Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Eκθεση φωτογραφίας «MON ROMAN SERA BON»


Χρυσή Τσιώτα «MON ROMAN SERA BON»         

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017Κυριακή 23 Απριλίου 2017
εγκαίνια Σάββατο 4 Μαρτίου 12μμ
Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στο FOUGARO Le Café και στην ΑΙΘΟΥΣΑ 2, από το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 12μμ έως την Κυριακή 23 Απριλίου, την έκθεση φωτογραφίας «MON ROMAN SERA BON» της εικαστικού Χρυσής Τσιώτα, η οποία παρουσιάζει τη δουλειά της για πρώτη φορά στο Ναύπλιο.
Η έκθεση, που δανείζεται τον τίτλο της από μια φράση του Joseph Roth,* περιλαμβάνει 11 έργα από το 2006 έως το 2012 και εκπροσωπούν διαφορετικές σειρές από το έργο της Χρυσής Τσιώτα. Εν είδει mini – αναδρομικής, τα θέματα που έχουν απασχολήσει κατά περιόδους την καλλιτέχνιδα οργανώνονται σαν ένα αφήγημα για τη θέση της γυναίκας, τους ρόλους της, παιχνίδια με τον εαυτό και την ταυτότητά της.

Η Χρυσή Τσιώτα παρατηρεί τη γυναίκα, απενοχοποιημένα και με χιούμορ, μέσα από ένα καλειδοσκοπικό πρίσμα κινηματογραφικών σεκάνς, ψυχαναλυτικών αρχετύπων, αστικής κουλτούρας, έργων λογοτεχνίας, θεμάτων από την ιστορία της τέχνης και ζητημάτων από την ιστορία ή την επικαιρότητα.
Όπως εύστοχα σημειώνει η επιμελήτρια Stephanie Bertrand, το έργο της Τσιώτα «εγγεγραμμένο σε μία γενεαλογία φεμινιστικών πρακτικών, οι οποίες προσεγγίζονται με έναν τρόπο ιδιαίτερα προσωπικό μέσω της χρήσης ιδιωτικών αναφορών και του σώματος της καλλιτέχνιδος, εξετάζει το πώς παραδοσιακοί ορισμοί των φύλων, καθώς και συμπεριφορές και τάσεις που κάποτε περιόριζαν τις γυναίκες στην οικογενειακή ζωή και την υστερία έχουν βρει μια νέα έκφραση ως υποτιθέμενες ριζοσπαστικές χειρονομίες εγκωμιασμού και ενδυνάμωσης στη διφορούμενη εικονογραφία της σύγχρονης διαφήμισης και των προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
* Η ακριβής φράση “Je travaille, mon roman sera bon, je crois, plus parfait que ma vie [Εργάζομαι, το μυθιστόρημά μου θα είναι καλό, πιστεύω, ιδανικότερο από τη ζωή μου] προέρχεται από επιστολή του συγγραφέα προς τη Γαλλίδα μεταφράστριά του Blanche Gidon, όπως παρατίθεται από τη Beatrice Musgrave στην εισαγωγή του βιβλίου της Weights and Measures (Everyman's Library, 1983).

Χρυσή Τσιώτα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε Γραφιστική στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Καλές Τέχνες στην École Nationale des Beaux Arts de Bourges, στη Γαλλία. Από το 1998 έως το 2007 δίδαξε φωτογραφία ως επισκέπτρια καθηγήτρια στην École Regionale des Beaux Arts de Saint-Étienne. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές, όπως και σε ομαδικές εκθέσεις και μπιενάλε σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: Mysteria (ατομική), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2012), The Pleasure Principle (ατομική), galerieXprssns, Triennale der Photographie, Αμβούργο, Γερμανία (2008), στις τρεις πρώτες Thessaloniki Biennale (2007, 2009 και 2011), BIDA 2005, International Biennale of Sports in Contemporary Art, Las Atarazanas Reales, Σεβίλλη, Ισπανία, 2005 Mostra SESC de Artes – Mediterraneo, Σάο Πάολο, Βραζιλία, 2ème Biennale Internationale Design Saint-Etienne, Γαλλία, κ.α.
Έργα της βρίσκονται στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
,
Ώρες λειτουργίας:
,
εγκαίνια Σάββατο 4 Μαρτίου 12μμ
Τετάρτη έως Κυριακή από τις 9πμ έως αργά
,
Πληροφορίες
,
2752047300
2106252633
,