Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Η εταιρεία Hellenic Seaways σταμάτησε την καθημερινή σύνδεση απο Πειραιά με Πόρο Ύδρα Σπέτσες Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη

Η εταιρεία Hellenic Seaways  ανακοίνωσε,  ότι  από την Δευτέρα 2η Νοεμβρίου 2015, δεν θα εκτελούνται δρομολόγια ταχυπλόων σκαφών από τον Πειραιά προς Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες,  Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι καθημερινά, παρά μόνο κάθε  Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή


Οι Δήμαρχοι Πόρου, Σπετσών, Ύδρας καθώς και η Ένωση Ξενοδόχων Ύδρας διαμαρτύρονται με επιστολές που ακολουθούν.
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΠΕΙΓΟΝ!!

Η Ένωση Ξενοδόχων Ύδρας παρακαλεί την εταιρεία Hellenic Seaways, που επί τόσα χρόνια εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με τον Πειραιά, να επανεξετάσει την απόφασή της να διακόψει την καθημερινή επικοινωνία του νησιού μας τόσο με τον Πειραιά όσο και με τα όμορα νησιά Πόρο και Σπέτσες αλλά και την Ερμιόνη.

 Είναι γνωστό ότι το νησί μας εξαρτάται απόλυτα από τις συνδέσεις  αυτές για λόγους οικονομικούς, επαγγελματικούς, επικοινωνίας με τις υπηρεσίες και αρχές που στο σύνολό τους βρίσκονται εκτός Ύδρας!
(Δικαστήρια, ασφαλιστικές και φορολογικές αρχές κλπ), αλλά και για λόγους στοιχειωδών βιοτικών αναγκών και πρωτίστως της υγείας των κατοίκων!!

Αντιλαμβανόμαστε τα οικονομικά δεδομένα που έχουν ληφθεί υπόψη, αλλά η επικοινωνία αποτελεί συνταγματικό αγαθό υπό την εγγύηση του κράτους το οποίο -δια του αρμόδιου Υπουργείου και του Δήμου Ύδρας – πρέπει να παρέμβει προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για το τεράστιο πρόβλημα που ανακύπτει.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Ύδρας

Η Πρόεδρος του ΔΣ

Μαρία Κλαδάκη

Ο Γεν. Γραμματέας του ΔΣ

Νικόλας Σκουλής

Επιστολή Δημάρχων προς Υπουργό Ναυτιλείας και Δ.Σ. Hellenic Seaways για το πρόγραμμα δρομολογίων

Πηγή: Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Ε. Κουκουδάκης

Οι Δήμαρχοι Ύδρας, Πόρου και Σπετσών με κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δρίτσα και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Seaways κ. Αγαπητό ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Νησιών μας.
ΑΠΟ:
1. Δήμαρχο Πόρου, Ιωάννη Δημητριάδη
2. Δήμαρχο Σπετσών, Παναγιώτη Λυράκη
3. Δήμαρχο Ύδρας, Γεώργιο Κουκουδάκη

ΠΡΟΣ: 
1. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρο Δρίτσα
2. HELLENIC SEAWAYS, Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Αντώνιο Αγαπητό

Κύριοι,
Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο ότι από την Δευτέρα 2η Νοεμβρίου 2015 δεν θα εκτελούνται δρομολόγια ταχυπλόων σκαφών από τον Πειραιά προς τα νησιά μας. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία γυρίζει τις κοινωνίες μας πολλές δεκαετίες πίσω και έρχεται σε ευθεία αντίθεση, τόσο με την ετήσια ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα της συγκεκριμένης γραμμής, όσο και με την ιστορική παρουσία της HELLENIC SEAWAYS στον Αργοσαρωνικό. Επίσης, πρόκειται για μια εξέλιξη που καταργεί κάθε πνεύμα συνεννόησης που εμείς, ως εκπρόσωποι των κοινωνιών αυτών, επιδιώκουμε να διατηρούμε με την εταιρία και με το αρμόδιο Υπουργείο. Επιπλέον, όπως πληροφορηθήκαμε διερευνώντας το θέμα, η εν λόγω εξέλιξη σχετίζεται αφενός με το ζήτημα της αξιοπλοΐας και ασφάλειας των πλοίων που εξυπηρετούν τη γραμμή, σχετικά με το οποίο έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία μας και αφετέρου με την καθυστέρηση του Υπουργείου να νομοθετήσει σχετικά κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, σάς καλούμε να πράξετε το αυτονόητο, δηλαδή να εξασφαλίσετε ότι η σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά τον χειμώνα θα είναι ασφαλής και καθημερινή, όπως είναι τους μήνες της τουριστικής αιχμής, και να θεσμοθετήσετε άμεσα τα απαιτούμενα δρομολόγια τον Νοεμβρίου.
Τα παραπάνω αποτελούν, απέναντί στους κατοίκους των Δήμων μας (καθώς και των Δήμων Τροιζηνίας – Μεθάνων και Ερμιονίδας), αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία τούς έχει στερήσει την πρόσβαση σε απαραίτητες παροχές και διοικητικές υπηρεσίες, τις οποίες έχει συγκεντρώσει στον Πειραιά, όσο και της εταιρίας HELLENIC SEAWAYS, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα νησιά μας ως διαφορετικούς προορισμούς το καλοκαίρι και ως διαφορετικούς το χειμώνα, αλλά οφείλει να τα αντιμετωπίσει με ενιαίο κριτήριο.
Σε περίπτωση που το δικαιολογημένο αίτημά μας δεν ικανοποιηθεί, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
31 Οκτωβρίου 2015

Οι Δήμαρχοι Πόρου, Σπετσών, Ύδρας

Ιωάννης Δημητριάδης, Παναγιώτης Λυράκης, Γεώργιος Κουκουδάκης