Δεν υπάρχει καμία «οφσόρ» εταιρεία που να έχει ως έδρα το Κρανίδι!
enimerosipeloponnisou
![]() |
Ανάργυρος Μέξης -Δικηγόρος |
Είναι άκρως αναληθή και παραπλανητικά, τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου, που με συστηματικές αναφορές, εστιάζουν στην ύπαρξη «Οφσόρ» εταιρειών, οι οποίες έχουν ως έδρα το Κρανίδι…
Τα «συστημικά» Μ.Μ.Ε, προσπαθούν περίτεχνα να καθιερώσουν, στις συνειδήσεις τηλεθεατών, αναγνωστών, την Ερμιονίδα ως ένα μοναδικό «φόρο-παράδεισο», που φιλοξενεί και «υποθάλπτει» ούτε λιγότερες αλλά ούτε περισσότερες, από εκατόν ογδόντα επτά υπεράκτιες εταιρείες… Η πραγματικότητα όμως, απέχει πολύ και σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα, που προωθούν τα ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα, γιατί κανένας δεν μπορεί να δεχτεί, ότι η συστηματική παραπληροφόρηση, γύρω από τις υποτιθέμενες «οφσορ» του Κρανιδίου, είναι απόρροια της άγνοιας των συντακτών τους…
Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, ο κ. Ανάργυρος Μέξης, δικηγόρος από την Ερμιονίδα, δήλωσε αποκλειστικά στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» τα εξής:

Θα πρέπει, δηλαδή, να εξηγούν με σαφήνεια και απλά λόγια στα ρεπορτάζ τους ότι οι offshore είναι εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε ξένα κράτη και νησιά, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, ο Παναμάς, η Μονρόβια Λιβερίας κ.λ.π. και όχι στο Κρανίδι.
Οι δημιουργοί αυτού του δήθεν φορολογικού παραδείσου δεν είναι οι κάτοικοι του Κρανιδίου, αλλά μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί, εφοπλιστές και γνωστοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αγόρασαν μέσω των υπεράκτιων εταιρειών τους, μεγάλες κυρίως παραθαλάσσιες εκτάσεις στο Πόρτο Χέλι, στον Άγιο Αιμιλιανό, στο «Κουνούπι», στο «Θυννί» και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Ερμιονίδας, αλλά σπανίως κατέβαλαν φόρους ιδιοκτησίας.
Πίσω από τις offshore, τα γιωτ, τα learjets και τις πολυτελείς βίλες, κρύβονται μεγιστάνες του πλούτου από όλο τον κόσμο και όχι οι κάτοικοι του Κρανιδίου.
Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω αν με την τακτική που ακολουθεί η πλειονότητα των Μ.Μ.Ε. εξυπηρετούνται ή όχι συμφέροντα, αλλά να τονίσω, ότι η τακτική αυτή, εκθέτει και δυσφημεί την επαρχία Ερμιονίδος και τους κατοίκους της.
Άλλωστε, την ίδια στιγμή που τα Μ.Μ.Ε. ασχολούνται αποκλειστικά με τις 187 offshore που έχουν δηλωθεί ότι διενήργησαν πράξεις στην πρώην ΔΟΥ Κρανιδίου, στη ΔΟΥ Μυκόνου έχουν δηλωθεί 244, στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών έχουν δηλωθεί 2.908 και στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά 1.195.
Στη χώρα μας έχουν δηλωθεί σε αντίστοιχες ΔΟΥ, συνολικά, περισσότερες από 21.000 offshore εταιρείες και συνεπώς η φοροδιαφυγή, αφορά το σύνολό των offshore πανελληνίως και τους οικονομικά ισχυρούς που κρύβονται από πίσω και όχι τους κατοίκους της επαρχίας Ερμιονίδας».