Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Πρόγραμμα εκτόξευσης τριών νέων βρετανικών διαστημοπλοίων

Ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών.

Η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εκτόξευσης τριών νέων βρετανικών διαστημοπλοίων, των οποίων σκοπός θα είναι η χαρτογράφηση της επιφάνειας της Γης.

Τα τρία σκάφη, τα οποία θα εκτοξευτούν το 2013, θα είναι σε θέση να «δουν» λεπτομέρειες με ακρίβεια που αγγίζει αποστάσεις του ενός μέτρου, στην καλύτερη δυνατή ανάλυση.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα - καρπό συνεργασίας της Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) και της θυγατρικής της DMCii, η οποία ειδικεύεται στην επεξεργασία δεδομένων.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι τα κράτη τα οποία δεν διαθέτουν ή δεν χρειάζονται δικούς τους δορυφόρους θα είναι σε θέση να «αγοράσουν χρόνο» / «νοικιάσουν» τα εν λόγω σκάφη.

«Αυτός ο σχηματισμός των τριών δορυφόρων θα αποτελεί ιδιοκτησία της Μ. Βρετανίας, αλλά τα δικαιώματα χρήσης του δορυφόρου θα ενοικιάζονται σε διαφορετικούς, διεθνείς πελάτες» είπε ο Σερ Μάρτιν Σουήτλινγκ, ανώτερο στέλεχος της SSTL.

Η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε στην Πράγα, όπου και λαμβάνει χώρα το Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο.

Η SSTL και η DMCii ήδη διαχειρίζονται ένα στολίσκο δορυφόρων που αποτελούν ιδιοκτησίες χωρών όπως η Μ. Βρετανία, η Κίνα, η Ισπανία και η Νιγηρία.

Η DMCii αποτελεί τον «μάνατζερ» της όλης υπόθεσης, καθώς διαχειρίζεται και διανέμει τα δεδομένα, ενώ αποτελεί και τον αποδέκτη των εσόδων που προκύπτουν από την πώληση των φωτογραφιών σε «τρίτες» χώρες.

Ο επιχειρηματικός τομέας που έχει να κάνει με τη χαρτογράφηση του πλανήτη και χρήση των λήψεων σε κάθε είδους εφαρμογή (από την εκπόνηση σχεδίων συγκοινωνίας μέχρι την αποψίλωση περιοχών) παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα. Η SSTL έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του χώρου, κατασκευάζοντας μικρά διαστημόπλοια για τέτοιους σκοπούς, χαμηλώνοντας το κόστος, καθώς στα σκάφη της χρησιμοποιεί εξαρτήματα τα οποία βρίσκονται εύκολα στο εμπόριο, σε είδη ευρείας κατανάλωσης (όπως laptop υπολογιστές).

Ο Σερ Μάρτιν δήλωσε ότι οι επενδύσεις έχουν επιστροφή 20 προς 1: «δεν ζητούμε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μεγαλεπήβολα διαστημικά προγράμματα. Αλλά υπάρχουν κάποιες τεχνολογίες και κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου χρειαζόμαστε τη βοήθεια της κυβέρνησης απλά για να ξεπεράσουμε κάποιες μικρές δυσκολίες, για να αρχίσουν να 'γυρνούν οι τροχοί'».

Τα νέα αυτά διαστημόπλοια θα κατασκευαστούν εντός μικρού χρονικού διαστήματος, με την προοπτική να είναι έτοιμα για εκτόξευση με έναν πύραυλο το 2013. Θα είναι μεγαλύτερα από τα σκάφη που απαρτίζουν τον προαναφερθέντα υπάρχοντα στολίσκο (κλάσης 100 κιλών), στα 300 κιλά έκαστο.

Εκτός από κάμερες υψηλής ανάλυσης, θα διαθέτουν αισθητήρες ικανούς για ευρείες λήψεις, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί για την παρατήρηση καταστροφών ευρείας κλίμακας, όπως η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

http://www.kathimerini.grμε/ πληροφορίες από BBC