριο π. Ιωάννη Αμπελά

Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 29/2020

Ακριβές Απόσπασμα

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της

Κοινότητας Ερμιόνης

 

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ