Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ Ν.Ο. ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Την Τρίτη, 12-11-13, η Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης επισκέφτηκε το Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης στα πλαίσια του προγράμματος της ευέλικτης ζώνης «Τα είδη των καραβιών: Στην αρχαιότητα και στις μέρες μας».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης στα πρώτα στάδια του προγράμματος αυτού γνώρισαν μέσα από εικόνες τα είδη των καραβιών της αρχαιότητας, του Βυζαντίου και κάποια από τους μεταγενέστερους χρόνους. Στο στάδιο που βρίσκονται τώρα χρειάζεται να γνωρίσουν σκάφη που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας και στον τόπο μας, όπως είναι α) τα σκάφη αναψυχής και β) τα αλιευτικά. Όσον αφορά στα πρώτα η Ελλάδα και ιδιαιτέρως η Ερμιόνη έχει μακρά παράδοση. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε η τάξη να επισκεφτεί το Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης και να ενημερωθεί από τον πρόεδρο του Ομίλου, κ. Κωνσταντίνο Κατσουράνη, για τα ιστιοφόρα που χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικά, αγωνιστικά και ως σκάφη αναψυχής. Πολύ σημαντική και απαραίτητη στην πραγματοποίηση αυτού του «σεμιναρίου» για παιδιά αποδείχθηκε και η βοήθεια της κ. Κάτυ Κατσουράνη, .
Αρχικά, λοιπόν, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη δομή ενός ιστιοφόρου, δηλαδή για τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα «Optimist», ένα «Laser» ή ένα μεγαλύτερο ιστιοφόρο ανοιχτής θάλασσας, για τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται και για τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιείται. Κατόπιν στον ανοιχτό χώρο του Ομίλου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, να αγγίξουν και να «χειριστούν» ένα Optimist. Ο πολύ ευγενικός και υπομονετικός Πρόεδρος του Ομίλου, τους έδειξε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο χειρισμός ενός τέτοιου σκάφους και, με την βοήθεια του ανέμου που φυσούσε ελαφρά εκείνη τη στιγμή, τους εξήγησαν ποιες κινήσεις μπορεί να κάνει ένας κυβερνήτης με το σκάφος του προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του. Λίγο πριν το τέλος τα παιδιά γνώρισαν ένα ναυτικό χάρτη και είδαν πώς μπορεί ένας κυβερνήτης να υπολογίσει αποστάσεις ή να βγάλει πορεία. Κατά τον αποχαιρετισμό τα παιδιά βγήκαν αναμνηστική φωτογραφία και έλαβαν ακόμα ένα δώρο (πέρα από αυτό της γνώσης)! Ένα καπέλο του Ομίλου!
Με αυτήν την επίσκεψη τα παιδιά ήρθαν πολύ κοντά με το αντικείμενο που ερευνούσαν στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, ξέφυγαν από τα στενά όρια του σχολείου και ενημερώθηκαν με πολύ ευχάριστο τρόπο για ένα είδος καραβιού (το ιστιοφόρο) και για μια ανθρώπινη δραστηριότητα (την ιστιοπλοΐα).
Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους του Ομίλου!


Χαρίλαος Παπαδόπουλος,
Δάσκαλος της Ε’1 τάξης
Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης