Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Απολύτως νόμιμες οι προσλήψεις οκτάμηνων συμβασιούχων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας.

Κρανίδι, 28/02/2021

Ανακοίνωση

Ο Δήμος Ερμιονίδας προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην πρόσληψη τριών οδηγών απορριμματοφόρου, τριών εργατών καθαριότητας και ενός οδηγού χειριστή μηχανήματος έργου, με οκτάμηνες συμβάσεις.

Αυτό έγινε προκειμένου να καλυφθούν τα κενά προσωπικού που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της καθαριότητας, λόγω του ότι βρίσκονται σε ειδική άδεια (εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας) ή αποσπάσεις (για σοβαρούς λόγους υγείας συγγενικών προσώπων) δέκα άτομα της κατηγορίας 3Κ (τομέας καθαριότητας) .

Οι προσλήψεις έγιναν με την διαδικασία που ορίζει ο νόμος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο η έκτακτη κατάσταση  στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας.

Μάλιστα η ίδια ακριβώς νόμιμη διαδικασία είχε τηρηθεί πριν δύο μήνες, όταν ο Δήμος Ερμιονίδας προσέλαβε προσωπικό καθαριότητας με δίμηνες συμβάσεις οι οποίες έληξαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Για τους οδηγούς ο νόμος ορίζει ότι προηγούνται οι απόφοιτοι λυκείου και ακολουθούν οι υπόλοιποι, κάτι το οποίο τηρήθηκε απόλυτα.

Για τους εργάτες καθαριότητας το κριτήριο ήταν η ικανότητά τους να επανδρώσουν τα απορριμματοφόρα ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων και έτσι να παραμείνει ο Δήμος μας πεντακάθαρος όπως είναι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η κατάργηση των κριτηρίων ΑΣΕΠ στις προσλήψεις συμβασιούχων νομοθετήθηκε προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε σήμερα και η νέα διαδικασία προσλήψεων έχει εφαρμοστεί από πάρα πολλούς Δήμους της Ελλάδας.

Εάν προχωρούσε ο Δήμος Ερμιονίδας σε προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ, από τη μία θα είχαμε σημαντική χρονική καθυστέρηση κάποιων μηνών και από την άλλη υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να προσληφθούν εργάτες καθαριότητας οι οποίοι δεν θα ήταν ικανοί να αποτελέσουν πλήρωμα απορριμματοφόρου.

Κατανοώ ότι στην σημερινή δύσκολη περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουμε όλοι μας και όταν υπάρχουν 45 αιτήσεις για 3 θέσεις εργατών καθαριότητας, σίγουρα θα δημιουργηθούν δυσαρέσκειες, διότι όλοι έχουν ανάγκη για εργασία, πόσο μάλλον την σημερινή εποχή.

Όμως είναι απαράδεκτο κάποιοι να σπεκουλάρουν πάνω στην οικονομική ανέχεια των συμπολιτών μας κάνοντας μικροπολιτική επί του θέματος των οχτάμηνων συμβάσεων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι απόλυτα νόμιμες και έγιναν με μοναδικό κριτήριο να παραμείνει ο Δήμος μας καθαρός και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ίσως να αναπολούν με νοσταλγία τις απαράδεκτες καταστάσεις που ζούσαμε μέχρι πριν ενάμιση χρόνο με τα σκουπίδια χύμα στους δρόμους, στις πλατείες και στα χωράφια, αλλά τους πληροφορώ ότι δεν θα τους περάσει και η Ερμιονίδα θα παραμείνει πεντακάθαρη απ’ άκρη σε άκρη χωρίς ίχνος σκουπιδιού.

Γιάννης Γεωργόπουλος

Δήμαρχος Ερμιονίδας