Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

στη βρύση του χωριού μας!

Η Ελλάδα μπορεί: 11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση  Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη


Όσα χωριά δεν ερήμωσαν γνωρίζουν ανάπτυξη. 
Και όσα δεν είχαν μέχρι τώρα είναι γιατί κινούνταν σε λάθος κατευθύνσεις αποτέλεσμα λάθους πολιτικής και έλλειψης σωστής κατεύθυνσης.
Θέλω να πιστεύω λάθους γιατί πολλές πολλές φορές αυτό το λάθος αγγίζει τα όρια της προδοσίας. Ο κάθε τόπος έχει κάτι μοναδικό να προσφέρει.
Αρκεί να αξιοποιηθεί επιτέλους.
O Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI της Νάουσας πουλάει 600 ευρώ το μπουκάλι το κρασί στους Κινέζους. Aκούγεται ουτοπικό αλλά, σε λίγα χρόνια η γη του κρασιού θα κοστίζει όσο και η γη για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Καλλιέργειες με Aloe Vera
Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.


Δείτε το video από το ρεπορτάζ χωρίς σύνορα.
Υπάρχει μια χώρα που οι άνθρωποι της είναι άνθρωποι με φαντασία και γνώσεις. Με όπλο τους την επιμονή και το μεράκι καταφέρνουν να ξεπερνούν τις τρικλοποδιές που η ίδια τους βάζει και να μεταμορφώνουν τα όνειρα και την τρέλα τους, σε επιστημονικά επιτεύγματα και καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις. Όπως όλοι πλήττονται από την οικονομική κρίση, αλλα δεν φοβούνται…  και αυτό γιατί έχουν να προτάξουν το παράδειγμα τους ως τρόπο αντιμετώπισης της.

Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα σας καλεί σε ένα δίωρο ταξίδι για να γνωρίσετε αυτή τη χώρα που φαντάζει τόσο μακρινή κι άγνωστη. Ταξιδέψτε μαζί μας στην Ελλάδα! Στην Ελλάδα που μπορεί!

Από τα διβάρια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου στις πιο διάσημες κουζίνες. Το αυγοτάραχο Τρικαλινός, γνωρίζει την ελληνική παράδοση στα πέραντα του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο που ο Φεράν Αντριά, ο πιο διάσημος σεφ, το κατατάσσει στα 30 πιο εκλεκτά και υγιεινά τρόφιμα του κόσμου!

Ο δαιμόνιος Αντώνης Βεκρής, διαβάζει ότι η μεξικάνικη τεκίλα παράγεται από κάκτους. Κάκτοι είναι και οι φραγκοσυκιές που φύονται παντού στο νησί του, την Αμοργό. Κλείνεται στο κουζινάκι του και δεν βγαίνει από εκεί μέχρι να φτιάξει την τεκίλα απ’το Αιγαίο!

Όταν το 2000 ο Γιάννης Τσούτσος, ως δήμαρχος Δομένικου, ενός μικρόυ χωριού λίγο έξω από τη Λάρισα, προτείνει στους συγχωριανούς του να φτιάξουν πούρα, εκείνοι τον αντιμετωπίζουν ως τρελό. Σήμερα τα πούρα Δομένικου θυμίζουν κάτι από Αβάνα.
Η Στέλλα Μπεζεργιάννη και η επιστημονική της ομάδα δεν ήταν σύμφωνοι ποτέ με ένα από τα εθνικά μας σπορ… τη σπατάλη. Αποφασίζουν λοιπόν από το άχρηστο τηγανέλαιο, να παράξουν… πετρέλαιο!
Το να φορτίζουμε το κινητό μας από τα ρούχα μας και να ηλεκτροδοτούμε το σπίτι μας ανοίγοντας απλά την τέντα μας, δεν είναι εικόνα από ταινία επιστημονικης φαντασίας. Ο καθηγητής φυσικής του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης  και η ομάδα του παρουσιάζουν τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά που θα αλλάξουν τη ζωή μας.

Μυστικές συνταγές ομορφιάς και υγείας από την αρχαιότητα. Η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας για να διατηρήσει την ομορφιά της, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος τάιζε τον Βουκεφάλα ιπποφαές για να τον διατηρήσει υγιή. Σήμερα η καινοτόμος κτηνοτροφία και γεωργία διατηρούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.
Εικόνες μια «άλλης» Ελλάδας, μιας Ελλάδας που σε πείσμα όσων κτίζουν μια μίζερη εικόνα για αυτήν… συνεχίζει να «μπορεί», παρουσίαζει το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»! Ο φακός της εκπομπής βρέθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αναδείξει τους ανθρώπους που με τη φαντασία, τις γνώσεις, την υπομονή και την επιμονή τους, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μας κάνουν να ελπίζουμε πως όλα θα πανε καλά! Γιατί λεφτά υπάρχουν στην Ελλάδα... και αυτά είναι οι άνθρωποι της!
Δείτε στο δεύτερο μέρος με περισσότερες ιστορίες επιτυχίας, στις 11 Ιανουαρίου, στις 22:00, από τη ΝΕΤ:
Επιχειρηματίες, συνεταιρισμοί, επιστήμονες, σχολεία, εκπαιδευτικοί οργανισμοί που διακρίνονται, αλλά και ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου, που είναι … Έλληνας!
Πρέπει να ξυπνήσουμε.Δηλαδή περιμένουμε τους Μαροκινoύς ακόμα και τους Παλαιστίνιους με τα χίλια προβλήματα να συσκευάσουνε λάδι και να το πουλάνε 16 ευρώ του μπουκαλάκι;
Και μην πιστεύετε τα παραμύθια ότι είμαστε μικρή χώρα και ότι η έκταση της Ελλάδας είναι 131.957 τετρ. χμ. Η Ελλάδα δεν είναι Ολλανδία να μετρηθεί σαν επίπεδη έκταση. Όταν μια χώρα είναι γεμάτη βουνά η έκταση της είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη. Ποιος ξεδίπλωσε τα βουνά να τα μετρήσει και ποιος υπολόγισε τις θάλασσες; Λες και η θάλασσα δεν έχει αξία. Δεν είναι πηγή ζωής.
Ας δούμε τους συνδέσμους και τα video του άρθρου και ας πάμε όλοι μαζί να βάλουμε το κεφάλι μας κάτω από τη βρύση μπας και ξυπνήσουμε.
Όχι όμως οποιαδήποτε βρύση αλλά του χωριού μας.
Αν πάρουν πάνω τους τα χωριά το κερδίσαμε το παιχνίδι με απόλυτα μαθηματικά...