Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΗΣ Κας ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κυρία Αντωνοπούλου

Η πατρίδα στην  οποία εγώ γεννήθηκα, όπως και  σεις καλά γνωρίζετε, έχει μακραίωνη και αξιοσημείωτη ιστορία. Από τους Ομηρικούς χρόνους, την κλασική εποχή και τους Μηδικούς πολέμους, την Ελληνορωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή , τα πρώτα χρόνια του αγώνα της ίδρυσης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, έχει να επιδείξει μια σπουδαία δράση.

Υπήρξε γενέτειρα σπουδαίων ιστορικών οικογενειών και Ηρώων, φωτεινό παράδειγμα ομοψυχίας και συμφιλίωσης κατά τους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης (εξ ου και επιλέχτηκε ως τόπος εργασιών της  Γ΄ Εθνοσυνέλευσης) αλλά και κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1944-1946)  ανεξάρτητα από τις  εκάστοτε  ιδεολογικές διαφορές της τοπικής κοινωνίας.

Στην  πατρίδα που εγώ γεννήθηκα υπήρξαν κατά το παρελθόν σπουδαίοι δάσκαλοι που μνημονεύονται για το έργο τους από τους μαθητές τους, ενώ η πόλη μας τιμώντας τους, έδωσε τα ονόματα μερικών από αυτούς σε Δημόσια κτήρια και δημοτικές οδούς.

Η πατρίδα που εγώ γεννήθηκα έχει να παρουσιάσει σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής, ακαδημαϊκής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας.

Η μικρή μου πατρίδα είναι γενέτειρα σπουδαίων Επισκόπων αλλά και σεβαστών Πατέρων που μνημονεύονται για την πνευματική τους καθαρότητα και την βιβλική τους φυσιογνωμία.

Στην  πατρίδα μου δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποιούνται σπουδαίοι Σύλλογοι και φορείς, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, που προσφέροντας χρήματα και κτηματική περιουσία βοήθησε στη δημιουργία σχολείων.

Σφουγγαράδες αλιείς και ναυτικοί, που με το περίσσευμα τους έφτιαξαν εκκλησιές.

Αθλητικοί  Σύλλογοι  που έφτιαξαν γήπεδα και στάδια για την άθληση των νέων μας οι οποίοι με τις αθλητικές τους επιτυχίες ενθουσίασαν, γεμίζοντας υπερηφάνεια το κοινωνικό μας σύνολο.

Επαγγελματικοί  Σύλλογοι  και επαγγελματίες που πάντα ήταν και είναι τροφοδότες – χορηγοί κάθε κοινωνικής εκδήλωσης της πόλης μας.

Πολιτιστικοί  Σύλλογοι , Μουσικοί Σύλλογοι, χορευτικές  ομάδες, Προσκοπισμός, με  σπουδαία και αξιοσημείωτη δράση.

Η μικρή μου πατρίδα εδώ και μια εκατονταετηρίδα περίπου διατηρεί “Φιλόπτωχο Ταμείο Κυριών” με σπουδαία δράση και  προσφορά στην κοινωνία μας.

Η δικιά μου πατρίδα είναι η γενέθλια  Γή των απανταχού Ερμιονιτών- ιδρυτών και μελών- του Ερμιονικού Συνδέσμου, θεματοφύλακα των εθίμων και παραδόσεων, μελετητή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας και συνδέσμου του ”Ερμιονικού γίγνεσθαι”  ανά τον κόσμο.

Η πόλη της Ερμιόνης με το μεράκι των ανθρώπων  που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν από οποιοδήποτε μετερίζι έχει την ευτυχία σήμερα, και εν αναμονή του αναγγελθέντος Αρχαιολογικού Μουσείου να διατηρεί Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Μουσείο Παιχνιδιών, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κλειστό Αθλητικό Κέντρο.

Γενικότερα η κοινωνία της πόλης μας έχει να επιδείξει σπουδαίο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Παρουσίασε ομιλίες, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις που άφησαν εποχή και διατήρησε επί πολλές δεκαετίες και με ιδιωτική πρωτοβουλία  θερινό και χειμερινό κινηματογράφο.

Η δικιά μου πατρίδα είναι γόνος  πολλών καλλιτεχνών σε όλους τους τομείς της τέχνης καθώς και πλήθους επιχειρηματιών και επιστημόνων.

Η μικρή μας πόλη συνεχίζει την κοινωνική της ζωή με πλούσια θεματολογία εθίμων και παραδόσεων ιδιαίτερης αισθητικής και κοινωνικής συνοχής.

Όπως αντιλαμβάνεστε και με βάση τα προαναφερόμενα, έχω ιδιαίτερη και διαφορετική ευαισθησία από εσάς.

Σε αυτή την μικρή πατρίδα από συστάσεως του ελληνικού κράτους,  υπάρχει η θέση και ο θεσμός του Δημάρχου ή Πρόεδρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου, τον οποίο εδώ και  δύο αιώνες υπηρέτησαν Δήμαρχοι και Πρόεδροι, σεβαστοί και αξιόλογοι που ο καθένας τους αποτύπωσε το προοδευτικό στίγμα του.

Η θέση αυτή υπό το βάρος των προκατόχων μου από την στιγμή που οι συμπολίτες μας με μεγάλη πλειοψηφία με επέλεξαν για να την υπηρετήσω, δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια να αντιδικήσω στο βαθμό που εσείς διαμαρτύρεστε με την εν θερμώ επιστολή σας .

Πολιτική μου είναι να μην αντιδικώ και μάλιστα δημόσια, για απόψεις και γνώμες με τον οποιονδήποτε συμπολίτη μου, από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη προέρχεται, πόσο μάλλον με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.

Για την πολιτική και ιδεολογική μου αντιπαράθεση με τους αιρετούς πολιτικούς μου αντιπάλους, ο λαός μου έχει δώσει επανειλημμένα την δυνατότητα να την εκφράζω αρχικά σε θεσμικούς χώρους και όργανα, και κατόπιν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επειδή μου είναι αχρείαστη η οποιαδήποτε φιλονικία με τους συμπολίτες μου προσπαθώ υπό το βάρος των υποχρεώσεων να διαθέτω το χρόνο για τη λύση των προβλημάτων του τόπου μας, με την συνεργασία των συνεργατών μου και των συμπολιτών μας.

Επειδή σέβομαι  την θέση  την οποία υπηρετείτε, δηλαδή της Προέδρου του Ιστορικού και Λογογραφικού Μουσείου Ερμιόνης  και όχι συλλόγου, όπως εσείς αναφέρεστε στην επιστολή σας,  έργου μεγάλης προσπάθειας  του Ερμιονικού Συνδέσμου, του Υπουργείου Πολιτισμού επί Υπουργίας της συμπατριώτισσας μας κ. Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, της Κοινότητας Ερμιόνης επί προεδρίας  Γ. Καρακατσάνη και πλήθους προσφορών (οικονομικών χορηγιών και ιδιαίτερων κειμηλίων της κοινωνίας των ανώνυμων και επώνυμων συμπολιτών μας) δεν επιθυμώ να αντιδικήσω μαζί σας.

Καθώς βρισκόμαστε στο επετειακό  έτος 2021, όπου η πόλη μας έχει πρωταγωνιστικό λόγο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου και η Κοινότητα μας έχει προγραμματίσει μία ιδιαίτερη θεματολογία σε συνεργασία με άλλους φορείς και τον Δήμο Ερμιονίδας, και ο ρόλος του Ι.Λ.Μ.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντικός είμαι υποχρεωμένος, για λόγους συνεργασίας και ηρεμίας, να σεβαστώ τα μηνύματα των καιρών.

Επιπλέον μετά την απόφαση του κ. Δημάρχου Ερμιονίδας που καθιστά τον σύζυγό σας ειδικό συνεργάτη του  και σε θέματα που αφορούν  την ακίνητη περιουσία της Κοινότητα μας και θα χρειαστεί επιμελής συνεργασία και παρακολούθηση, δεν θα ήθελα να είμαι η αιτία που θα δυσκολέψει το έργο του Δήμου και Δημάρχου Ερμιονίδας με την Κοινότητα μας.

Πεπεισμένος για τα ανωτέρω και ασχέτως με  το πώς θα εκλάβετε την επιστολή μου, θα τοποθετηθώ με τον τρόπο που εσείς θελήσατε εν θερμώ να ερμηνεύσετε τις ευχές και τις ευχαριστίες μου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δελτίων τύπου της κοινότητας μας την 4η Ιανουαρίου.

Από τα έργα μου και την στάση μου σε προσωπικό και δημόσιο επίπεδο, έχω αποδείξει ότι αντιμάχομαι τη μιζέρια στην αισθητική και την προχειρότητα.

Δεν μπορώ για λόγους αβρότητας ή ψηφοθηρίας ή κολακείας να επιβραβεύω, να χειροκροτώ και να ισοσκελίζω  την αριστεία  με την μετριότητα.

Δεν μπορώ να ισοσκελίζω την φιλοτιμία, την εργατικότητα και την αποδοτικότητα  με  την αδιαφορία.

Δεν μπορώ να πριμοδοτώ το σκασιαρχείο και την απουσία με αποζημιώσεις υπερωριακής απασχόλησης….

Εν γένει δεν επιτρέπω σε μένα, στους συνεργάτες μου και στους υπαλλήλους μου, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να αγκαλιάζουν τη μετριότητα.

Εν κατακλείδι είμαι απαιτητικός και αυστηρός σε ότι αφορά την Ερμιόνη και την πατρίδα μου.

Δεν έχω και δε νιώθω καμία ανασφάλεια εάν οι γύρω μου, οι συμμαθητές μου, οι συμπολίτες μου, οι συνάδελφοι μου, οι συνεργάτες μου, είναι αριστούχοι και καλύτεροι από εμέ. Τουναντίον επιδιώκω τη συντροφιά τους, καθώς έχω να μάθω πολλά από αυτούς.

Δεν επιζητώ την κολακεία ούτε κολακεύω μετριότητες.

Δεν προσπαθώ να ζω σε μικρόκοσμο για να νιώσω ασφαλής.

Δεν καπηλεύομαι και ούτε προσπαθώ να υποκλέψω έργα, προσπάθειες, ενέργειες και επιτεύγματα άλλων, για αυτό προσπαθώ πάντα με οποιοδήποτε τίμημα να αποδίδω ”τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”.

Κυρία Αντωνοπούλου

Όπως πολύ καλά θα πρέπει να γνωρίζετε, άλλο η πνευματική ή καλλιτεχνική διεύθυνση ενός μουσείου ή ενός φορέα, και άλλο η επιχειρησιακή και αναπτυξιακή διεύθυνση και λειτουργία του.

Για το πρώτο χρειάζεται η επιστημονική ή η καλλιτεχνική γνώση την οποία ενδεχομένως στον τομέα που σας αφορά την κατέχετε, για το δεύτερο ωστόσο χρειάζεται επιχειρηματική κατάρτιση ,ταλέντο και όραμα.

Ως Πρόεδρος της Κοινότητας ασφαλώς και ενδιαφέρομαι για την κατάσταση, λειτουργία και δραστηριότητα όλων των Συλλόγων και των φορέων της πόλης, όπως και για όλους τους συμπολίτες μας, οργανωμένους ή μη σε εθελοντικές ομάδες, που ενδιαφέρονται για τον τόπο μας, καθώς από τις ενέργειες όλων των παραπάνω η Κοινότητά μας αντλεί ενέργεια.

Η μέχρι σήμερα εικόνα του Ι.Λ.Μ.Ε. στην δεκαεξάμηνη θητεία του Κοινοτικού μου Συμβουλίου, δεν μπορεί να είναι αυτή, που εγώ βλέπω και εισπράττω.

Δεν μπορεί ένα τέτοιο μουσείο να είναι για οποιοδήποτε λόγω κλειστό καθ΄  όλη την διάρκεια της θερινής  περιόδου και των εορταστικών ημερών, καθώς όλα τα μουσεία ανά την επικράτεια άνοιξαν και παρέμειναν ανοιχτά με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Καθ ΄ όλη την θητεία μου δεν υπήρξε στολισμός, φωταγώγηση και καθαριότητα περιβάλλοντος χώρου ούτε κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, ούτε κατά τις ημέρες των Εθνικών/Ιστορικών μας επετείων.

Ακόμα και η πινακίδα στον κήπο με τις προτομές των Μητσαίων παραμένει ξεθωριασμένη χωρίς να εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον, τουλάχιστον λόγω του ερχομού του επετειακού έτους, για την αντικατάσταση της.

Όσο για τις Χριστουγεννιάτικες ευχές, σε  αυτή την συγκυρία της επετειακής χρονιάς, με πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων  ιστορικού περιεχομένου, δεν είναι επιτρεπτό  να εκφράζονται σε ένα φωτοτυπημένο  χαρτί Α4, που οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι, αλλά όχι Χριστουγεννιάτικη κάρτα ενός τέτοιου φορέα, που εσείς εκπροσωπείτε.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι της πόλης με έντονη ή χαλαρή  δραστηριότητα αλλά και πολλοί μεμονωμένοι συμπολίτες μας, έχουν επισκεφθεί,  κατά επανάληψη, το γραφείο της Κοινότητας προκειμένου να συζητηθούν διάφορα αιτήματα, προτάσεις, συνεργασίες και ανάληψη δράσεων, τρόποι εξοικονόμησης χορηγιών και χρημάτων.

Εσείς, δεν μας κάνατε την τιμή να μας επισκεφθείτε, να μας προτείνετε, να μας υποδείξετε, να μας ευαισθητοποιήσετε, να μας ”ξυπνήσετε” από έναν ενδεχόμενο λήθαργο, εν όψει του επετειακού έτους.

Η Κοινότητα μας έδειχνε και δείχνει  θετική διάθεση και παρότι δεν έχει ίδιους  οικονομικούς πόρους, σε πολλά από τα αιτήματα βοήθησε, προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Φυσικά και στην περίπτωση του Ι.Λ.Μ.Ε. όχι μόνο θα έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε να βοηθήσει το ενδεχομένως πενιχρό σας Ταμείο, αλλά και θα ενδιαφερόταν θεσμικά δια μέσου του Δήμου Ερμιονίδας, ώστε να υπάρχει γενναία  και μόνιμη επιχορήγηση.

Και επειδή ο Πρόεδρος της Κοινότητας μας δεν οργανώνει κατά την λαϊκή ρήση “μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα”,  σας υπενθυμίζουμε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του έχουν στηρίξει, επανειλημμένα,  με  γενναίες οικονομικές χορηγίες το Μουσείο μας.

Όσο για την ”πρόταση συνεργασίας” με αντικείμενο της εκδηλώσεις της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης για την οποία κάνατε λόγο στο δημοσίευμα σας, δεν ήταν παρά ”κοινοποίηση” στην Κοινότητα μας της πρότασης σας προς τον Δήμο και Δήμαρχο Ερμιονίδας.

Κυρία Αντωνοπούλου παρά την πανδημία, εμένα προσωπικά και πλήθος κόσμου, η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων εορτών με γεμίζει ευφορία, γαλήνη και ομορφαίνει τον ψυχικό μου κόσμο με συναισθήματα, που διασφαλίζουν την αποχή μου από μικρότητες.

Θα σας επισημάνω για μια ακόμα φορά ότι αναλαμβάνοντας την Κοινότητά μας από τη θέση του Προέδρου, δεν είχα καμία διάθεση ρεβανσισμού. Ωστόσο, με λογικές του παρακμιακού χθες, δεν είμαι υποχρεωμένος να συνεργαστώ με τους πάντες, από όπου κι αν προέρχονται.

Είμαι υποχρεωμένος να κλείσω την επιστολή μου χωρίς συστάσεις και υποδείξεις, όπως εσείς πράξατε με την δημοσιευμένη επιστολή σας προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας. Εσείς θα κρίνετε, εάν μία συνεχιζόμενη ανταλλαγή δημοσιεύσεων επί του θέματος απασχολεί την κοινή γνώμη και την επικαιρότητα,  πέρα από μια ισχνή και μειοψηφική ομάδα συμπολιτών μας.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, την κοινή γνώμη και την επικαιρότητα, δεν την απασχολεί καθόλου μα καθόλου κατά πόσο επικοινωνιακά  και φλύαρα  ο Πρόεδρος της Κοινότητας και οι αντιδικούντες μαζί του διαχειρίζονται τα θέματα, αλλά το κατά πόσο ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάζονται μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της.

Η εικόνα της πόλης μας καθημερινώς απογειώνεται…..

Εάν εσείς δεν το διακρίνετε, ρωτήστε τους συμπολίτες μας ή ξαναδιαβάστε τις συγχαρητήριες επιστολές τους.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ