Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Τον Ιούλιο απομάκρυνση δεμάτων και σκουπιδιών από Σταυρό και άλλα ενδιαφέροντα..

Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος 
  enimerosipeloponnisou
 # «Ένα βήμα»,  πριν την τελική έγκριση από το ΠΕΧΩ,  για λειτουργία ΚΔΑΥ-Κομποστοποίησης και  εναπόθεση RTF στο χώρο του Δεματοποιητή!
Την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αρχή  του Δήμου Ερμιονίδας, έχει  συγκροτήσει ειδική πενταμελή επιτροπή, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την καταλληλότητα νέου χώρου διαλογής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου  έχει ήδη επεξεργαστεί και προωθήσει την… προϋπάρχουσα  μελέτη  στο ΠΕΧΩ,  που αφορά τον …ΧΑΔΑ των Διδύμων, περιμένοντας την τελική  έγκρισή της!
Το  γεγονός αυτό, σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις, για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ερμιονίδα.   
Η «υπερχωματερή» των Διδύμων,  αναμένεται συντόμως να ανοίξει και πάλι τις πύλες της,  αυτή την φορά, όμως, ως ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών).
Η «Ενημέρωση Πελοποννήσου» επικοινώνησε τηλεφωνικά,  με τον καθ΄ ύλη αρμόδιο επιβλέποντα μηχανικό της Διεύθυνσης των Τεχνικών Υπηρεσιών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  κ. Γιώργο Παπαηλιού,  ο  οποίος στις δηλώσεις του, είναι άκρως αποκαλυπτικός:
«Ο αδειοδοτημένος  από το Δασαρχείο  χώρος, στον Σταυρό των Διδύμων,  έχει επιλεγεί για το τρίπτυχο που λέμε, δηλαδή Διαλογή-Κομποστοποίηση και R.T.F. 

Γιώργος Παπαηλιού
Πριν από μια εβδομάδα εγώ προσωπικά,  έκανα μια πρόταση στον κ. Τατούλη προς την οποία υπήρξε θετικός,  ώστε να αποσυμφορήσουμε λίγο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του δεματοποιητή Διδύμων, απομακρύνοντας μέρος των συσσωρευμένων δεμάτων,  αλλά και χύδην σκουπιδιών που έχει ρίξει ο δήμος εκεί. Τα δέματα θα πηγαίνουν στα Λιόσια… Εκτιμώ πως την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι έτοιμος ο σχετικός προϋπολογισμός, για να εξομαλύνουμε λίγο την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των Διδύμων, ο οποίος έχει καταντήσει χωματερή! Ταυτόχρονα επαναλαμβάνω ότι, έχουμε υποβάλει στο ΠΕΧΩ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μελέτη για νa λειτουργήσει το ΚΔΑΥ, η κομποστοποίηση και η δεματοποίηση του R.T.F, εκεί στον χώρο του Σταυρού των Διδύμων… Πριν από πέντε ημέρες κατέβηκα στην Ερμιονίδα, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, οποίος μου είπε ότι έχουν βρει μια έκταση, μια παλιά χωματερή για την ακρίβεια,  ώστε να την χρησιμοποιήσουνε ως νέο χώρο… «Δήμαρχε, του είπα, όταν εσείς αποφασίσετε και χωροθετήσετε, πάρτε σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου… Εγώ είμαι υποχρεωμένος σε αυτή την περίπτωση, να  βγάλω νέο προϋπολογισμό, γιατί απαιτούνται χρήματα,  για την μεταφορά του  δεματοποιητή  από τα Δίδυμα σε νέα θέση, και να εκτιμήσω βέβαια,  αν αυτή η αλλαγή,  είναι εφικτή! Ακόμη και αυτό εάν επιτευχθεί, εκτιμώ πως θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, διότι αυτό σημαίνει άλλον ένα χρόνο περίπου καθυστέρηση… Δεν νομίζω, πως θα υπάρξει η δυνατότητα για νέα εξάμηνη παράταση, μεταφοράς απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ των Λιοσίων»…