Τρίτη 29 Απριλίου 2014

πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ

Ε.Ε.: έως το 2019 μειώνονται κατά 80%

Είδος υπό εξαφάνιση ενδέχεται να γίνουν έως τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε οι πλαστικές σακούλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από οδηγία που πέρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τα αρκετά «όχι» και τις αποχές. Στόχος είναι η μείωση της χρήσης τους κατά 50% έως το 2017 και κατά 80%, δύο χρόνια αργότερα, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.
Οι προτάσεις αφορούν τις λεπτές πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ που συνήθως χρησιμοποιούνται μια φορά και καταλήγουν στα σκουπίδια και όχι τις ανθεκτικότερες, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, για τις οποίες οι καταναλωτές συχνά χρεώνονται.

Τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να επιλέξουν εάν θα χρεώνουν, θα φορολογήσουν ή απλώς θα απαγορεύσουν τις – ευρέως χρησιμοποιούμενες και στη χώρα μας – σακούλες.
Ο κανονισμός ψηφίστηκε στη σκιά αντιδράσεων από αρκετούς Συντηρητικούς ευρωβουλευτές, καθώς και από τη βιομηχανία των
πλαστικών, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται νέους κανονισμούς, αλλά καλύτερο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Μια απαγόρευση δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της ανεύθυνης απόρριψης», δήλωσε ο Καρλ Φέρστερ της ένωσης PlasticsEurope εκτιμώντας παράλληλα ότι η ευελιξία που δίνεται στους «28» να αποφασίσουν πώς θα μειώσουν τις πλαστικές σακούλες, θα είναι «καταστροφική για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην Ευρώπη».

Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες – περίπου 200 ανά άτομο – ωστόσο μεγάλες ποσότητες καταλήγουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 94% όλων των πτηνών της Βόρειας Θάλασσας έχουν στο στομάχι τους ίχνη πλαστικού.

«Οι πεταμένες πλαστικές σακούλες σκοτώνουν εκατομμύρια θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο», δήλωσε ο βρετανός ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Κρις Ντέιβις.
«Πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα μαζικών διαστάσεων για ολόκληρη την Ευρώπη, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού.»

Οι προτάσεις θα πρέπει τώρα να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις των «28» προτού γίνουν νόμος. Οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να αρχίσουν μετά από τις Ευρωεκλογές.

Το διάβασε η Έλλη Βασιλάκη στη  naftemporiki