Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Αντιδράσεις στο Πορτοχέλι για την απόφαση του δημάρχου να ενοικιάσει το κτίριο «ΜΙΛΗΣΗ» για ταβέρνα


Η, "προοδευτικών διακηρύξεων", Δημοτική Πλειοψηφία αποφάσισε την έξωση 3 Ναυταθλητικών και Πολιτιστικών Σωματείων προκειμένου να ενοικιάσει το κτήριο ΜΙΛΗΣΗ (στο Πόρτο Χέλι), για χρήση ταβέρνα πολυτελείας.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημ. Καμιζής δηλώνει σχετικά ότι «Τα σωματεία βρίσκονται παρανόμως εκεί».
Ο τ. Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημ. Σφυρής αναρωτιέται «ποιο  θα είναι το όφελος, αν προσθέσουμε ένα ακόμη μαγαζί στα ήδη υπάρχοντα του Πορτοχελίου, τα οποία δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση, ανακόπτοντας ταυτόχρονα μια σημαντική πολιτιστική ανάπτυξη…».
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας «έβγαλε την κοινωνία στα κεραμίδια».


Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση δημοπράτησης του «ΜΙΛΗΣΗ»
Κατά την διάρκεια θυελλώδους  συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδος, αποφάσισε  την ενοικίαση με διαδικασία Δημοπράτησης  του κτιρίου «ΜΙΛΗΣΗ».  Προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της  απόφασης αυτής είναι η έξωση  των κοινωνικών  φορέων  που στεγάζονται στο κτίριο και ενεργοποιούνται επ’ ωφελεία του Δήμου και των Δημοτών. Το Δημοτικό  οίκημα- στολίδι του ΠορτοΧελίου είναι κοινό μυστικό, πως αποτελεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, τον «διακαή πόθο» επιχειρηματικών κύκλων, εντός και εκτός ,της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, να  “ανοίξει τον δρόμο”  ώστε το
κτήριο  «ΜΙΛΗΣΗ»  να παραχωρηθεί έναντι χρηματικού τιμήματος σε ιδιώτες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και των εκπροσώπων των  σωματείων, που μέχρι σήμερα διατηρούν την  έδρα τους,  στον χώρο του συγκεκριμένου κτιρίου.

Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Φάρος» που είναι ένας εκ των τριών συστεγαζόμενων φορέων στο “ΜΙΛΗΣΗ”,   κ. Ναταλία Μαρκάκη, αναφερόμενη στον
αντίκτυπο της εν λόγω,  απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου μας είπε: «Η απόφαση σύμφωνα με την οποία μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο, ο χώρος που στεγαζόμαστε ως σύλλογος στο « ΜΙΛΗΣΗ», αναγράφει πως μπορούμε να παραμείνουμε, μέχρι την ημερομηνία που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα- ΕΣΠΑ, μιας και το  κτίριο είχε συμπεριληφθεί στο «Πολιτιστικό Μονοπάτι». Υποτίθεται πως θα μετατρεπόταν σε ηλεκτρονικό μουσείο. Ο πρόεδρος της κοινότητας Πορτοχελίου κ. Κώστας Κόκκαλης δήλωσε άγνοια επί του θέματος. «Δεν ήξερε», όπως  υποστήριξε, κατά την διάρκεια του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, που εξέδωσε την απόφαση για την δημοπράτηση του κτιρίου, ότι το «ΜΙΛΗΣΗ» θα γινόταν μουσείο, όπως προείπα. Μας εξέπληξε δε, πως ο κ. Τάσος Λάμπρου μας αποκάλυψε πως  έχει αλλάξει η τοποθεσία, και πως το «ΜΙΛΗΣΗ» δεν  προορίζεται πλέον για το σκοπό αυτό.. Απορώ, γιατί στο Πόρτο Χέλι, δεν έχουμε την στοιχειώδη ενημέρωση, και πρέπει όλα τα φλέγοντα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα, ως δημότες, να τα μαθαίνουμε τελευταίοι. Διερωτώμαι στην συνέχεια, γιατί προτιμάει ο κ. Κόκκαλης, να καταντήσει το  Πόρτο Χέλι μια αλάνα από καφετέριες,  και να μειωθεί αισθητά το πολιτιστικό στοιχείο που, με τόσο κόπο και εθελοντική εργασία, προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσα από τον «Φάρο». Προσωπικά, δεν μπορώ να δεχτώ, να μην υπάρχει και εδώ ένα Λαογραφικό Κέντρο. »


Ο νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του ναυτικού σωματείου ΑΛΙΑΣ-Πορτοχελίου κ. Νικόλαος Καμπάνης μας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις για το θέμα «ΜΙΛΗΣΗ» : «Ο χώρος μας παραχωρήθηκε με ομόφωνη απόφαση καταρχάς του κοινοτικού, και στην συνέχεια  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κρανιδίου, πριν από τρία χρόνια. Η επίμαχη  απόφαση  της Κοινότητας Πόρτο Χελίου, η οποία αφορά την δημοπράτηση του Κτιρίου «ΜΊΛΗΣΗ» πάρθηκε ερήμην μας. Εκτιμώ πως όφειλαν να ενημερώσουν όλα τα συστεγαζόμενα σωματεία. Το συγκεκριμένο κτίριο εδώ και 51 περίπου χρόνια δεν έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Μας προβληματίζουν οι ταχύρρυθμες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Σαν να βιάζονται κάποιοι να το παραχωρήσουν»…
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδος κ. Δημήτρης Καμιζής τοποθετήθηκε επί του θέματος μέσα από τις ακόλουθες δηλώσεις του στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»: «Δεν πάρθηκε καμία απόφαση εν κρυπτώ.» Τα σωματεία βρίσκονται παρανόμως εκεί. Υπήρξε μια διαδικασία παραχώρησης η οποία όμως δεν είναι νόμιμη. Ο Δήμος δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα, να παραχωρήσει τίποτα και σε κανέναν, χωρίς οικονομικό τίμημα. Τα σωματεία είναι ιδιωτικού δικαίου. Η Κοινότητα Πόρτο Χελίου αποφάσισε την δημοπράτηση του Δημοτικού κτιρίου ΜΙΛΗΣΗ  με την σύμφωνη γνώμη  της αντιπολίτευσης.» 
Ο πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου ΠορτοΧελίου κ. Γιώργος Μπουρίκας έκανε λόγο αν μη τι άλλο, για την ηθική υποχρέωση που είχε ο πρόεδρος της κοινότητας Πορτοχελίου κ. Κόκκαλης απέναντι τους, ως όφειλε να τους είχε ενημερώσει: «Εκτιμώ πως το θέμα «ΜΙΛΗΣΗ» θα έπρεπε να είχε περιέλθει σε μια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, και τα τρία σωματεία. Εμείς ενημερωθήκαμε λίγες ώρες πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας και μάλιστα τυχαία. Δεν γνωρίζαμε για την Απόφαση που είχε ήδη πριν από καιρό λάβει, η Κοινότητα Πόρτο Χελίου. Ο κ. Κόκκαλης από νομικής  πλευράς δεν είχε καμία υποχρέωση να μας ενημερώσει.  Αν το εξετάσουμε βέβαια από την ηθική του πλευρά το θέμα, τότε θεωρώ πως ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου όφειλε να μας είχε ειδοποιήσει. Η πολιτική πρέπει να εμπεριέχει και ηθική… Δεν μας κάλεσε. Να κάνουμε έστω τις προτάσεις μας. Ήμουν παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Καμιζής επικαλέστηκε την μη νόμιμη στέγαση μας στο Δημοτικό κτίριο δεδομένου ότι δεν καταβάλουμε χρηματικό τίμημα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Και ερωτώ: Ποιος μας κάλεσε να μας ενημερώσει γι αυτό; Ουδείς! Και ποιος εσφαλμένα ενδεχομένως, εκτίμησε πως τα σωματεία δεν έχουν πρόθεση να καταβάλλουν αντίτιμο προκειμένου να μην αντίκειται η χρήση τους στο κτίριο, της προβλεπόμενης νομοθεσίας ; Στη συνέχεια ο κ. Καμιζής, έκανε λόγο για συμφέροντα που θέλουν να εμποδίσουν την παραχώρηση και την αξιοποίηση του κτιρίου «ΜΙΛΗΣΗ», με γνώμονα  ότι αυτή η ενέργεια θα αποφέρει έσοδα στο Δήμο. Του ζήτησα να κατονομάσει. Τι εννοεί; Ποια συμφέροντα;  Απάντηση δεν έλαβα… Εμείς δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε την επίμαχη απόφαση ως απόφαση… όμως όλη αυτή η διαδικασία του «κατεπείγοντος» μας βάζει σε σκέψεις… Πρόθεση μας είναι να αποστείλουμε το επόμενο χρονικό διάστημα επιστολή και στον νεοσύστατο  θεσμικό φορέα επαγγελματιών της περιοχής, και να ζητήσουμε τις θέσεις τους αναφορικά με την μελλοντική παραχώρηση του κτιρίου «ΜΙΛΗΣΗ» σε ιδιώτες.»
Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου κ. Κώστα Κόκκαλη , ο οποίος υποστηρίζει μέσα από τις ακόλουθες δηλώσεις του ότι «δεν μπορεί να δεχτεί πως οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν ήταν ενήμεροι», για  το ζήτημα του κτιρίου «ΜΙΛΗΣΗ» που είχε τεθεί στο τραπέζι, του κοινοτικού συμβουλίου: «Στείλαμε την πρόσκληση του συγκεκριμένου κοινοτικού  Συμβουλίου, σε όλους τους συμβούλους όπως είθισται. Το αναρτήσαμε και στην είσοδο του κτιρίου της Δημοτικής μας Κοινότητας. Δεν είμαι υποχρεωμένος ως πρόεδρος, να ειδοποιήσω άλλους φορείς, ή πρόσωπα. Δεν το έκρινα σκόπιμο. Ακούστηκε κάτι περί ηθικής. Ειλικρινά σας μιλάω, δεν σκέφτηκα πως θα έπρεπε να ενημερώσω τους εκπροσώπους των τριών σωματείων. Μάλιστα  ένας εκ των δημοτικών μας σύμβουλων, είναι αδερφός μιας κυρίας -μέλους του  πολιτιστικού συλλόγου «Φάρου». Δεν μπορεί να μην έμαθαν. Να μην ήξεραν. Εξάλλου έχω θέσει ως όρο, στην περίπτωση που το «ΜΙΛΗΣΗ» νοικιαστεί, την εξασφάλιση της στέγασης των σωματείων σε ένα πολυχώρο που θα ορίσει ο Δήμος.»
Ο επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής, που επί ημερών του είχε παραχωρηθεί το κτίριο «ΜΙΛΗΣΗ» στα 3 σωματεία  μας είπε τα εξής: «Εγώ προσωπικά ενέταξα το  «ΜΙΛΗΣΗ» ως σταθμό ηλεκτρονικής ξενάγησης,  στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ΤΟ 2010. Έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ. Τώρα θέλουν να το θέσουν εκτός προγράμματος, και να  πάρει ουσιαστικά τη θέση του κάποιο άλλο κτίριο, που θα γίνει ηλεκτρονικό μουσείο, στο Κρανίδι. Έτσι θεωρούν πως θα διευκολυνθούν  να «προχωρήσουν» την δημοπράτηση του. Αφενός θα πρέπει να ανακληθεί η παλαιότερη απόφαση με την οποία το «ΜΙΛΗΣΗ» επρόκειτο να γίνει Ηλεκτρονικό Μουσείο, και αφετέρου θα πρέπει να γίνει και αλλαγή χρήσης, αν επιθυμούν να μετατραπεί ο χώρος σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.  Ασφαλώς και καταψηφίσαμε την συγκεκριμένη πρόταση της δημοτικής Αρχής, που έχει ως στόχο την παραχώρηση του «ΜΙΛΗΣΗ» σε ιδιώτες. Φιλοξενούνται δύο αθλητικά σωματεία, και ο πολιτιστικός σύλλογος «Φάρος» που έχουν κάνει σημαντικό έργο στην περιοχή. Και δεν καταλαβαίνω  σε τελική ανάλυση, ποιο  θα είναι το όφελος, αν προσθέσουμε ένα ακόμη μαγαζί στα ήδη υπάρχοντα του Πορτοχελίου, τα οποία δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση, ανακόπτοντας ταυτόχρονα μια σημαντική πολιτιστική ανάπτυξη…»
Ο κ. Βασίλης Μπίμπας δικηγόρος από την Ερμιονίδα και διακεκριμένος αθλητής του ΝΑΟΠΧελίου, προσεγγίζοντας το ζήτημα και εκπροσωπώντας όλους τους αθλητές του σωματείου μας δήλωσε τα εξής: «Ως Σύλλογοι,τόσο ο ΝΑΟΠΧ, και ο ΑΛΙΑΣ, όσο και ο ΦΑΡΟΣ, έχουν προσφέρει πολλά στην περιοχή. Έχουν διοργανώσει με επιτυχία αρκετές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να παίρνονται ερήμην τους τόσο σημαντικές αποφάσεις. Τα συγκεκριμένα  σωματεία, διαφημίζουν την ευρύτερη περιοχή μέσα από τις δραστηριότητες τους ανιδιοτελώς, μακριά από πολιτικά συμφέροντα και κομματικές αποχρώσεις. Θα έπρεπε να τυγχάνουν πιο λεπτής μεταχείρισης από τους ιθύνοντες..»

πηγή