Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Και εις ανώτερα!


Του Γιάννη Λακούτση

Φυσική Ε` Δημοτικού.

«Τα περισσότερα υλικά γύρω μας είναι μίγματα. Οι τροφές, τα ρούχα, τα οικοδομικά υλικά, τα περισσότερα μεταλλικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε είναι μίγματα.
Τα μίγματα αποτελούνται από δύο η περισσότερες καθαρές ουσίες. Οι ουσίες αυτές είναι τα συστατικά του μίγματος. Ένα μίγμα διατηρεί τις ιδιότητες που έχουν και τα συστατικά του. Για παράδειγμα, το αλάτι είναι αλμυρό. Το μίγμα που φτιάχνουμε, αναμειγνύοντας αλάτι με νερό, το αλατόνερο, είναι κι αυτό αλμυρό. Η ζάχαρη είναι γλυκιά. Ο καφές έχει σκούρο χρώμα. Το μίγμα που φτιάχνουμε, όταν αναμιγνύουμε νερό με καφέ και ζάχαρη έχει τις ιδιότητες των συστατικών του, έχει σκούρο χρώμα και γλυκιά γεύση. Στην κουζίνα του σπιτιού μας φτιάχνουμε συχνά μίγματα με τα χέρια μας η με ειδικές συσκευές. Η σαλάτα, το λαδόξιδο, ο χυμός πορτοκαλιού, η μαγιονέζα, το τσάι είναι τέτοια μίγματα. Αναμειγνύοντας δύο η περισσότερες ουσίες φτιάχνουμε ένα μίγμα…». Για να γίνει κατανοητό στο μαθητή το κείμενο που διάβασε πιο πάνω, υπάρχει μια εικόνα που απεικονίζει ένα μπλέντερ μέσα στο οποίο αλέθονται, όχι φρούτα, η άλλες τροφές, αλλά νεαρές γυναίκες. Η εικόνα είναι από
το έργο του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη, γνωστός για τα προκλητικά του έργα,  Αϊντα Μακότο.  Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο του δίνει ο ίδιος, στο 8,5 λεπτό στο παρακάτω video.  Και εις ανώτερα!
( φωτο: greekteachers.gr)