Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Ερριέτη Τσεκούρα, η "Απόδραση" της στην Ερμιόνη το θέμα σε έκθεση ζωγραφικής

Ερριέτη Τσεκούρα. 
Χρόνια έρχεται και ξανάρχεται στην Ερμιόνη... Μάζεψε εικόνες, χρώματα και ήχους από τους περιπάτους της στο Μπίστι  και τα αποτύπωσε με τον δικό της εξαιρετικό τρόπο στον καμβά.
Η Ερμιόνη λοιπόν το θέμα στην ατομική της έκθεση "Απόδραση", που εγκαινιάζεται την Δευτέρα, 11 Απριλίου στις 7.30μ.μ.,  στην αίθουσα "ΠεριΤεχνών".
Νικαίας 10, Πλ. Βικτωρίας,  Αθήνα, Τηλ.: 210.8239465
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Tρ. - Παρ.: 10:30π.μ. - 2μ.μ. & 6μ.μ. - 8:30μ.μ.
Σαβ.: 10:30π.μ. - 2μ.μ.
Θα διαρκέσει μέχρι 30 Απριλίου.

Λίγα λόγια για την ζωγράφο.
 Γεννήθηκε στην Αθήνα  το 1973. Σπούδασε στην σχολή  "Βακαλό" ( 1999-2002), ζωγραφική με καθηγητή τον Νικόλα Κληρονόμο, σκηνογραφία με τον Ανδρέα Σαραντόπουλο, χαρακτική με τον Γιώργο Βλασσόπουλο  και γλυπτική με την Ζανίν Μπάετ.
Είναι αναγνωρισμένη και καθιερωμένη στο χώρο της. 
 Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, αυτή είναι η τρίτη ατομική της .


            
                                              


Ο Λέκτορας Ε.Μ.Π. - ΠοιητήςΠέτρος Στεφανέας μιλάει για την Ερριέτη.
Ερριέτη Τσεκούρα   3η Ατομική Έκθεση - Η Απόδραση

  Η καθημερινή ζωή στην σύγχρονη Αθήνα είναι μια ζωή χωρίς την άμεση αίσθηση της Φύσης. Χωρίς το άγγιγμά της. Χωρίς τη ματιά της. Χωρίς τους ήχους και τα χρώματά της. Όμως, το ότι η  Φύση είναι σήμερα «εκτός των τειχών» δεν συνεπάγεται την παντελή απουσία της. Την αίσθησή της μεταφέρει ο αέρας, το νερό της βροχής, η ανάμνηση μιας μυρωδιάς, ο ήχος του κύματος.

Η Ερριέτη Τσεκούρα επιλέγει να παρατηρήσει τη Φύση μέσα από τον εαυτό της. Δεν ζωγραφίζει σαν παρατηρητής – κάτοικος της σύγχρονης Αθήνας. Ταυτίζεται με τη ίδια τη Φύση. Η ίδια η Φύση ζωγραφίζει. Μάτια του ζωγράφου είναι τα φύλλα, σώμα του οι κορμοί των δέντρων.  

Στη δεύτερη ατομική της έκθεση ο άνθρωπος της πόλης, αναμενόμενος παρατηρητής, δεν υπάρχει. Έχει εγκατασταθεί σε αγαπημένους Τόπους, όπως η Ερμιόνη. Η ματιά της μεταφέρει την πρωτογενή απορία της ανακάλυψης του «εκτός των τειχών» μέσα από ένα παιδικό φίλτρο. Τα χρώματα παραπέμπουν σε επιστροφή στην πρώτη οπτική εμπειρία της Απόδρασης από την Πόλη. Και στο βάθος το χρώμα της Ύψιστης Απόδρασης – της Θάλασσας.

Η εικαστική διαδρομή της Ερριέτης Τσεκούρα είναι αξιοσημείωτη. Από τα  «Οικογενειακά Πρόσωπα» (1η ατομική έκθεση, Περί Τεχνών 2003) μέχρι την τωρινή «Απόδραση» αγωνιά να αναπαραστήσει τις ματιές μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων της πόλης που σιγά σιγά οδηγούνται από τα οικογενειακά πρόσωπα, στην απόδραση στη Φύση, και τελικά στην Ολική Ανατροπή μέσα από την ένωση με τη Θάλασσα – αρχική γεννήτορα των Πάντων.