Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Γιάννης Γκιόλας: Ανεπαρκή τα μέτρα πρόληψης της Κεντρικής Διοίκησης στη Δομή Φιλοξενίας στο ΓΑΛΑΞΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Του Γιάννη Γκιόλα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας

Ανεπαρκή τα μέτρα πρόληψης της Κεντρικής Διοίκησης στη Δομή Φιλοξενίας στο ΓΑΛΑΞΙΑ

Η χθεσινή πορεία μιας μεγάλης μερίδας  προσφύγων – μεταναστών της δομής στο Κρανίδι υπήρξε το αποτέλεσμα της ελλιπούς και προβληματικής αντιμετώπισης για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και τον υγειονομικό έλεγχο των φιλοξενουμένων της δομής, ώστε να ελεγχθεί η κρίση του κορωνοϊού και να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης στην τοπική κοινωνία. 
Ο ανησυχητικά μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, που άργησε να διαπιστωθεί, κινητοποίησε μεν τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, πλην όμως η υγειονομική προφύλαξη και λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέσων υπήρξε στη συνέχεια ανεπιτυχής. 
Συγκεκριμένα, ουδέποτε καλύφθηκε με επάρκεια και αρτιότητα σε μέσα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η υγειονομική μέριμνα της μονάδας με ευθύνη της Πολιτείας, που δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. 
Αλλά και στον τομέα της τήρησης των απαραίτητων προστατευτικών και ελεγκτικών μέτρων, η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που ολιγώρησε αδιαφορώντας και μη ενισχύοντας το υποστελεχωμένο σε προσωπικό Α.Τ. του Κρανιδίου.

 Οι ειδικότερες αβλεψίες, παραλείψεις και ολιγωρίες όπως:
 ο προβληματικός έως ανύπαρκτος ρόλος ενός υπεύθυνου συντονιστή της δομής, η επανεξέταση και η λήψη τεστ σε όλους τους  φιλοξενούμενους  στη δομή, και η αμέλεια για τον επανακαθορισμό περιοριστικών όρων αμέσως με τη λήξη ισχύος της 14αήμερης καραντίνας, δεν είναι του παρόντος να αποτελέσουν, το μόνο αντικείμενο έρευνας και απόδοσης ευθυνών.
Ούτε και η προκλητική και αδικαιολόγητη αδιαφορία στις επανειλημμένες εκκλήσεις της δημοτικής αρχής προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. 
Τη στιγμή αυτή  θα πρέπει η Κυβέρνηση, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποσχέσεις που δόθηκαν αλλά δεν τηρήθηκαν, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο επέκτασης της μετάδοσης του Covid – 19 στους ίδιους τους οικότροφους, τους επαγγελματίες της μονάδας,  τα στελέχη της ΔΟΜ , το υγειονομικό προσωπικό του Κ.Υ. Κρανιδίου, τους αστυνομικούς υπαλλήλους και όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή την κρίσιμη ώρα, με όλη τη συνετή, υπεύθυνη αλλά και δικαίως διεκδικητική στάση όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ερμιονίδας είναι, πιστεύω, κακόηχες οι κραυγές, μικρής ευτυχώς μερίδας κατοίκων που θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα προβάλλοντας ακραίες επιθετικές θέσεις και πρακτικές  που δε σέβονται στοιχειωδώς, ανθρώπινες αξίες και την ίδια τη ζωή των προσφύγων – μεταναστών. 
28.05.2020
Γιάννης Γκιόλας
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας