Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

tea time

Τώρα που ο καιρός κρύωσε και οι πρώτες κούπες με τσάι έκαναν την εμφάνισή τους σε μίνι φιλικές μαζώξεις στα σπίτια, ήρθε και ο καιρός να μιλήσουμε για το πως να πίνουμε το ρόφημα αυτό σωστά, τίμια και ορθόδοξα και να μην αναρωτιόμαστε γιατί μερικές φορές δεν έχει ωραία γεύση.

Παρακάτω θα σας αναλύσω πέντε συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε τσάι.

1. Βάζεις βραστό νερό. Αυτό είναι ένα 100% no no. Το να βάζεις
βραστό νερό στο τσάι σου είναι σαν να υπογράφεις την καταστροφή της γεύσης του. Δεν υπάρχει κανένα λόγος το τσάι σου να είναι βραστό. Κάθε τύπος τσαγιού απαιτεί και διαφορετική θερμοκρασία, αλλά σίγουρα καμία από αυτές δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε το νερό να βράζει.
2. Αφήνεις το καπάκι στη τσαγιέρα. Λάθος. Βγάλε το καπάκι από την τσαγιέρα ή από το ποτήρι σου όσο θα παρασκευάζεις το τσάι. Έτσι θα επιτρέψεις να εισχωρήσει περισσότερο οξυγόνο μέσω των φύλλων του τσαγιού και η γεύση του θα είναι καταπληκτική. Επίσης, βγάζοντας το καπάκι όταν παρασκευάζεις το τσάι αποτρέπεις την επιπλέον θερμότητα, που όπως έχουμε πει δεν τη θέλουμε.
3. Πιέζεις το φακελάκι του τσαγιού. Έχεις πιει ποτέ τσάι που να πικρίζει τόσο, ώστε μην πίνεται; Οι τανίνες ευθύνονται γι αυτό, οι οποίες είναι μία ομάδα χημικών ουσιών, που υπάρχουν σε πολλά φυτά. Όταν ζουλάς το φακελάκι του τσαγιού, με αυτό τον τρόπο απελευθερώνεις και την τελευταία τανίνη. Προσπάθησε να έχεις το φακελάκι στη μέση της κούπας και όταν πρέπει να το βγάλεις, βγάλ’ το από την κούπα. Να θυμάσαι πως το τσάι δεν πρέπει να να έχει ούτε δυνατή γεύση, ούτε και πικρή.
4. Λάθος αποθήκευση. Σκέψου πού αποθηκεύεις το χύμα τσάι που παίρνεις. Πάντα σε αεροστεγές δοχείο και πάντα μακριά από το άμεσο φως – κατά προτίμηση σε ένα δροσερό μέρος, όπως ένα ντουλάπι. Μην βάζεις ποτέ το τσάι σου σε πλαστικό σακουλάκι, γιατί όταν θα πας να το φτιάξεις θα έχει τη γεύση πλαστικού, ενώ αν το βάλεις σε μία χάρτινη τσαντούλα, υπάρχει ο κίνδυνος το τσάι να ξεραθεί.
5. Βάζεις πολύ τσάι. Πραγματικά χρειάζεσαι μόνο 1-2 κουταλάκια του γλυκού τσαγιού σε 8 oz νερό (ανάλογα με το τσάι ή το μείγμα τσαγιού).
Κοινοποίηση Έλλη Βσιλάκη