Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν χρείαζεται απολογία για κάτι το σωστό

Του Βασίλη Γκάτσου
…..Μια φορά και μοναδική είπαμε να πιστέψουμε στα λόγια σου που τελικά αποδείχθηκαν αερολογίες, σαν και αυτές που συνεχίζεις να λες και σήμερα σαν Δημοτικός Σύμβουλος και ψηφίσαμε θετικά σε εισήγησή σου και αυτό γιατί αφορούσε την διαχείριση των απορριμμάτων…..

Μα οι αποφάσεις που ψηφίσατε δεν περιέχουν ψέματα. Ψηφίσατε την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ του Δήμου Κρανιδίου, ώστε να είσαστε σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και είναι πολύ φυσικό που ψηφίσατε υπέρ της εγκατάστασης δεματοποίησης, γιατί ήταν η μόνη διέξοδος για τα σκουπίδια του Δήμου σας.
Και πολύ καλά κάνατε. Ουδείς σας παρέσυρε, ουδείς σας κορόιδεψε, ουδείς σας εξαπάτησε. Προς το συμφέρον του τόπου σας ενεργήσατε.
Η άλλη επιλογή σας ήταν να αρνηθείτε το κλείσιμο των χωματερών του Δήμου σας, οπότε, και κατά συνέπεια, να αρνηθείτε και την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Ήταν αυτό λύση; Τι θα λέγατε στο 80% των κατοίκων του Δήμου Κρανιδίου;
Η Περιφέρεια και ο ΦοΔΣΑ έχουν την πλήρη ευθύνη του σχεδιασμού και λειτουργίας της εγκατάστασης του δεματοποιητή και την πλήρη ευθύνη για τον σχεδιασμό της διάθεσης των δεμάτων αυτής της εγκατάστασης. Φυσικά και της σημερινής κατάστασης, γιατί, ας πούμε, ότι κλείνει αυτή η εγκατάσταση. Πού θα πάει ο Δήμος Ερμιονίδας τα σκουπίδια του;
Αν όμως είχατε συμβούλους, αν είχατε γνώση και διορατικότητα να προβλέψετε ότι τα πράγματα θα φτάνανε εκεί που φτάσανε, τότε θα αντιπροτείνατε μία πραγματικά άλλη λύση δημοτική, δηλαδή με την πλήρη ευθύνη του Δήμου Κρανιδίου. Και για την εποχή εκείνη ήταν η δημιουργία δημοτικού ΧΥΤΑ, ή ανακύκλωση και
δημιουργία ΧΥΤΥ. Δεν είναι αμάρτημα ότι ακολουθήσατε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Οι επισημάνσεις του κυρίου Λάμπρου:
1). Να ζητηθεί μεγαλύτερος χώρος ώστε να υπάρχει προοπτική μελλοντικής εξυπηρέτησης και των όμορων Δήμων με τα σχετικά οφέλη.
2). Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να λυθεί αυτό το πρόβλημα και είναι ευκαιρία να πάμε σε μία προχωρημένη τεχνολογία για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Με την απόφασή μας δείχνουμε ότι πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Μακάρι να καταλήξουμε προς όφελος όλων, είναι μία πολιτική βούληση.

Η πρώτη επισήμανση δείχνει ότι ο κύριος Λάμπρου όχι μόνον αποδέχεται αλλά ζητάει και μεγαλύτερο χώρο για να εξυπηρετηθούν και οι όμοροι Δήμοι και όχι ο όμορος μόνον που είναι φυσικά ο δήμος Ερμιόνης. Βρίσκει δε και όφελος προφανώς οικονομικό και περιβαλλοντικό για όλους τους όμορους Δήμους.
Στη δεύτερη επισήμανση τονίζει ότι είναι ευκαιρία να πάμε σε μία προχωρημένη τεχνολογία για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Άρα έχει μελετήσει την προχωρημένη αυτή τεχνολογία, και την αποδέχεται και την θεωρεί ευκαιρία.
Αν κάνει μια δημοσκόπηση, σήμερα, ο κύριος Λάμπρου στον παλιό Δήμο Κρανιδίου για το αν συμφωνούν ή όχι οι δημότες του με τις παραπάνω επισημάνσεις του και με την υπογραφή του στις δύο επίμαχες αποφάσεις, αμφιβάλει ότι τουλάχιστον το 80% των δημοτών θα τον δικαιώσει;
Πιστεύω ότι δεν αμφιβάλει, ούτε τότε αμφέβαλε γι’ αυτό και μιλάει για μία πολιτική βούληση.

Τι το μεπτόν σε όλα αυτά; Γιατί πρέπει να παρουσιαζόσαστε ως εξαπατηθέντες από τον κύριο Σφυρή, όταν ορθώς πράξατε και σύμφωνα με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του δήμου σας που το πρώτο που την ένοιαζε ήταν να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και ιδιαίτερα των Δισκουρίων;
Αν θεωρείτε εκ των υστέρων ότι εξαπατηθήκατε, είναι γιατί τώρα βλέπετε, όπως και όλοι μας τον ‘σχεδιασμό’ της Περιφέρειας στην πράξη, όπως και το τι σημαίνει δημοτική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση στη χώρα μας, άλλωστε γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως χώρα. Εκ των υστέρων βλέπουν ότι εξαπατήθηκαν και τα Δίδυμα, τότε δεν μπορούσαν να φανταστούν το τι θα επακολουθήσει.
Επειδή σήμερα βρισκόσαστε στον Συνδυασμό του κυρίου Καμιζή, βρέστε λύσεις για το τι γίνεται από δω και πέρα με την κατάσταση του Σταυρού. Και μη λησμονάτε ότι πρέπει να επαναλάβετε τις αναλύσεις νερών για εξασθενές χρώμιο που αρκετοί δημότες τις έχουν συσχετίσει με τους ΧΑΔΑ και την δεματοποίηση, και καλά κάνουν.

Σημείωση: Αναφέρεται στις Αποφάσεις ότι αν δεν κλείσει τη ΧΑΔΑ του ένας Δήμος θα πληρώνει πρόστιμο 35000 € την ημέρα. Σήμερα λειτουργούν ακόμη ΧΑΔΑ. Ξέρετε κανέναν Δήμο που ακόμη λειτουργεί την ΧΑΔΑ του που να πληρώνει αυτό το πρόστιμο; Ξέρετε αν κάποια υπηρεσία καταλόγισε ποτέ σε δήμο αυτό το πρόστιμο; Το πρόστιμο αυτό είναι και παραμένει μυστήριο. Η γνώμη ειδικών είναι ότι το πρόστιμο αυτό μπαίνει στην χώρα που λειτουργεί ακόμη ΧΑΔΑ, δηλαδή 35000 € ανά ΧΑΔΑ = τόσα € την ημέρα πληρώνει η χώρα από το ταμείο της και όχι μετακύλιση στους δημότες κάθε δήμου.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος