Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τσακώνικα Υφαντά

Της Έλλης Βασιλάκη
Μάθε τέχνη και... κράτα την 
Ο αργαλειός στον Τυρό Αρκαδίας δεν σταματάει ποτέ να δουλεύει

Επισκεφθείτε το μοναδικό εργαστήριο και δοκιμάστε και εσείς να υφάνετε στον αργαλειό


Στην εποχή της μαζικής παραγωγής και των φτηνών εισαγόμενων προϊόντων που μας κατακλύζουν, οι κυρίες Αγγελική και Θωμαή επιμένουν Τσακώνικα! Σας περιμένουν στο εργαστήριό τους στην Αρκαδία -το μοναδικό που έχει απομείνει στην περιοχή- όπου θα θαυμάσετε τα πανέμορφα σχέδιά τους αλλά θα δοκιμάσετε την τύχη σας στον αργαλειό!
Όπως μας λέει η Θωμαή, "υφαίνω από μικρό παιδί βλέποντας τη μητέρα μου. Πριν 50 χρόνια οι νέες κοπέλες μάθαιναν ακόμη την τέχνη της υφαντικής. Υπήρχαν αρκετές υφάντριες στην περιοχή οι οποίες έρχονταν και από άλλες περιοχές. Δυστυχώς όμως, καθώς περνούν τα χρόνια, η τέχνη εξαφανίζεται. Οι αργαλειοί ξηλώθηκαν και καταστράφηκαν. Εγώ όμως έχοντας κληρονομήσει το μεράκι από τη μητέρα μου το έκανα επάγγελμα, 30 χρόνια τώρα, αφού τελείωσα το λύκειο από την ανάγκη μου να ασχοληθώ με κάτι." Σήμερα εργάζεται μαζί με τη μητέρα της Αγγελική. Το εργαστήριό τους λειτουργεί ως εκθετήριο αλλά και ως σημείο πώλησης.

Ποια είναι η μοναδικότητα των τσακώνικων υφαντών;Η παραδοσιακή υφαντική τέχνη με τον όρθιο αργαλειό ξεκίνησε στο τέλος του 18ου και αποκλειστικά στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στον Τυρό, τα Μέλανα και το Λεωνίδιο. Σήμερα το εργαστήριο της Αγγελικής και της Θωμαής είναι το μοναδικό που έχει απομείνει!  

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει ένα υφαντό;
Χρειάζεται περίπου 8 έως 10 μέρες το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με το σχέδιο. Πως γίνεται ένα υφαντό; Πρώτα γίνεται η βαφή των νημάτων και το τύλιγμα του στημονιού σε κουβάρια. Στη συνέχεια γίνται το άπλωμα σε εξωτερικό χώρο και μετά η τοποθέτηση στον αργαλειό για να αρχίσει η διαδικασία της ύφανσης. Για να βαφτούν τα νήματα τα τοποθετούνε σε ένα καζάνι με νερό που βράζει, μαζί με σπίρτο ή αλάτι και χρώμα.

Πόσο κοστίζει; Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τη δυσκολία του σχεδίου. Ενδεικτικά, στοιχίζει περίπου €250 εύρώ το τετραγωνικό. Για όσους δεν μπορούν να διαθέσουν αυτά ταα τα χρήματα υπάρχουν και μικρότερα σχέδια όπως σουβέρ, σουπλά, ταγάρια και αναμνηστικά.

Ταιριάζουν τα υφαντά σε ένα μοντέρνο σπίτι;
Υπάρχει πληθώρα σχεδίων, όπως για παράδειγμα, αφηρημένα σχέδια, τα οποία ταιριάζουν ιδιαίτερα στα μοντέρνα σπίτια. Εάν προτιμάτε μπορείτε να παραγγείλετε το δικό σας σχέδιο. Τα υφαντά είναι μονοκόμματα κομμάτια, έχουν πιο χοντρή ύφανση οπότε είναι ιδανικά για το πάτωμα επειδή δεν γλιστράνε. Θα βρείτε κιλίμια, διαδρόμους, πάντες, αλλά και μικρότερα είδη όπως ταγάρια, σουβέρ και σουπλά.

Σχέδια για όλα τα γούστα
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα ακόλουθα σχέδια: γεωμετρικά (οκτάγωνα, τετράγωνα τρίγωνα), εικόνες εμπνευσμένες από τη φύση, όπως λουλούδια, γαρυφαλλάκι, ιβίσκος, μαργαρίτες, κ.λ.π.), τα παραδοσιακά σχέδια (χτενάκι, ακτίνες, φιόγκους, παξιμαδάκια). Εάν έχει πιο μοντέρνο χώρο μπορείτε να επιλέξετε τα αφηρημένα σχέδια ή και να παραγγείλετε το δικό σας σχέδιο.

Επίσκεψη στο Εργαστήριο Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά όλες τις ώρες! Εκτός από τα υφαντά που θα δείτε μπορείτε να δοκιμάσετε οι ίδιοι -και τα παιδιά σας- να υφάνετε. Επίσης θα δείτε παραδοσιακές τσακώνικες φορεσιές και διάφορα αντικείμενα οικιακής και εργατικής χρήσης από παλαιότερα χρόνια.
Το Εργαστήριο βρίσκεται στον Τυρό Κυνουρίας πάνω στον επαρχιακό δρόμο Αθηνών–Λεωνιδίου, δίπλα στο πρατήριο SHELL.

Πληροφορίες και παραγελίες από όλη την Ελλάδα τηλ. 27570 41314, 27570 41467, 6973 771139 και tsakonikaifanta@yahoo.gr