Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Καναδάς: “Κόκκινα Φορέματα” για τις 1200 δολοφονημένες και αγνοούμενες αυτόχθονες γυναίκες

2_20151001-073214_1


tomov 
Πριν από πέντε χρόνια, η αυτόχθονας καλλιτέχνις, Τζέιμι Μπλακ, από το Γουίνιπεγκ, δημιούργησε το έργο REDress Project (Κόκκινα Φορέματα). Συγκέντρωσε κόκκινα φορέματα από την κοινότητα και τα κρέμασε σε δημόσιους χώρους ως μια οπτική υπενθύμιση των γυναικών που δεν υπάρχουν πλέον.
Τα κόκκινα ρούχα έχουν εκτεθεί παντού, από πανεπιστημιουπόλεις ως το Καναδικό Μουσείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η εφημερίδα Globe and Mail χαρακτήρισε την έκθεση «στοιχειωμένη», αναφερόμενη στο κομμάτι της έκθεσης που βρισκόταν στον Ερυθρό Ποταμό, εκεί όπου βρέθηκε το σώμα της 15χρονης Τίνα Φοντέιν.

b2ap3_thumbnail_red1.jpg
Σχεδόν 1.200 αυτόχθονες γυναίκες στον Καναδά έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια – 225 μόνο μέσα στο 2014, σύμφωνα με το RCMP. Στην Αλμπέρτα, για παράδειγμα, 206 γυναίκες από τα Πρώτα Έθνη έχουν σκοτωθεί μέσα σε τρεις δεκαετίες – ή 30 τοις εκατό του συνόλου των ανθρωποκτονιών γυναικών στην επαρχία.
Στις 4 Οκτωβρίου, η Μπλακ ζητά από τις γυναίκες να δωρίσουν ένα φόρεμα για το έργο, να κρεμάσουν ένα κόκκινο φόρεμα έξω από το σπίτι τους, ή να φορέσουν ένα κόκκινο φόρεμα.
«Με αυτή την εγκατάσταση ελπίζω να επιστήσω την προσοχή στη ρατσιστική φύση των βίαιων εγκλημάτων κατά των  Αβορίγινων γυναικών και να προκαλέσω την παρουσία μέσω της σήμανσης της απουσίας”, εξηγεί η Μπλακ στην ιστοσελίδα της.

redress-project
Η Λίντα Νάθινγκ, η οποία βοηθά στην οργάνωση του έργου, είπε στη Metro News ότι πολλοί άνθρωποι που βλέπουν το έργο σοκάρονται.
“Η εικόνα από μόνη της μπορεί να μιλήσει σε πολλούς ανθρώπους”, δήλωσε στην εφημερίδα. “Κάποιοι που δεν έχουν επίγνωση του θέματος  συχνά σοκάρονται και εκπλήσονται που κάτι τέτοιο συμβαίνει στον Καναδά. Ης εκπαίδευση και η ενημέρωση  σχετικά με τα ζητήματα των αυτοχθόνων είναι εξαιρετικά ελλειπής εδώ.”

από: omniatv.com
 huffingtonpost